MarcinH
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Bułki orkiszowe, pieczone metodą solno – drożdżową 6 lat, 10 miesięcy temu
W lutowej piekarni Amber znalazł się bardzo ciekawy przepis na bułki, z wykorzystaniem zaczynu solno – drożdżowego. Innymi słowy – drożdże zostają rozpuszczone w 9% solance, i pozostają w niej całą noc. A prze[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno – drożdżową 6 lat, 10 miesięcy temu
W lutowej piekarni Amber znalazł się bardzo ciekawy przepis na bułki, z wykorzystaniem zaczynu solno – drożdżowego. Innymi słowy – drożdże zostają rozpuszczone w 9% solance, i pozostają w niej całą noc. A przecież[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Polvorones del Espíritu Santo – hiszpańskie polworony Ducha Świętego 6 lat, 11 miesięcy temu
Dzisiaj Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów, pieczone w gorącym[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Vörtbröd – szwedzki chleb świąteczny 7 lat temu
Jak święta to święta!Vörtbröd – to szwedzki chleb świąteczny z mąki żytniej i pszennej, oraz brzeczki (a w razie jej braku – pieczony na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Chleb orkiszowy, na zakwasie i drożdżach 7 lat temu
W listopadowej Piekarni Amber upiekliśmy chleb orkiszowy. To co w nim jest najfajniejsze, to mała liczba składników i prostota wykonania. W sumie mąka chlebowa, mąka razowa, woda, drożdże i sól. Tylko tyle, a chleb[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Chleb fasolowy z rozmarynem 7 lat, 4 miesiące temu
Najczęściej pieczemy chleby z dodatkiem różnych nasion – słonecznik, dynia, siemię lniane lub czarnuszka. Często dodajemy otręby lub zioła. Takie dodatki nadają chlebom zarówno unikalny smak, jak i specyficzną[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Chleb pszenno-orkiszowy, z ostropestem i nutą kolendry 7 lat, 8 miesięcy temu
Miał być graham! Ale po otwarciu torebki z mąką, ta zatrzepotała skrzydełkami i rozpierzchła po całej kuchni, i powiedziała, że na imię ma Mklik Mączny. Jedyne pocieszenie, że mąka graham była chyba ekologiczną, bo[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie 7 lat, 8 miesięcy temu
Struan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września – Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny zwyczaj. Każda rodzina piekła chleb[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Niemiecki chleb żytni z ziarnami 7 lat, 9 miesięcy temu
Krótkie śledztwo wykazało, iż przepis zaczerpnięty z rosyjskojęzycznego blogu, a właściwie kanału filmowego Rus Brot na YouTubie, to chleb niemiecki, zwany też „Dreikornbrot”. Oczywiście na blogach[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Fouace nantaise – drożdżówki z Nantes 7 lat, 10 miesięcy temu
Fouace nantaise to rodzaj słodkiego drożdżowego ciasta, bazującego głównie na mące, maśle, mleku i cukrze, czasem z dodatkiem odrobiny aromatycznego i słodkiego, ale mocnego alkoholu. Formowane na postać[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Bułki jarosławskie zdobione, prosto z Rosji… 7 lat, 10 miesięcy temu
Булка ярославская сдобная – skąd taka nazwa, nie wiem, ale mogę przypuszczać, że ma to coś wspólnego z obwodem jarosławskim w Rosji. Być może tam właśnie zaczęto je wypiekać. Nie mniej jednak bułkę tę można spotkać[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Cocas de patata – słodkie bułki z Majorki 8 lat, 1 miesiąc temu
„Coca” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w Andorze. Mogą nosić różne nazwy,[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 8 lat, 1 miesiąc temu
Kilka dni temu odkryłem zagubione na półce opakowanie semoliny, które kiedyś kupiłem, oczywiście aby z niej zrobić chleb. Niestety zapomniałem o semolinie. I tak sobie cichutko przeleżała na półce w kuchennej[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 8 lat, 8 miesięcy temu
Choć piekę chleb albo bułki prawie co tydzień, dawno nie publikowałem tego, co nowego upiekłem. A to wyszedł zakalec, a to zdjęcia nie takie, a to chleb został przez domowników zjedzony, nim zrobiłem zdjęcie. Dawno[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Bułki orkiszowo-pszenne na pâte fermentée 9 lat, 1 miesiąc temu
16 października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji, od wielu już lat, Zorra zaprasza piekących i gotujących blogerów do wspólnego obchodzenia[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 9 lat, 2 miesiące temu
Nie miałem możliwości uczestniczyć we wrześniowej piekarni Amber, ale zaproponowany tam przepis tak mnie zaciekawił, że znalazł się on na mojej liście chlebów do szybkiego upieczenia. I znalazł się na samym[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Pan toscano, czyli rasowy chleb toskański 9 lat, 4 miesiące temu
Już jakiś czas temu kupiłem książkę o włoskich chlebach i słodkich wypiekach, ale dopiero teraz z niej skorzystałem. Właściciwe zmotywowała mnie Amber proponując w sierpniowej piekarni chleb toskański. Postanowiłem[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Pasta madre italiana 9 lat, 4 miesiące temu
Lievito naturale, lievito acido, pasta acida, lievito madre, pasta madre lub crescente – tak we Włoszech nazywają mieszaninę wody i mąki, w której rozwijają się dzikie drożdże, a bakterie robią swoje. W moim[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 9 lat, 4 miesiące temu
W książce Hamelnana znalazłem przepis na chleb pszenny razowy (tak naprawę półrazowy), który po drobnych modyfikacjach może być świetną bazą do wypieku całej gamy chlebów z dodatkami w postaci nasion i orzechów.[…]
-
MarcinH dodał(a) nowy wpis, Schrzaniony chleb 9 lat, 5 miesięcy temu
Życie na wsi trwa. Jaskółki latają, trochę dalej bocian planuje przyziemić, pod werandą czai się kocia matka z trzema maluchami, która zwiedziała się, iż nowi do wsi przyjechali i codzień rano i wieczór przychodzi[…]
- Załaduj więcej