wiecejwarzyw.pl
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Faszerowane pomidory 4 lata, 5 miesięcy temu
Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na Najlepsze faszerowane warzywa. Wtedy w roli głównej była papryka. Tym razem są to pomidory. Jest z tym trochę zabawy, ale naprawdę warto spędzić w kuchni trochę wię[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Cudowna książka Salt Fat Acid Heat i pesto z bazylii 4 lata, 5 miesięcy temu
Pamiętam, że pierwszą rzeczą jaką kupiłam po odebraniu swojej pierwszej studenckiej wypłaty była książka kucharska. To był oczywiście Jamie Oliver. Pamiętam ten moment do dziś kiedy weszłam do Empiku i znalazłam ją[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Planowanie posiłków – jak się za to zabrać? 4 lata, 6 miesięcy temu
Mogłoby się wydawać, że planowanie posiłków na kilka dni do przodu to mega wyzwanie, tym bardziej kiedy robi się to dla całej rodziny. Też miałam niedawno takie przeświadczenie. Nic bardziej mylnego.[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Curry takie jak lubisz 4 lata, 8 miesięcy temu
Curry to sposób przygotowania potraw w kuchni indyjskiej. Są to różne składniki takie jak mięso, warzywa, ser gotowane w aromatycznym sosie. To super pomysł kiedy chcesz zrobić tzw. czyszczenie lodówki. Możesz d[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, 5 porcji warzyw w praktyce 4 lata, 8 miesięcy temu
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie w ciągu dnia co najmniej 400 g warzyw i owoców, podzielonych na około 5 porcji. Na podstawie tej rekomendacji Instytut Żywności i Żywienia opracował w 2016 rok[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Sos pomidorowy 4 lata, 8 miesięcy temu
Sos pomidorowy ratuje sytuację. Zawsze. Na półce z zapasami stoją puszki pełne pomidorów i czekają na odpowiedni moment. Chociaż tych momentów jest dużo, bo mam wrażenie, że ile bym tych puszek nie miała to wy[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Jak jeść zdrowo i nie zbankrutować? 4 lata, 8 miesięcy temu
Oto kilka trików, jak kupować zdrowe produkty i nie wydać przy tym całej wypłaty
Sezonowość przede wszystkim
Stawiaj na sezonowe, lokalne produkty. Warzywa i owoce kupowane w szczycie sezonu są tańsze i mają więcej[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Jak usprawnić przygotowywanie posiłków? 4 lata, 9 miesięcy temu
Długo myślałam, jakie treści powinien zawierać ten artykuł. Ciężko jest przekonać osoby niejedzące warzyw, lub jedzące ich mało do zwiększenia ilości zieleniny lub wprowadzenia do codziennego jadłospisu więcej[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Moja STAŁA lista zakupów 4 lata, 9 miesięcy temu
CZYLI CO ZNAJDUJE SIĘ W MOJEJ DOMOWEJ „SPIŻARNI”
Jestem typową kucharką i jednym z moich marzeń jest własna spiżarka upakowana głównie domowymi przetworami. Na razie mam miejsce tylko na niewielki drewniany regał,[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Warzywna musaka 4 lata, 10 miesięcy temu
Musaka to flagowe danie kuchni greckiej. Bazą są pyszne, dojrzałe pomidory, bakłażany i mięso mielone. W wersji wegetariańskiej mięso zostało zamienione na ziemniaki. Całość zalana jest grzybowym sosem. I pomimo[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Faszerowana papryka 4 lata, 10 miesięcy temu
Kiedyś pisałam Wam, że nie potrafię zrobić smacznej faszerowanej papryki. Zawsze było coś nie tak z farszem. A to za mdły, słabo doprawiony, a to zbyt luźny i jakiś taki bez polotu. To się zmieniło kiedy odkryłam[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Grzanki po grecku 4 lata, 10 miesięcy temu
Oto dowód na to, że kanapka nie musi być nudna. Idealna kolację lub drugie śniadanie. Rodzaj dodatków oczywiście wymieniajcie na te, które lubicie najbardziej.
Przepis oczywiście od Jamiego Olivera.
Ilość[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka florentyńska 4 lata, 11 miesięcy temu
Oto super pomysł na kolację. Masa warzyw z zapiekanymi jajkami. Nie potrzeba wiele pracy, a efekt jest naprawdę super. Przepis idealny na zimę, kiedy na bazarach praktycznie tylko warzywa korzeniowe.
Ilość[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Aromatyczna zupa z makaronem ryżowym 4 lata, 11 miesięcy temu
Pyszny aromatyczny grzybowy bulion. Nie potrzeba wielu umiejętności, żeby powstał super obiad. Kilka składników, piekarnik, garnek i trochę czasu – oto przepis na sukces.
Do dzieła!
Przepis pochodzi z książki Wege[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Zupa z czarnej fasoli na ostro 4 lata, 11 miesięcy temu
Ta zupa to strzał w dziesiątkę.Podeszłam do niej dość sceptycznie. Wydawało mi się, że fasola, cebula i kmin rzymski nie do końca do siebie pasują, ale najwidoczniej muszę się jeszcze dużo nauczyć.
Pyszna jest![…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Szybki smażony ryż 4 lata, 11 miesięcy temu
Prawdopodobnie większość z nas zna wersję tego dania, którą można zamówić “u Chińczyka”. To jest wersja domowa sto razy lepsza i zdrowsza.
Rodzaj warzyw można modyfikować w zależności od pory roku. Dodajcie to co[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Grzybowe penne 5 lat temu
Istnieją w kuchni nierozerwalne połączenia składników. Jest to na przykład połączenie grzybów, masła i tymianku. Gdyby dodać te trzy składniki do makaronu i posypać parmezanem wyszedłby obłędny obiad. W tym[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Kalafiorowa tikka masala 5 lat temu
Lubię dania jednogarnkowe, które w połączeniu z ryżem, ziemniakami lub makaronem dają pyszny, sycący obiad. I to jest właśnie takie danie. Aromatyczne i rozgrzewające – idealne na chłodne wieczory.
W oryginalnym[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki z grzybami al forno 5 lat temu
Al forno dokładnie oznacza pieczony. Są to po prostu ziemniaki pieczone z grzybami.
Można je potraktować jako samodzielne danie np obiad lub kolację, albo dodatek do sałaty czy ryby. Do przepisu można użyć[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Słodko – kwaśny stir-fry 5 lat, 1 miesiąc temu
Nigdy nie byłam fanką dań typu “słodko – kwaśne coś”. Ale skoro Jamie wydał wegetariańską książkę i pojawił się w niej przepis na takie właśnie cudo no to trzeba to cudo zrobić. I powiem Wam, że wyszło całkiem[…]
- Załaduj więcej