Blendman

  • Wielkanoc to czas pełen wspaniałych momentów spędzanych przy świątecznym stole. Najważniejszym posiłkiem tego dnia jest śniadanie, serwowane zgodnie z tradycją w obfitszej wersji, po kilku dniach postnego jedzenia.[…]

  • Risotto z dynią
    Co prawda sezon na dynię zaczyna się w okolicach lipca, ale nawet teraz, w marcu, jesteśmy w stanie ją kupić w niektórych sklepach. Do takich dań jak dyniowe risotto, najlepsze będą dynie hokkaido,[…]

  • Hummus ze szparagami
    Hummus jak to hummus, zawsze jest dobry. Jego z pewnością wielką zaletą jest to, że możemy go przygotować na wiele równych styli smakowych. Dzisiaj przygotowałem hummus ze szparagami, czyli iś[…]

  • Curry z batatami i szpinakiem
    Powiedzieć, że lubię kuchnię indyjską, to jak nie powiedzieć nic. Uwielbiam te smaki, bogactwo przypraw,  częste połączenie pikantnego z delikatnym i łagodnym. Bajka! Wczoraj za[…]

  • Krem cebulowy po azjatycku
    Kilka dni temu na FaceBooku, mój kolega z pracy Michał, postanowił mi rzucić wyzwanie. Mianowicie miałem przygotować zupę, której składnikami byłyby cebula oraz czosnek. Oczywiści[…]

  • Owsianka z karmelizowanym bananem
    Jestem osobą, która uwielbia proste rozwiązania. Oczywiście cieszy oko ładna dekoracja, czy pomysłowe podanie dania, ale nie może zajmować to dużo czasu. Na przygotowanie śniadani[…]

  • Makaron z boczniakami
    Zielony pieprz, kapary, wino i mleczko kokosowe. Do tego szczypta przypraw i odrobina chęci… Tak w skrócie można opisać dzisiejszy makaron z boczniakami. Nie jest to trudny ani czaso[…]

  • Risotto z orzechami włoskimi
    Przyszedł dzień, że postanowiłem wstać i się ogarnąć. Wbiłem do kuchni jak co rano, ale z tą różnicą, że nie było rano… Było popołudnie… Popatrzyłem na patelnię i już wiedziałem, że dz[…]

  • Wegański Butter Chicken

    Ostatnio na blogu pojawiło się sporo prostych przepisów, tak więc teraz czas na… również prosty przepis, ale bardziej rozbudowany niż zwykle. Wegański Butter Chicken, bo to właśnie o[…]

  • Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
    Ostatnio na moim blogu widać wysyp szybkich posiłków. Było jednogarnkowe spaghetti, makaron ze szpinakiem, a teraz przyszedł czas na komosę. Komosa ryżowa z pieczarka[…]

  • Surówka Coleslaw
    Obok surówek zawsze przechodziłem obojętnie. Nigdy nie był to dla mnie składnik dania, który by mnie podniecał i pociągał, ale do czasu. We własnej knajpie pasowało mieć w ofercie surówki i sa[…]

  • Wegański kebab
    Lubicie fastfood? Ja uwielbiam! Ostatnimi czasy zajadałem się głównie tortillami (u mnie pod nazwą „zakręcony podpłomyk”), burgerami i frytkami… Może i niezdrowo, ale od czasu do czasu można sobie po[…]

  • Pieczone tofu marynowane
    Czy jest coś lepszego od plasterka pieczonego tofu? Tak, kilka plasterków! Jak ja lubię to połączenie delikatnego tofu z pikantnym, czosnkowym i lekko słodkim smakiem marynaty… naprawdę[…]

  • Przepis na cebularze
    Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na żydowski, albo jak kto woli lubelski przysmak. Chodzi oczywiście o cebularze. Pamiętam jak jeszcze za dzieciaka zajadałem się nimi (kupowanymi w pobli[…]

  • Cykoria pieczona
    Wielu ludzi „cyka się” cykorii. Nie wiedzą jak do niej podejść, żeby się nie sparzyć. Suma sumarum mijają ją z lekką konsternacją wypisaną na czole. Już nie raz słyszałem i widziałem w interne[…]

  • Dieta ketogeniczna zdobyła ogromną popularność jako sposób na redukcję tkanki tłuszczowej, poprawę poziomu energii i wsparcie pracy mózgu. Klasyczna wersja tej diety opiera się głównie na tłuszczach zwierzęcych,[…]

  • Surówka z marchewki
    Jak już wspomniałem przy okazji poprzedniego przepisu, nie ma dla mnie kompletnego obiadu, w którym jest ziemniak i kotlecik bez dobrej surówki. Dzisiejsza propozycja jest równie tania jak su[…]

  • Placuszki żołędziowe
    Bardzo lubię sięgać po nowe i wcześniej nieznane mi mąki. Poza tym, że często niosą ze sobą masę wartości odżywczych, to przede wszystkim dają nowe możliwości i chęci do działania. Dzięki temu[…]

  • Bardzo spodobały się Wam naleśniki z mąki jaglanej, ale doszły mnie słuchy, że jest droga, trudno dostępna lub że na jednorazowe zrobienie naleśników nie chce się kupować. Nie mniej jednak jaglana = zdrowa, dlat[…]

  • Dręczony myślami o panini postanowiłem przygotować pastę, którą właśnie do nich mógłbym wykorzystać. Co prawda, jak już zrobiłem pastę oliwkową i wybrałem się do stonki po bułki to okazało się, że niestety panini a[…]

  • Załaduj więcej