Gotujemy i jemy
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Krokiety orzechowe 5 lat, 11 miesięcy temu
Krokiety orzechoweUwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby – smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Kotleciki z suszonych grzybów 5 lat, 11 miesięcy temu
Kotleciki grzybowe z suszonych prawdziwkówKotleciki z suszonych grzybów oraz panierowane kapelusze prawdziwków robiła moja św. pamięci Babcia. Na wiele lat grzybowe kotleciki zniknęły z naszego wigilijnego menu,[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pierniczki z okienkiem witrażowym na Boże Narodzenie 5 lat, 11 miesięcy temu
Pierniki z witrażem z landrynekPierniczki z okienkiem wypełnionym witrażem z landrynek to piękna i pyszna ozdoba świąteczna. Ich wykonanie jest banalnie proste, a efekt końcowy… efektowny 😉 Do przygotowanie[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 5 lat, 11 miesięcy temu
Piernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczowąPrawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy – pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik, pełen orzechów i skórki[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Kruche ciastka z pieczątką 5 lat, 11 miesięcy temu
Kruche ciastka z pieczątkąCiastka z pieczątką lub ciastka ze stempelkiem są uroczym i pysznym dopełnieniem nie tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie jeśli robi się je z[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym 5 lat, 12 miesięcy temu
Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwieŚledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pierniczki z mąki żytniej. Przedwojenny przepis na fit pierniki! 5 lat, 12 miesięcy temu
Pierniczki z mąki żytniej. Przedwojenny przepis na żytnie pierniki bez tłuszczu, jajek i cukruDziś polecam przedwojenny przepis na fit pierniczki z mąki żytniej. Po pierwsze te żytnie pierniki zawierają mąki[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Domowa skórka pomarańczowa 5 lat, 12 miesięcy temu
Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrzeSkórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków – serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka korzenne z lukrem 6 lat temu
Ciasteczka korzenne z lukremCiasteczka korzenne z lukremCzas: 10 min przygotowanie + 20 min pieczenie | Liczba porcji: 40 | Kuchnia polska | Rodzaj dania: ciastkaCiasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Puszysty sernik limonkowy 6 lat temu
Sernik limonkowy puszysty jak chmurkaPuszysty sernik limonkowyCzas przygotowania: 90 min. | Liczba porcji: 16 | Kuchnia światowa | Rodzaj dania: ciastoSernik limonkowy z serka mascarpone oraz śniadaniowego z[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 6 lat temu
Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym to kolejna pyszna odmiana ciasta z jabłkami. Warto wypróbować ten przepis ponieważ ciasto jest szybkie i proste do[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 6 lat temu
Przepis na pieczone uda z kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowymPieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Genialna sałatka na ciepło z selera naciowego i ravioli 6 lat temu
Sałatka na ciepło z selera naciowego i ravioliTa pyszna sałatka na ciepło powstała zupełnie przez przypadek. Dzisiaj szukałam przepisu na duszony seler naciowy, gdyż w domu miałam nadmiar. Okazało się także, że[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Jabłecznik z kruszonką i pianką 6 lat temu
Jabłecznik z kruszonką i piankąJabłecznik to ciasto, które od zawsze gości na naszych stołach. Można piec go z ciasta kruchego, półkruchego, ucieranego lub biszkoptowego. Dziś polecam klasyczny jabłecznik z[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Modra kapusta babci Rysi 6 lat temu
Modro kapusta – przepis babci RysiModra kapusta, modro kapusta to tradycyjne danie kuchni śląskiej, zwyczajowo podawana do rolady i klusek śląskich. Ten przepis pochodzi akurat ze Śląska Cieszyńskiego. W ten sposób[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka z mleczną czekoladą 6 lat temu
Ciasteczka z mleczną czekoladąWszyscy kochamy ciasteczka, szczególnie te z kawałkami czekolady rozpływającej się w ustach. Ten przepis na ciasteczka z mleczną czekoladą to kolejna wariacja na temat American[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pasta kanapkowa z tuńczykiem 6 lat temu
Pasta kanapkowa z tuńczykiemPasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z ryby z jajkami na twardo,[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Białkowiec z kokosem 6 lat, 1 miesiąc temu
Białkowiec z kokosemBiałkowiec, ciasto białkowe, biszkopt z białek to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Ciasto białkowe może być bazą do tortu – jako biszkopt. Natomiast upieczone w[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Andrut kajmakowy 6 lat, 1 miesiąc temu
Andrut kajmakowyAndrut kajmakowy to ulubiona słodka przekąska nie tylko naszych dzieci. Ten pyszny deser można przygotować dosłownie w 15 minut – wykorzystując gotową masę kajmakową. Można jednak przygotować masę[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Czerwona kapusta kiszona w słoikach 6 lat, 1 miesiąc temu
Czerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas[…]
- Załaduj więcej