Jem więc Jestem
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Modernistyczne kruche ciasteczka na Wielkanoc i ostatni sezon Mad Men 9 lat, 7 miesięcy temu
Ostatni sezon kultowego już serialu „Mad Men” rozpoczyna się w USA w wielkanocną niedzielę. Nie wiem czy oglądacie w Polsce ten serial? Idealnie oddany, modernistyczny klimat Ameryki lat 50, 60 i 70-tych i […]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey. Idealny na Wielkanoc 9 lat, 8 miesięcy temu
Wielkanoc zbliża się milowymi krokami i pomyślałam, że może przyda wam się ten przepis na pyszny i aromatyczny, schab panierowany herbatą Earl Grey. Pieczeń to zawsze idealne rozwiązanie kiedy na obiad przychodzi[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Drink Big Lebowskiego czyli kawa, mleko, wódka… ale w galarecie 9 lat, 8 miesięcy temu
Marzec to w USA miesiąc wiosennej przerwy od szkoły, tzw. Spring Break. Jest to w szczególności ważny czas dla studentów w wieku powyżej 21 roku życia, ponieważ pozwala im na konsumpcję alkoholu i nadzwyczajne[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Jak zrobić perfekcyjny stek z polędwicy wołowej, który będzie rozpływał się w ustach? 9 lat, 8 miesięcy temu
Mięso i zmiemniaki to nie tylko ulubione składniki obiadu Polaków, ale najprawdopodobniej 90% mieszkańców świata zachodniego. Różnica pomiedzy krajami zachodnimi a Polską jest taka, że większość konsumowanego w[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Chili. Klasyczna, amerykańska, zimowa potrawa z duszoną fasolą. Poznaj jej sekret 9 lat, 8 miesięcy temu
Ile domostw w USA tyle przepisów na chilli. Jej integralną częścia jest fasola, choć w niektórych regionach chili to tylko sos z mięsem. Zima już prawie się kończy, więc dziś podaje przepis na chili z czterech[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Schabowe sznycle w mące gryczanej czyli wieprzowina w duchu kalifornijskim 9 lat, 8 miesięcy temu
Polacy i schabowe to jak Amerykanie i stek. Pomimo, że uwielbiam steki to także cały czas kocham mięso wieprzowe. Po 25 latach życia w Polsce stało się ono nieodłączną częścią mojego jadłospisu. Czasami kiedy[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Idzie wiosna więc zrzuć zbędne kilogramy jedząc perską mizerię 9 lat, 8 miesięcy temu
Jogurt naturalny to składnik, który zawsze znajduje się w mojej lodówce ponieważ możliwości jego użycia są praktycznie nieograniczone i nigdy nie wiadomo do czego się może przydać. Może być użyty na 1001 sposobów,[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Czipsy marchewkowe czyli najzdrowszy, najpyszniejszy i najtańszy snack pod słońcem 9 lat, 9 miesięcy temu
Ostatnio chodzą za mną marchewki. Właściwie mnie prześladują. Gdzie się nie ruszę tam marchewki. Otwieram lodówkę, a tam marchewki! W trzech kolorach. W końcu tak mnie wkurzyły, że zrobiłam z nimi właśnie to[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Walentynkowy, przesycony afrodyzjakami obiad z łososiem 9 lat, 9 miesięcy temu
Na pewno każdy z was słyszał kiedyś o afrodyzjakach. Nie wiem jednak, czy zdajecie sobie sprawę, że wiele popularnych składników spożywczych nosi w sobie ich magiczną siłę. Jeden tylko posiłek, przesycony magiczną[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Kawa po meksykańsku czyli słodka, aromatyczna siekiera 9 lat, 9 miesięcy temu
Polacy lubią „słodkie” i wielu z nich (w szczególności starsza generacja) cały czas pije kawę zalewaną wrzątkiem. Miałam okazję się o tym przekonać podczas mojej ostatniej, listopadowej wizyty w Polsce. Pomyślałam[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Kapusta w sałatce przenikniętej smakami Tajlandii i Wietnamu (nie dla kapuścianych głąbów) 9 lat, 9 miesięcy temu
Kapusta jest i była dostępna w Polsce przez cały rok. Dlatego też pozwolę sobie zaprezentować szybki przepis na przepyszną kapuścianą sałatkę, którą możecie przygotować już dziś. A potem powtarzać przez cały rok.[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Pomarańcze i marchewka to para doskonała, z której możesz zrobić sos 9 lat, 10 miesięcy temu
Owoce i warzywa staram się kretywnie wykorzystywać do różnych celów. Sezonowe pomarańcze Navel, moje ulubione, wykorzystałam do zrobienia aromatycznego i bardzo zdrowego sosu, który można przerobić na zupę. Sos[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Magiczna, błyskawiczna, ezoteryczna potrawa, sos, przystawka na karnawałową imprezę 9 lat, 10 miesięcy temu
Ok, więc twoja sytuacja przedstawia się następująco. Zostałaś zaproszona na imprezę karnawałową, ale musisz przynieść se sobą jakąś, własnoręcznie zrobioną, imprezową przystawkę. Mogłabyś przynieś starą, dobrą,[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 9 lat, 10 miesięcy temu
Kiedyś pisałam, że w Kalifornii trudno o wypieki z makiem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam makowiec. Chyba 5 lat temu, kiedy dostałam kawałek od mamy koleżanki, która przyjechała do niej w odwiedziny z[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 9 lat, 10 miesięcy temu
Jakiś czas temu przedstawiłam Wam prosty i przepyszny przepis na czarną fasolę duszoną ze świeżą kolendrą i chili japapeno. W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek dla wegetarian i wegan. Dziś, w ramach[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Dary natury kalifornijskiej w bożonarodzeniowej fotografii 9 lat, 11 miesięcy temu
Dziś wyjątkowo świątecznie, kalifornijsko i fotograficznie. Żadnych przepisów. Jedynie cztery różne zdjęcia inspirowane owocami i roślinami z mojego sąsiedztwa. Plus świąteczna żurawina.
W roli głównej[…] -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Merry Christmas and Happy Sos Żurawinowy po Kalifornijsku 9 lat, 11 miesięcy temu
Jezcze tylko kilka dni do upragnionych przez wszystkich świąt Bożego Narodzenia. Szykowanie świątecznych potraw to w USA rytuał na który, podobnie jak w Polsce większość oczekuje z utęsknieniem. Z jeszcze[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Pizza Polskie Smaki to boczek, por i jajko. Przepis specjalnie dla magazynu SMAQ 9 lat, 11 miesięcy temu
Dla wakacyjnego numeru Magazynu SMAQ (lipiec/sierpnień 2014) przygotowałam serię zdjęć i autorskich przepisów na nietypowe pizze.
Dziś reedytuję na łamach mojego blogu przepis na pizzę, która zawiera trzy proste[…] -
milka i Jem więc Jestem są teraz znajomymi 9 lat, 11 miesięcy temu
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Świąteczne gołąbki w sam na randkę z cudzoziemcem i tymi, którzy nie lubią kapusty 9 lat, 11 miesięcy temu
Jesteś imigrantem? Może, tak jak ja z Polski?
Wylądowałeś w obcym kraju. Zakochałeś się w tym miejscu, jego kulturze i ludziach. Zdecydowałeś się tam osiąść na stałe. Znalazłeś dobrą pracę. Stworzyłeś sobie[…] - Załaduj więcej