Jem więc Jestem
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Zupa „bagienna” na dzikim szczawiu 6 lat, 10 miesięcy temu
Kalifornia znana jest z problemów z wodą i nieustannej suszy. Racjonalnie rzecz biorąc trudno się temu dziwić, bo przecież to pustynia. Mieszkańcy południowej części Cali są przyzwyczajeni do naturalnie suchego,[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Samotna, zimowa, brukselkowa zupa, której nie musisz jeść sam 7 lat, 11 miesięcy temu
Tegoroczny sezon świąteczny spędzam z rodziną w Polsce. Minęło 16 lat od ostatniego Bożego Narodzenia razem. Nigdy nie przyjeżdżałam o tej porze roku, bo jest ponura i zimna. Tak czy inaczej i tak jestem bardzo[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Południowo-kalifornijski Tapatio to prawdziwy ostrzacha… jak na sos z chili przystało 8 lat, 6 miesięcy temu
Nie wiem, czy zadajecie sobie z tego sprawę, ale ostre sosy na bazie papryczek chili są w USA przedmiotem konsumenckiego kultu. Tak jak w Polsce pewne lokalne marki majonezu (np. Majonez Kętrzyński), tak w USA[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Placki, które hollywódzka aktorka robi swoim dzieciom na śniadanie 8 lat, 7 miesięcy temu
Jedna hollywoodzka aktorka i mama, którą poznałam podczas „kręcenia” programu kulinarnego na serio wie o co chodzi w kuchni i gotowaniu. Nie mogę w tym momencie wspomnieć jej imienia, ale po spędzeniu z nią całego[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Najlepsza papierowa torba na zakupy pod kalifornijskim słońcem 8 lat, 8 miesięcy temu
To mój prototyp jedynej w swoim rodzaju, ekologicznej, biodegradalnej torby na zakupy. Torba zaprojektowana i ręcznie wykonana przeze mnie, w Kalifornii
Zajrzyjcie na moją stronę w Kalifornii: -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Najlepsza papierowa torba na zakupy pod kalifornijskim słońcem 8 lat, 8 miesięcy temu
To mój prototyp jedynej w swoim rodzaju, ekologicznej, biodegradalnej torby na zakupy. Torba zaprojektowana i ręcznie wykonana przeze mnie, w Kalifornii
Zajrzyjcie na moją stronę w Kalifornii: -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Zielono ci? Mi też, bo właśnie zjadłam przepyszne zielone, wielkanocne ziemniaki! 8 lat, 8 miesięcy temu
Ok, wiec za dwa dni Wielkanoc i wiem, że wszystkie polskie gospodynie domowe od przynajmniej tygodnia zajęte są w kuchni. Zapewne pieką baby, gotują jajka, może i je malują…
A ja w Kalifornii maluję na zielono[…] -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Zielono ci? Mi też, bo właśnie zjadłam przepyszne zielone, wielkanocne ziemniaki! 8 lat, 8 miesięcy temu
Ok, wiec za dwa dni Wielkanoc i wiem, że wszystkie polskie gospodynie domowe od przynajmniej tygodnia zajęte są w kuchni. Zapewne pieką baby, gotują jajka, może i je malują…
A ja w Kalifornii maluję na zielono[…] -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Wielka ucieczka cytrusów kalifornijskich 8 lat, 8 miesięcy temu
Któregoś poranka, podczas rutynowego spaceru z moim psem uzbierałam z przydomowych drzew w moim sąsiedztwie, najróżniejsze cytrusowe owoce. Z zadowoleniem przyniosłam je do domu. Najwyraźniej cytrusy nie chciały[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Wielka ucieczka cytrusów kalifornijskich 8 lat, 8 miesięcy temu
Któregoś poranka, podczas rutynowego spaceru z moim psem uzbierałam z przydomowych drzew w moim sąsiedztwie, najróżniejsze cytrusowe owoce. Z zadowoleniem przyniosłam je do domu. Najwyraźniej cytrusy nie chciały[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 8 lat, 8 miesięcy temu
Najlepsze pomysły na posiłek przychodzą mi do głowy kiedy robię go z tego co mam „pod ręką”. Intuicja to podstawa przy gotowaniu.
Pewnym popołudniem poczułam się strasznie głodna. Wiedziałam, że muszę coś zjeść[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Tegoroczna nagroda Food Polki za najlepszy „Zielony Design” została przyznana… 8 lat, 9 miesięcy temu
Moje sąsiedztwo, czyli Los Angeles i Hollywood właśnie przeżywa sezon rozdawania prestiżowych nagród w branży filmowej i telewizyjnej. Tak więc i ja postanowiłam przyznać nagrodę. Sponsorowaną przez moją[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Wegańska zupa krem z kukurydzy nie tylko nakarmi i rozgrzeje, ale także pobudzi zmysły 8 lat, 9 miesięcy temu
Nie ma ziarna bardziej amerykańskiego niż kukurydza. Większość świata niestety zna tę roślinę jedynie w formie genetycznie zmodyfikowanej, ale w USA obecnie można kupić pradawne wersje kukurydzy, które powalają na[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Słodkie, walentynkowe, czekoladowe „Conieco” stopi lód z każdego serca 8 lat, 9 miesięcy temu
Życie kołem się toczy. Kolejny rok, kolejne Walentynki. Kolejne Walentynki, kolejny dylemat! Jak ją zaskoczyć? Jak sprawić mu przyjemność?
Cóż, wielokrotnie sama postawiona byłam przed takim dylematem, ale też[…] -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 8 lat, 10 miesięcy temu
Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy.
Tak czy inaczej będąc Polakami[…] -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 8 lat, 10 miesięcy temu
Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy.
Tak czy inaczej będąc Polakami[…] -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 8 lat, 10 miesięcy temu
Brownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw. lunch boxes, czyli „zapudłowanej”. Lunch box[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 8 lat, 10 miesięcy temu
Brownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw. lunch boxes, czyli „zapudłowanej”. Lunch box[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Sylwestrowa przekąska z awokado i krewetek o smakach południowej Kalifornii 8 lat, 11 miesięcy temu
W związku ze zbliżającym się sezonem imprez – Sylwestrem i karnawałem, wzrośnie zapotrzebowanie na proste imprezowe potrawy. Dlatego też dziś chciałabym zapoznać was z pyszną przystawką prosto z południowej[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Amerykański kogel-mogel dla dorosłych czyli święta z Eggnog 8 lat, 11 miesięcy temu
Jako dziecko uwielbiałam kogel mogel. Była to jedna z niewielu słodyczy niemal zawsze dostępna. Pamiętam koglo-moglowe eksperymenty z dodawaniem cynamonu, kakao i soku z cytryny lub częściej kwasku cytrynowego, bo[…]
- Załaduj więcej