Jem więc Jestem
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Modernistyczne kruche ciasteczka na Wielkanoc i ostatni sezon Mad Men 10 lat, 8 miesięcy temu
Ostatni sezon kultowego już serialu „Mad Men” rozpoczyna się w USA w wielkanocną niedzielę. Nie wiem czy oglądacie w Polsce ten serial? Idealnie oddany, modernistyczny klimat Ameryki lat 50, 60 i 70-tych i […]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey. Idealny na Wielkanoc 10 lat, 8 miesięcy temu
Wielkanoc zbliża się milowymi krokami i pomyślałam, że może przyda wam się ten przepis na pyszny i aromatyczny, schab panierowany herbatą Earl Grey. Pieczeń to zawsze idealne rozwiązanie kiedy na obiad przychodzi[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Drink Big Lebowskiego czyli kawa, mleko, wódka… ale w galarecie 10 lat, 8 miesięcy temu
Marzec to w USA miesiąc wiosennej przerwy od szkoły, tzw. Spring Break. Jest to w szczególności ważny czas dla studentów w wieku powyżej 21 roku życia, ponieważ pozwala im na konsumpcję alkoholu i nadzwyczajne[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Jak zrobić perfekcyjny stek z polędwicy wołowej, który będzie rozpływał się w ustach? 10 lat, 9 miesięcy temu
Mięso i zmiemniaki to nie tylko ulubione składniki obiadu Polaków, ale najprawdopodobniej 90% mieszkańców świata zachodniego. Różnica pomiedzy krajami zachodnimi a Polską jest taka, że większość konsumowanego w[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Chili. Klasyczna, amerykańska, zimowa potrawa z duszoną fasolą. Poznaj jej sekret 10 lat, 9 miesięcy temu
Ile domostw w USA tyle przepisów na chilli. Jej integralną częścia jest fasola, choć w niektórych regionach chili to tylko sos z mięsem. Zima już prawie się kończy, więc dziś podaje przepis na chili z czterech[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Schabowe sznycle w mące gryczanej czyli wieprzowina w duchu kalifornijskim 10 lat, 9 miesięcy temu
Polacy i schabowe to jak Amerykanie i stek. Pomimo, że uwielbiam steki to także cały czas kocham mięso wieprzowe. Po 25 latach życia w Polsce stało się ono nieodłączną częścią mojego jadłospisu. Czasami kiedy[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Idzie wiosna więc zrzuć zbędne kilogramy jedząc perską mizerię 10 lat, 9 miesięcy temu
Jogurt naturalny to składnik, który zawsze znajduje się w mojej lodówce ponieważ możliwości jego użycia są praktycznie nieograniczone i nigdy nie wiadomo do czego się może przydać. Może być użyty na 1001 sposobów,[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Czipsy marchewkowe czyli najzdrowszy, najpyszniejszy i najtańszy snack pod słońcem 10 lat, 9 miesięcy temu
Ostatnio chodzą za mną marchewki. Właściwie mnie prześladują. Gdzie się nie ruszę tam marchewki. Otwieram lodówkę, a tam marchewki! W trzech kolorach. W końcu tak mnie wkurzyły, że zrobiłam z nimi właśnie to[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Walentynkowy, przesycony afrodyzjakami obiad z łososiem 10 lat, 10 miesięcy temu
Na pewno każdy z was słyszał kiedyś o afrodyzjakach. Nie wiem jednak, czy zdajecie sobie sprawę, że wiele popularnych składników spożywczych nosi w sobie ich magiczną siłę. Jeden tylko posiłek, przesycony magiczną[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Kawa po meksykańsku czyli słodka, aromatyczna siekiera 10 lat, 10 miesięcy temu
Polacy lubią „słodkie” i wielu z nich (w szczególności starsza generacja) cały czas pije kawę zalewaną wrzątkiem. Miałam okazję się o tym przekonać podczas mojej ostatniej, listopadowej wizyty w Polsce. Pomyślałam[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Kapusta w sałatce przenikniętej smakami Tajlandii i Wietnamu (nie dla kapuścianych głąbów) 10 lat, 10 miesięcy temu
Kapusta jest i była dostępna w Polsce przez cały rok. Dlatego też pozwolę sobie zaprezentować szybki przepis na przepyszną kapuścianą sałatkę, którą możecie przygotować już dziś. A potem powtarzać przez cały rok.[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Pomarańcze i marchewka to para doskonała, z której możesz zrobić sos 10 lat, 10 miesięcy temu
Owoce i warzywa staram się kretywnie wykorzystywać do różnych celów. Sezonowe pomarańcze Navel, moje ulubione, wykorzystałam do zrobienia aromatycznego i bardzo zdrowego sosu, który można przerobić na zupę. Sos[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Magiczna, błyskawiczna, ezoteryczna potrawa, sos, przystawka na karnawałową imprezę 10 lat, 10 miesięcy temu
Ok, więc twoja sytuacja przedstawia się następująco. Zostałaś zaproszona na imprezę karnawałową, ale musisz przynieść se sobą jakąś, własnoręcznie zrobioną, imprezową przystawkę. Mogłabyś przynieś starą, dobrą,[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 10 lat, 11 miesięcy temu
Kiedyś pisałam, że w Kalifornii trudno o wypieki z makiem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam makowiec. Chyba 5 lat temu, kiedy dostałam kawałek od mamy koleżanki, która przyjechała do niej w odwiedziny z[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 10 lat, 11 miesięcy temu
Jakiś czas temu przedstawiłam Wam prosty i przepyszny przepis na czarną fasolę duszoną ze świeżą kolendrą i chili japapeno. W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek dla wegetarian i wegan. Dziś, w ramach[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Dary natury kalifornijskiej w bożonarodzeniowej fotografii 10 lat, 11 miesięcy temu
Dziś wyjątkowo świątecznie, kalifornijsko i fotograficznie. Żadnych przepisów. Jedynie cztery różne zdjęcia inspirowane owocami i roślinami z mojego sąsiedztwa. Plus świąteczna żurawina.
W roli głównej[…] -
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Merry Christmas and Happy Sos Żurawinowy po Kalifornijsku 10 lat, 11 miesięcy temu
Jezcze tylko kilka dni do upragnionych przez wszystkich świąt Bożego Narodzenia. Szykowanie świątecznych potraw to w USA rytuał na który, podobnie jak w Polsce większość oczekuje z utęsknieniem. Z jeszcze[…]
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Pizza Polskie Smaki to boczek, por i jajko. Przepis specjalnie dla magazynu SMAQ 10 lat, 11 miesięcy temu
Dla wakacyjnego numeru Magazynu SMAQ (lipiec/sierpnień 2014) przygotowałam serię zdjęć i autorskich przepisów na nietypowe pizze.
Dziś reedytuję na łamach mojego blogu przepis na pizzę, która zawiera trzy proste[…] -
milka i
Jem więc Jestem są teraz znajomymi 10 lat, 12 miesięcy temu
-
Jem więc Jestem dodał(a) nowy wpis, Świąteczne gołąbki w sam na randkę z cudzoziemcem i tymi, którzy nie lubią kapusty 10 lat, 12 miesięcy temu
Jesteś imigrantem? Może, tak jak ja z Polski?
Wylądowałeś w obcym kraju. Zakochałeś się w tym miejscu, jego kulturze i ludziach. Zdecydowałeś się tam osiąść na stałe. Znalazłeś dobrą pracę. Stworzyłeś sobie[…] - Załaduj więcej