Kucharzyca
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Aromatyczny fenkuł 6 lat, 7 miesięcy temu
z ricottą
2 porcje:2 bulwy fenkułu2 łyżki oleju rzepakowego4 średnie ząbki czosnku, w łupinie1 cytryna1 łyżka czerwonego octu winnego1 duży pomidor10 g kaparów12 g czarnych oliwekłyżka listków tymianku100 g[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Maślane babeczki 6 lat, 7 miesięcy temu
z malinami i kremem kajmakowym
12 babeczek:125 g masła3 jajka120 g jogurtu naturalnego160 g mąki100 g ksylitolu1,5 łyżeczki proszku do pieczenia120 g malinkrem:100 g masy kajmakowej150 g jogurtu skyrSkładniki[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Pijana ricotta 6 lat, 7 miesięcy temu
czyli serniczek z likierem truskawkowym
Możecie upić ricottę dowolnym likierem. Ja wykorzystałam truskawkowy. Kremowy smak likieru idealnie podkręcił dość mdłą ricottę. Wystarczyło dodać owoce dla przełamania[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Słodko-kwaśny makaron gryczany 6 lat, 7 miesięcy temu
z truskawkami i papają
Serwowana na zimno, lekka sałatka z truskawkami i papają. Makaron soba można zastąpić zwykłym makaronem gryczanym w dowolnej formie choć już w mniejszej ilości. Goryczka gryki sprawia, że[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Restaurant Week 6 lat, 7 miesięcy temu
wiosna 2019
Północ-południe
Niewątpliwie nasze duże odkrycie tej edycji Festiwalu.W ramach Festiwalu gościliśmy się przy menu mięsnym i wegetariańskim. Przyznać muszę, że to drugie było zdecydowanie zbyt mało[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Klopsiki duszone z kalafiorem 6 lat, 7 miesięcy temu
Pomysł na ekspresowy obiad. Puree z kalafiora z klopsami drobiowymi. Szybko, lekko i smacznie. 2 porcje:600 g kalafiora300 g drobiowego mięsa mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka curry1 łyżeczka mielonej[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Tarteletki z likierem 6 lat, 7 miesięcy temu
słony karmel
Nie przepadam za likierami, żeby nie powiedzieć, że ich nie lubię. Jednak słony karmel nie dawał mi spokoju. I tak wyszły te oto cuda. Kruche terteletki twarogowe z żelem z likieru o smaku słonego[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Babeczki limonkowe 6 lat, 7 miesięcy temu
majonezowe, nie tylko na Wielkanoc
Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce majonezowej, to uznałam to za jakieś nieporozumienie. Gdy zjadłam po raz pierwszy uznałam ją za jedną z lepszych babek, które dane mi było[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Kuskus z wołowiną 6 lat, 7 miesięcy temu
Kuskus. Ni to kasza, ni makaron. Pochodzi z Afryki, pojawia się w kuchni dalekowschodniej. Kuskus w kuchni izraelskiej popularny stał się dopiero w połowie XX wieku. Ptitim , czyli kuskus izraelski ma znacznie[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Jogurtowa babka 6 lat, 7 miesięcy temu
z czekoladą i malinami
Pyszne jogurtowe ciasto „na bogato”. Puszyste i wilgotne. Kwaskowy smak malin fantastycznie przełamuje czekoladowy smak. Ciasto:2 szklanki mąki (ok. 300 g)1/2 szklanki ksylitolu lub innego[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Mazurek serowy 6 lat, 7 miesięcy temu
z czekoladowo-owocowym nadzieniem
Podobno prędzej, czy później dopada nas „pierwszy raz”. Lepiej późno, niż wcale. Pierwsze podejście do mazurka. Smaczne, więc udane. Mistrzynią dekoracji cukierniczych nie[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Pieczone mielone z pasternakiem 6 lat, 7 miesięcy temu
i burakiem z sosem koperkowym
Pieczone mielone z warzywami to mój ulubiony pomysł na obiad. Mogę w łatwy sposób przemycić warzywa, które podane osobno mogłyby dzieciom nie smakować. Pieczona wersja kotletów nie[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Wytrawne ptysiowe gniazdko 6 lat, 7 miesięcy temu
z wiosenny twarożkiem
Ciasto:1/2 szklanki wody70 g masłaszklanka mąki4 jajkaTwarożek:500 g chudego sera twarogowego200 g naturalnego jogurtu1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendrypęczek[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Deser jogurtowy 6 lat, 8 miesięcy temu
skyr „na bogato”
Zupełnym przypadkiem, w ramach „zjadłabym coś” wyszedł mi deser, którym bardzo chcę się z Wami podzielić.
150 g jogurt skyr20 g masła orzechowego10 g syropu daktylowego30 g płatków[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Konopne babeczki 6 lat, 8 miesięcy temu
z cząbrem i kminem
Mąka konopna nie jest powszechnie stosowana, jednak warto po nią sięgać – jako dodatek do chlebów, tart, czy takich właśnie wytrawnych wypieków. Mąka konopna jest bezglutenowa i zawiera bardzo[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Północ-Południe 6 lat, 8 miesięcy temu
wyjątkowe doznania smakowe
Do Północ-Południe w Gdyni trafiłam przypadkiem, w ramach wiosennej edycji Restaurant Week. Próbowaliśmy obu zestawów: wegetariański (który absolutnie mnie nie porwał) i mięsny (który[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Lekka sałatka z komosą 6 lat, 8 miesięcy temu
i żytnimi grzankami
Sałatka może stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego. Bardzo dobrze pasuje do ryby. Jest lekka i orzeźwiająca.
2 porcje:60 g komosy ryżowej2 kromki chleba żytniego na[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Placuszki zbożowe 6 lat, 8 miesięcy temu
na słodko i wytrawnie
250 ml maślanki2 jajka60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej60 g mąki gryczanej lub ryżowej40 g płatków owsianych1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaJajka ubijamy, dodajemy maślankę, mieszamy.[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Makaron gryczany 6 lat, 8 miesięcy temu
z bakłażanem i mango
Smaczna i lekka sałatka na każdą okazję. Autorem jest Yotam Ottolenghi, a oryginalny przepis znajdziecie w jego książce „Obfitość”. Słodko-kwaśny dressing i słodkie mango sprawiają, że[…]
-
Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Placuszki kokosowe 6 lat, 8 miesięcy temu
z miodem i owocami
Placuszki:2 jajka200 serka naturalnego40 g mąki kokosowejDo podania: miód i owoceJajka miksujemy. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, również mieszamy dokładnie. Gdy[…]
- Załaduj więcej