Jem więc Jestem
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 8 lat, 11 miesięcy temu
Zapewne każdy z was pił lub choćby słyszał o przyprawionym pomidorowym koktailu z wódką zwanym Bloody Mary. To klasyk znany na całym świecie. W USA zazwyczaj zamawiany i pity przy weekendowym śniadaniu jako[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 8 lat, 11 miesięcy temu
Mój artykuł o amerykańskim sosie BBQ sprowadził wielką lawinę pytań i kontrowersji na temat jego składników. Dlatego też postanowiłam rozwinąć ten temat dalej. Jednym z podanych w moim przepisie składników był […]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 9 lat temu
Dziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia. Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię. Będę delektować się soczystym, krwistym prime rib[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Sos żurawinowy po kalifornijsku czyli Święto Dziękczynnienia o zapachu pomarańczy! 9 lat temu
Dziś wracam do popularnego posta sprzed dwóch lat, bo Święto Dziękczynnienia już w najbliższy czwartek.
„Thanksgiving” to chyba ulubione święto Amerykanów. Zawsze celebruje się je w czwarty czwartek[…] -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Żurawina, pomarańcze, owsianka w jednej, pysznej, Kalifornijskiej mufince 9 lat temu
Zimowy sezon świąteczny zaczął się w USA wraz Halloween i potrwa aż do Nowgo Roku. Najbliższe i najważniejsze święto już w przyszłym tygodniu. Święto Dziękczynnienia. A jak Święto Dziękczynnienia to i żurawina. A[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Rzodkiewka jako gwiazda w roli głównej 9 lat temu
Zajęta życiem nie zdawałam sobie sprawy, że od dłuższego czasu nie opublikowałam żadnego nowego przepisu. Zanim wrócę do pisania na pełnych obrotach, dziś na szybko dzielę się czymś co trudno może nazwać przepisem[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, W krainie desek do krojenia i rzeźnickich bloków 9 lat, 2 miesiące temu
Dziś mały fotoreportaż z mojej czerwcowej wizyty w Brooklyn Butcher Blocks. Brooklyn, stan Nowy York.
BBB produkuje najwyższej klasy i urody bloki rzeźnickie oraz deski do krojenia. Pierwszy raz natknęłam się na[…] -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Figa z makiem? Na pewno nie w Kalifornii 9 lat, 2 miesiące temu
Figa to jeden z owoców, który świetnie rośnie w klimacie kalifornijskim. Oficjalnie hodowanych jest w Kalifornii 6 różnych gatunków fig. Właśnie jesteśmy w trakcie sezonu na czarne figi kalifornijskie (Fresh Black[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Blue Cheese dresing najlepszy z selerem i skrzydełkami Buffalo 9 lat, 2 miesiące temu
Ostatnio, przy okazji tradycyjnych skrzydełek Buffalo wspominałam popularny w USA Blue Cheese dip.
Ten intensywny w smaku sos, którego głównym smakowym składnikiem jest ser pleśniowy w stylu Gorgonzola to także[…] -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Wino w gronie czyli z wizytą na kalifornijskiej wsi 9 lat, 2 miesiące temu
W zeszłym miesiącu wybrałam się samochodem w mini podróż. Zatrzymałam się u znajomego w okolicach San Luis Obispo. Dzięki temu miałam okazję pobyć na prawdziwej, kalifornijskiej wsi.
Widziałam dojrzewające na[…] -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Buffalo Wings czyli klasyczne, amerykańskie skrzydełka pokoju 9 lat, 2 miesiące temu
Bufallo Wings, czyli kurze skrzydełka z sosem Buffalo to jedno z najbardziej popularnych barowych dań w USA. Nie ma jak dzban zimnego piwa i kopa skrzydełek w przysąsiedzkim barze. Maczanych we wspólnej misce[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, No i klops! Prosto z Kalifornii 9 lat, 3 miesiące temu
Na każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Kapusta kiszona w domowym zaciszu 9 lat, 4 miesiące temu
Kiszona kapusta jest chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników kulinarnych na całym świecie. Albo ją kochasz albo jej nienawidzisz. Albo jesz ją garściami, albo nawet nie możesz na nią patrzeć. Nigdy[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Jak smakuje późna wiosna w Polsce? 9 lat, 5 miesięcy temu
Jak zapamiętałam z Polski smak późnej wiosny?
Pamiętam, że smakowała jak świeży, młody ogród warzywny. Smakowała jak małe, młode ziemniaki gotowane ze skórką, okraszone świeżym masłem lub zsiadłym mlekiem i[…] -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Sezon truskawkowy wita was i zaprasza do szybkie śniadanie 9 lat, 5 miesięcy temu
Nie masz czasu i pomysłów na śniadanie? Oto moja szybka odpowiedź. Sezon truskawkowy + samo zdrowie. Nie wiesz o czym mówię? Przeczytaj i wypróbuj przepis poniżej. Przez najbliższy miesiąc możesz doznawać […]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Wszyscy lubią pesto… Pesto z rukoli z prażonymi pestkami dyni i serem Asiago 9 lat, 6 miesięcy temu
Jestem przekonana, że prawie każdy z was spróbował kiedyś pesto. Klasyczny, włoski sos wykonany z bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu. Było pyszne, prawda? No więc próbowaliście je, ale wielu z was zapewne[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 9 lat, 6 miesięcy temu
Ciasto Tres Leches to stosunkowo proste w wykonaniu, klasyczne, domowe ciasto. W szczególności popularne w Ameryce południowej i środkowej. „Tres Leches” w wolnym tłumaczeniu znaczy „3 Rodzaje Mleka”. Tak jak sama[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 9 lat, 6 miesięcy temu
Ciasto Tres Leches to stosunkowo proste w wykonaniu, klasyczne, domowe ciasto. W szczególności popularne w Ameryce południowej i środkowej. „Tres Leches” w wolnym tłumaczeniu znaczy „3 Rodzaje Mleka”. Tak jak sama[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Papaja i whisky w jednym, pysznym, zdrowym lodowym drinku, który ma na imię Slushy 9 lat, 7 miesięcy temu
Domyślam się, że kiedy niebawem przyjdzie do Polski letni, parny upał będziecie potrzebowali nieco ochłody podczas grilowych imprez na świeżym powietrzu. Lód w Polsce nie jest artykułem pierwszej potrzeby więc[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Marynowane na szybko warzywa. W sam raz na kaca lub ciążę 9 lat, 7 miesięcy temu
Co powiecie na stare, dobre, domowe marynaty warzywne? Prawie takie jak robiła wasza babcia. No może niezupełnie takie same, ale coś w tym stylu. Są idealne jako przekąska sama w sobie, przydają się jako przystawka[…]
- Załaduj więcej