MeCooks

  • Majonez wegański to majonez przygotowany wyłącznie z roślinnych składników, całkowicie bez jajek. Jeśli z jakiegoś powodu unikacie tradycyjnego majonezu zawierającego jajka, ten wegański odpowiednik będzie ide[…]

  • Listopad to miesiąc, w którym do oferty restauracji McDonald’s powraca sezonowa kanapka Drwala. Dostępna jest wyłącznie w okresie jesienno-zimowym. W klasycznej wersji kanapki Drwala znajduje się soczysty kotlet[…]

  • Jajka po turecku to danie, którego koniecznie musicie spróbować! Tradycyjne dla kuchni tureckiej, składa się z jajek w koszulce podawanych na kremowym jogurcie czosnkowym, polanych masłem podsmażonym z chili i kmin[…]

  • Ubita feta to puszysty i delikatny dip, który doskonale sprawdzi się na śniadanie lub lekką przekąskę. Przygotowanie tego dipu jest nie tylko bardzo łatwe, ale również wyjątkowo szybkie.

    Podstawą przepisu j[…]

  • Szarpana wieprzowina to wolno pieczone w niskiej temperaturze mięso wieprzowe, wcześniej zamarynowane w aromatycznej mieszance przypraw. Najczęściej przygotowuje się ją z łopatki wieprzowej. Istnieje wiele sposob[…]

  • Jesień jest już z nami i czuć to na każdym kroku. A jak jesień, to i warzywa oraz owoce typowe dla tej pory roku cieszą się dużą popularnością. Jednym z warzyw, bez którego nie wyobrażam sobie jesieni, jest dynia.[…]

  • Pyszny obiad bezmięsny czyli makaron z sosem z pieczonych warzyw to danie, które raz spróbowane robione będzie często. W ostatnich latch dość zredukowałam spożycie mięsa, chociaż nie wykluczyłam go ze swojej diet[…]

  • Na momenty, w których brakuje nam czasu na gotowanie najlepiej sprawdzają się szybkie i proste przepisy. Jednym z takich to właśnie przepisów jest przepis na sałatkę Kasper. Jest to sałatka łącząca w sobie mięso[…]

  • Brioszki to mięciutkie, lekkie i puszyste maślane bułeczki, które z łatwością zrobić może każdy w domu. Wywodzą się one z Francji a konkretnie z rejonu Normandii. Miałam już okazję próbować francuskich brio[…]

  • Cynamonki to bardzo popularne bułeczki drożdżowe wypełnione kremem cynamonowym z dodatkiem masła. Wbrew pozorom, te cynamonowe bułeczki nie wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych, gdzie są prawdziwym hitem, lecz ze S[…]

  • Klasyczna lazania to płaty makaronu przełożone mięsnym sosem pomidorowym, serem i sosem beszamel. To jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej, które pokochał cały świat. Dziś lazanię można znaleźć nie[…]

  • Karkówka należy do jednych z popularniejszych mięs jakimi zajadają się Polacy. Lubimy ją piec, dusić, grillować i smażyć. O tym jak bardzo popularne jest to mięso wiem coś na własnym przykładzie, gdyż sama reg[…]

  • Maślane drożdżówki z serem ricotta i figami to wytrawny wypiek drożdżowy, który sprawdza się podany na śniadanie, kolację a także jako przekąska w trakcie dnia. Przymierzałam się już od jakiegoś czasu do podzie[…]

  • Lotus Biscoff to popularne belgijskie ciasteczka o wyjątkowym karmelowym smaku oraz krem ciasteczkowy, które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Ciasteczka Lotus Biscoff są pyszne same w sobie jak[…]

  • Nduja to miękka, pikantna kiełbasa pochodząca z południowego regionu Włoch – Kalabrii. Charakteryzuje się intensywnie czerwonym kolorem, który zawdzięcza kalabryjskim papryczkom chili, będącym jednym z jej głównyc[…]

  • Obiad bez glutenu na bazie kaszy jaglanej, grzybów kurek oraz mięsa drobiowego, to smaczna i zarazem łatwa do przygotowania propozycja. Kasza jaglana jest stałym elementem mojej diety od bardzo dawna. Brak w nie[…]

  • Kurczak shawarma to bez wątpienia danie, które raz spróbujecie robić będziecie często. Jest ono aromatyczne, smaczne i cudownie pachnie przyprawami. Sekretem tego dania jest przyprawa shawarma czyli wysel[…]

  • W ostatnich kilku latach krem pistacjowy stał się absolutnym hitem nie tylko w naszym kraju ale także w innych krajach. Obecnie nie ma żadnego problemu z jego zakupem i większość supermarketów posiada go w swojej[…]

  • Hummus to pyszny dip robiony z takich składników jak ciecierzyca, sok z cytryny, przyprawy, tahini oraz oliwa z oliwek. Popularny jest w kuchni bliskiego wschodu. Fantastyczny hummus miałam okazję smakować zaró[…]

  • Chciałoby się powiedzieć, że smak bakłażana w tym roku wyjątkowo przypadł mi do gustu. Co prawda zawsze lubowałam się w smaku tego warzywa, jednak ostatnie kilka miesięcy pokazały mi jak bardzo je lubię. W kó[…]

  • Załaduj więcej