Blendman

  • Racuchy z truskawkami
    Zazwyczaj na słodkie śniadanie lub obiad robię sobie placuszki. Przygotowuje się je ekspresowo i można je zrobić w wielu wariantach. Na blogu ostatnio dużą popularnością cieszyły się racuchy[…]

  • Dla mnie dobry początek dnia, musi rozpocząć się od kubka kawy i spokojnego zjedzenia śniadania. Jakie powinno być idealne śniadanie? Oczywiście najlepiej zarówno pyszne, jak i zdrowe! W mojej spiżarce roi się o[…]

  • Dzisiaj przychodzę do Was nie z jednym, ani nie z dwoma, a aż z trzema przepisami na koktajle z masłem orzechowym! Każdy koktajl ukręciłem na bazie innego masła orzechowego i z innymi dodatkami. Dzięki takiemu[…]

  • Blendman dodał(a) nowy wpis, Wegański RAMEN 1 rok temu

    Ramen to zupa wywodząca się z kuchni japońskiej. Składa się z esencjonalnego bulionu, makaronu oraz pozostałych składników, dodawanych według własnych preferencji. Nie ma jednej, jedynej, prawilnej wersji. D[…]

  • Jestem wielkim fanem wszelkiej maści smarowideł, którymi można raczyć się w towarzystwie świeżego chleba. Dzisiaj postanowiłem wziąć na tapet kalafiora i ukręcić z niego pastę. Pasta z pieczonego kalafiora w t[…]

  • Dzisiejsze danie, to prawdziwa feeria smaków. Kostka sojowa zanurzona w cudownym słodko-kwaśnym sosie, podana z ryżem i brokułami. Z jednej strony atakuje nas delikatna słodycz płynąca z sosu oraz z kawałkó[…]

  • Oj ostatnio naszło mnie na domowe wypieki. Cały czas robię nowe drożdżówki, bułeczki, chleby… Bardzo dużą popularnością wśród Was cieszą się ostatnio dodane bułeczki kardamonowe oraz drożdżówka z czeko[…]

  • Po pieczywo sięgam praktycznie codziennie. Bardzo lubię na śniadanie pałaszować kanapki z domowym hummusem lub pasztetem z soczewicy, udekorowane świeżymi, sezonowymi warzywami. Często piekę klasyczn[…]

  • Podczas mojego pobytu na Cyprze, musiałem zasmakować tamtejszej kuchni. Najbardziej w pamięci zapadło mi ciasto z semoliną, które jest również nazywane RAVANI. Jest to wypiek popularny nie tylko na Cyprze i w Grecj[…]

  • Oj jak za mną chodziły muszle nadziewane szpinakiem… Pamiętam, że gdy byłem jeszcze małym brzdącem, to sporadycznie takie muszle pojawiały się na obiad i zawsze robiły furorę. Oczywiście wtedy farsz był niewegańs[…]

  • Do wykonania dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie siostra i jej wojaże do Szwecji, gdzie niezwykle popularne są klasyczne kardamonowe bułeczki. Postanowiłem troszkę je podkręcić i ukręcić bułeczki kardamonow[…]

  • Przez ostatnie tygodnie zakochałem się w wytrawnych tartach. Robię je na różne sposoby, z różnymi dodatkami i na różnych spodach. Tyle możliwości, żeby pokombinować ze smakami… REWELACJA! Dzisiaj na tapet wleciała[…]

  • Jestem ogromnym fanem wszelkiej maści domowych wypieków. Dzisiaj postanowiłem upiec tartę, ale tym razem nie na słodko, a na wytrawnie. Tarta cebulowa, to świetny pomysłem na kolację, której towarzyszy kielisze[…]

  • To za co cenię sobie kuchnię wegańska, to przymus bycia kreatywnym podczas gotowania. Dzięki temu dania są różnorodne, a na talerzu nie ma monotonii. Dzisiaj na tapet wleciał burger z buraka i kaszy jaglane[…]

  • Masz już dość klasycznego pieczywa podawanego do ulubionej sałatki? A może spodziewasz się gości i zastanawiasz się co przygotować smakowitego na spotkanie? IDEALNYM rozwiązaniem jest rwany chlebek czosnkowy[…]

  • Gofry można przygotować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W dzisiejszym przepisie na gofry z czerwonej soczewicy, chcę Ci pokazać mój sposób na wytrawne i niecodzienne śniadanie. Ponieważ bardzo często ja[…]

  • Ostatnio bardzo dużo oglądam programów kulinarnych. W jednym z odcinków bohaterzy odwiedzali Japońskie restauracje i małe uliczne straganiki z jedzeniem. To co zwróciło najbardziej moją uwagę, to niecodzie[…]

  • Ostatnio zacząłem zdrowiej się odżywiać. Zabrałem się za aktywne uprawianie sportu, a nie tylko oglądanie go z pilotem w ręce przed telewizorem. Stałem się wielkim fanem sałatek… ale nie takich, w których roi s[…]

  • Po tym jak ogromny sukces na blogu odniosło tofu w sosie pomarańczowym podane z ryżem i brokułami, postanowiłem ukręcić kolejne danie z tofu w roli głównej. Tym razem postawiłem na twarzyszący mu sos orzechowy,[…]

  • Dzisiejszy wypiek jest moim sposobem na prosty i pyszny deser, do przygotowania którego nie są Ci potrzebne ciężko dostępne składniki, ani niesamowite zdolności kulinarne. Jak zrobić ciasto jogurtowe z jabłkam[…]

  • Załaduj więcej