Kucharzyca

  • z ricottą

    2 porcje:2 bulwy fenkułu2 łyżki oleju rzepakowego4 średnie ząbki czosnku, w łupinie1 cytryna1 łyżka czerwonego octu winnego1 duży pomidor10 g kaparów12 g czarnych oliwekłyżka listków tymianku100 g[…]

  • z malinami i kremem kajmakowym

    12 babeczek:125 g masła3 jajka120 g jogurtu naturalnego160 g mąki100 g ksylitolu1,5 łyżeczki proszku do pieczenia120 g malinkrem:100 g masy kajmakowej150 g jogurtu skyrSkładniki[…]

  • czyli serniczek z likierem truskawkowym

    Możecie upić ricottę dowolnym likierem. Ja wykorzystałam truskawkowy. Kremowy smak likieru idealnie podkręcił dość mdłą ricottę. Wystarczyło dodać owoce dla przełamania[…]

  • z truskawkami i papają

    Serwowana na zimno, lekka sałatka z truskawkami i papają. Makaron soba można zastąpić zwykłym makaronem gryczanym w dowolnej formie choć już w mniejszej ilości. Goryczka gryki sprawia, że[…]

  • wiosna 2019

    Północ-południe

    Niewątpliwie nasze duże odkrycie tej edycji Festiwalu.W ramach Festiwalu gościliśmy się przy menu mięsnym i wegetariańskim. Przyznać muszę, że to drugie było zdecydowanie zbyt mało[…]

  • Pomysł na ekspresowy obiad. Puree z kalafiora z klopsami drobiowymi. Szybko, lekko i smacznie. 2 porcje:600 g kalafiora300 g drobiowego mięsa mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka curry1 łyżeczka mielonej[…]

  • słony karmel

    Nie przepadam za likierami, żeby nie powiedzieć, że ich nie lubię. Jednak słony karmel nie dawał mi spokoju. I tak wyszły te oto cuda. Kruche terteletki twarogowe z żelem z likieru o smaku słonego[…]

  • majonezowe, nie tylko na Wielkanoc

    Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce majonezowej, to uznałam to za jakieś nieporozumienie. Gdy zjadłam po raz pierwszy uznałam ją za jedną z lepszych babek, które dane mi było[…]

  • Kuskus. Ni to kasza, ni makaron. Pochodzi z Afryki, pojawia się w kuchni dalekowschodniej. Kuskus w kuchni izraelskiej popularny stał się dopiero w połowie XX wieku. Ptitim , czyli kuskus izraelski ma znacznie[…]

  • z czekoladą i malinami

    Pyszne jogurtowe ciasto „na bogato”. Puszyste i wilgotne. Kwaskowy smak malin fantastycznie przełamuje czekoladowy smak. Ciasto:2 szklanki mąki (ok. 300 g)1/2 szklanki ksylitolu lub innego[…]

  • z czekoladowo-owocowym nadzieniem

    Podobno prędzej, czy później dopada nas „pierwszy raz”. Lepiej późno, niż wcale. Pierwsze podejście do mazurka. Smaczne, więc udane. Mistrzynią dekoracji cukierniczych nie[…]

  • i burakiem z sosem koperkowym

    Pieczone mielone z warzywami to mój ulubiony pomysł na obiad. Mogę w łatwy sposób przemycić warzywa, które podane osobno mogłyby dzieciom nie smakować. Pieczona wersja kotletów nie[…]

  • z wiosenny twarożkiem

    Ciasto:1/2 szklanki wody70 g masłaszklanka mąki4 jajkaTwarożek:500 g chudego sera twarogowego200 g naturalnego jogurtu1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendrypęczek[…]

  • skyr „na bogato”

    Zupełnym przypadkiem, w ramach „zjadłabym coś” wyszedł mi deser, którym bardzo chcę się z Wami podzielić.

    150 g jogurt skyr20 g masła orzechowego10 g syropu daktylowego30 g płatków[…]

  • z cząbrem i kminem

    Mąka konopna nie jest powszechnie stosowana, jednak warto po nią sięgać – jako dodatek do chlebów, tart, czy takich właśnie wytrawnych wypieków. Mąka konopna jest bezglutenowa i zawiera bardzo[…]

  • wyjątkowe doznania smakowe

    Do Północ-Południe w Gdyni trafiłam przypadkiem, w ramach wiosennej edycji Restaurant Week. Próbowaliśmy obu zestawów: wegetariański (który absolutnie mnie nie porwał) i mięsny (który[…]

  • i żytnimi grzankami

    Sałatka może stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego. Bardzo dobrze pasuje do ryby. Jest lekka i orzeźwiająca.

    2 porcje:60 g komosy ryżowej2 kromki chleba żytniego na[…]

  • na słodko i wytrawnie

    250 ml maślanki2 jajka60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej60 g mąki gryczanej lub ryżowej40 g płatków owsianych1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaJajka ubijamy, dodajemy maślankę, mieszamy.[…]

  • z bakłażanem i mango

    Smaczna i lekka sałatka na każdą okazję. Autorem jest Yotam Ottolenghi, a oryginalny przepis znajdziecie w jego książce „Obfitość”. Słodko-kwaśny dressing i słodkie mango sprawiają, że[…]

  • z miodem i owocami

    Placuszki:2 jajka200 serka naturalnego40 g mąki kokosowejDo podania: miód i owoceJajka miksujemy. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, również mieszamy dokładnie. Gdy[…]

  • Załaduj więcej