Gotujemy i jemy
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Ciasto cytrynowe podwójnie cytrynowe 5 lat temu
Ciasto cytrynowo-cytrynoweTo ciasto cytrynowe to prawdziwe szaleństwo smaku cytryny. Jest to bardzo proste i pyszne ciasto ucierane, które dodatkowo poza skórką cytrynową jest nasączone syropem z soku cytrynowego.[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami w kremowym sosie 5 lat temu
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywamiZapiekanka makaronowa z kurczakiem i różnymi warzywami to pyszne sycące danie, które można podać na obiad oraz na ciepłą kolację. Przygotowanie zapiekanki nie zajmuje[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Ogórki w zalewie musztardowej z miodem 5 lat temu
Ogórki w zalewie musztardowo-miodowejWśród przetworów na zimę bez wątpienia rządzą ogórki! Tym razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej. Tak przygotowane warzywa są bardzo kruche,[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Sałatka w słoikach z ogórków, papryki i cebuli 5 lat temu
Sałatka w słoikach z ogórków, papryki i cebuli z nuta mioduZimowa sałatka w słoiku to ratunek, który zawsze jest pod ręką. Tak zwana sałatka szwedzka jest idealnym rozwiązaniem przy niespodziewanych gościach na[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Szarlotka super krucha 5 lat temu
Szarlotka super krucha na ciepło z cukrem pudremSezon na jabłka trwa cały rok, ale późnym latem szarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone z młodymi jabłkami mają wyjątkowy smak i[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Papryka marynowana w słoikach 5 lat temu
Papryka marynowana w zalewie octowejMarynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana paprykę można[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi 5 lat temu
Kiszone jabłka w słojuKiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można także kisić oddzielnie – w słojach. Do[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Sałatka obiadowa z fasoli Jaś z serem feta 5 lat temu
Sałatka z fasoli Jaś i sera feta z warzywami sezonowymiFasola, ser i świeże warzywa to zestaw, który świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Sałatka przygotowana z tych składników doskonale smakuje, a przede[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Sorbetowe lody malinowe. Domowe lody z malin i mleka 5 lat temu
Sorbet malinowy – domowe lody malinoweSorbet malinowy jest cudowny w upalne letnie popołudnia. Osobiście lubię ten deser przygotowywać z dodatkiem mleka, które daje gładki, aksamitny smak. Dodatkowo przecieram[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Sałatka makaronowa z ciecierzycą, papryką i ogórkiem 5 lat temu
Sałatka makaronowa z ciecierzycąSałatka makaronowa to tak naprawdę bardzo pożywne danie. Makaron z dodatkiem ciecierzycy stanowi pełnowartościowy posiłek z zawartością węglowodanów, białka, dobrego tłuszczu oraz[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Muffinki czekoladowe last minute 5 lat temu
Muffinki czekoladowe – prosty przepis na szybkie babeczkiTen przepis na muffinki czekoladowe warto mieć zawsze pod ręką. Te babeczki przygotowuje się dosłownie 10 minut z nagrzaniem piekarnika plus 15 do 20 minut[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Nalewka z jeżyn – przepis tradycyjny na jeżynówkę 5 lat temu
Jeżynówka – nalewka z jeżyn według tradycyjnego przepisuJeżynówka to jedna najlepszych letnich nalewek. Jest mnóstwo przepisów na nalewkę z jeżyn jednak warto wypróbować tę tradycyjną recepturę. Na zdjęciu do tego[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Nalewka z wiśni wg. przedwojennej receptury 5 lat temu
Przepis na tradycyjną nalewkę z wiśni wg receptury sprzed wojnyNalewki z letnich owoców to prawdziwy cud w kieliszku w czasie zimowych chłodów. Dobrze zrobiona nalewka ma łagodny, głęboki smak i pachnie latem,[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Tort węgierski – czekoladowy tort z wiśniami w alkoholu 5 lat temu
Tort węgierski – klasyka deserów – czekolada, wiśnie, alkoholTort węgierski, ten prawdziwy, powinni jeść tylko dorośli smakosze. Dlaczego? Ponieważ nieodzownym dodatkiem do tego specjału są wiśnie w alkoholu i to w[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Sałatka zimowa z ogórków w zalewie octowej 5 lat temu
Zimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże warzywa dostępne są tylko z importu i brakuje im smaku[…]