Blendman
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Śniadanie wielkanocne: 3 tradycyjne potrawy, które muszą się znaleźć na stole! 6 dni, 18 godzin temu
Wielkanoc to czas pełen wspaniałych momentów spędzanych przy świątecznym stole. Najważniejszym posiłkiem tego dnia jest śniadanie, serwowane zgodnie z tradycją w obfitszej wersji, po kilku dniach postnego jedzenia.[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Risotto z dynią 1 tydzień temu
Risotto z dynią
Co prawda sezon na dynię zaczyna się w okolicach lipca, ale nawet teraz, w marcu, jesteśmy w stanie ją kupić w niektórych sklepach. Do takich dań jak dyniowe risotto, najlepsze będą dynie hokkaido,[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Hummus ze szparagami 1 tydzień temu
Hummus ze szparagami
Hummus jak to hummus, zawsze jest dobry. Jego z pewnością wielką zaletą jest to, że możemy go przygotować na wiele równych styli smakowych. Dzisiaj przygotowałem hummus ze szparagami, czyli iś[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Curry z batatami i szpinakiem 1 tydzień, 1 dzień temu
Curry z batatami i szpinakiem
Powiedzieć, że lubię kuchnię indyjską, to jak nie powiedzieć nic. Uwielbiam te smaki, bogactwo przypraw, częste połączenie pikantnego z delikatnym i łagodnym. Bajka! Wczoraj za[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Krem cebulowy po azjatycku 1 tydzień, 1 dzień temu
Krem cebulowy po azjatycku
Kilka dni temu na FaceBooku, mój kolega z pracy Michał, postanowił mi rzucić wyzwanie. Mianowicie miałem przygotować zupę, której składnikami byłyby cebula oraz czosnek. Oczywiści[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Owsianka z karmelizowanym bananem 1 tydzień, 1 dzień temu
Owsianka z karmelizowanym bananem
Jestem osobą, która uwielbia proste rozwiązania. Oczywiście cieszy oko ładna dekoracja, czy pomysłowe podanie dania, ale nie może zajmować to dużo czasu. Na przygotowanie śniadani[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Makaron z boczniakami i zielonym pieprzem 2 tygodnie, 2 dni temu
Makaron z boczniakami
Zielony pieprz, kapary, wino i mleczko kokosowe. Do tego szczypta przypraw i odrobina chęci… Tak w skrócie można opisać dzisiejszy makaron z boczniakami. Nie jest to trudny ani czaso[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Risotto z orzechami włoskimi 2 tygodnie, 2 dni temu
Risotto z orzechami włoskimi
Przyszedł dzień, że postanowiłem wstać i się ogarnąć. Wbiłem do kuchni jak co rano, ale z tą różnicą, że nie było rano… Było popołudnie… Popatrzyłem na patelnię i już wiedziałem, że dz[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Wegański Butter Chicken 2 tygodnie, 2 dni temu
Wegański Butter Chicken
Ostatnio na blogu pojawiło się sporo prostych przepisów, tak więc teraz czas na… również prosty przepis, ale bardziej rozbudowany niż zwykle. Wegański Butter Chicken, bo to właśnie o[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią 2 tygodnie, 3 dni temu
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Ostatnio na moim blogu widać wysyp szybkich posiłków. Było jednogarnkowe spaghetti, makaron ze szpinakiem, a teraz przyszedł czas na komosę. Komosa ryżowa z pieczarka[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Surówka Coleslaw 2 tygodnie, 3 dni temu
Surówka Coleslaw
Obok surówek zawsze przechodziłem obojętnie. Nigdy nie był to dla mnie składnik dania, który by mnie podniecał i pociągał, ale do czasu. We własnej knajpie pasowało mieć w ofercie surówki i sa[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Wegański kebab 2 tygodnie, 3 dni temu
Wegański kebab
Lubicie fastfood? Ja uwielbiam! Ostatnimi czasy zajadałem się głównie tortillami (u mnie pod nazwą „zakręcony podpłomyk”), burgerami i frytkami… Może i niezdrowo, ale od czasu do czasu można sobie po[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Pieczone tofu marynowane 2 tygodnie, 4 dni temu
Pieczone tofu marynowane
Czy jest coś lepszego od plasterka pieczonego tofu? Tak, kilka plasterków! Jak ja lubię to połączenie delikatnego tofu z pikantnym, czosnkowym i lekko słodkim smakiem marynaty… naprawdę[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Cebularze 2 tygodnie, 4 dni temu
Przepis na cebularze
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na żydowski, albo jak kto woli lubelski przysmak. Chodzi oczywiście o cebularze. Pamiętam jak jeszcze za dzieciaka zajadałem się nimi (kupowanymi w pobli[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Cykoria pieczona 2 tygodnie, 5 dni temu
Cykoria pieczona
Wielu ludzi „cyka się” cykorii. Nie wiedzą jak do niej podejść, żeby się nie sparzyć. Suma sumarum mijają ją z lekką konsternacją wypisaną na czole. Już nie raz słyszałem i widziałem w interne[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Czy dieta keto może być wege? Jak to zrobić? 2 tygodnie, 6 dni temu
Dieta ketogeniczna zdobyła ogromną popularność jako sposób na redukcję tkanki tłuszczowej, poprawę poziomu energii i wsparcie pracy mózgu. Klasyczna wersja tej diety opiera się głównie na tłuszczach zwierzęcych,[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Surówka z marchewki 3 tygodnie temu
Surówka z marchewki
Jak już wspomniałem przy okazji poprzedniego przepisu, nie ma dla mnie kompletnego obiadu, w którym jest ziemniak i kotlecik bez dobrej surówki. Dzisiejsza propozycja jest równie tania jak su[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Placuszki z mąki żołędziowej 3 tygodnie temu
Placuszki żołędziowe
Bardzo lubię sięgać po nowe i wcześniej nieznane mi mąki. Poza tym, że często niosą ze sobą masę wartości odżywczych, to przede wszystkim dają nowe możliwości i chęci do działania. Dzięki temu[…] -
Blendman dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z kaszy jaglanej 3 tygodnie, 1 dzień temu
Bardzo spodobały się Wam naleśniki z mąki jaglanej, ale doszły mnie słuchy, że jest droga, trudno dostępna lub że na jednorazowe zrobienie naleśników nie chce się kupować. Nie mniej jednak jaglana = zdrowa, dlat[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Pasta oliwkowa – potrójne doznania! 3 tygodnie, 1 dzień temu
Dręczony myślami o panini postanowiłem przygotować pastę, którą właśnie do nich mógłbym wykorzystać. Co prawda, jak już zrobiłem pastę oliwkową i wybrałem się do stonki po bułki to okazało się, że niestety panini a[…]
- Załaduj więcej