To co lubię
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Zupa z zielonych szparagów 1 tydzień, 4 dni temu
Zupełnie inna jak do tej pory gotowałam. Dla mnie zaskoczenie smakowe, które bardzo fajnie komponuje się z chrupiącymi nasionami i kwaśnymi owocami. Składniki:500 g zielonej szparagi600 ml bulionu mięsno warzywn[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Zupa brokułowa z ryżem 1 tydzień, 6 dni temu
Brokuły zwane zielonym kalafiorem są bogatym źródłem wit. A, K ,potasu. Największe prozdrowotne właściwości mają spożywane na surowo. Niestety u mnie przepis na zupę gotowaną. Może kiedyś wymyślę coś dobrego na s[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Kanapki z awokado i czosnkiem niedźwiedzim 1 miesiąc, 3 tygodnie temu
Wykorzystuję sezon na czosnek niedźwiedzi jak tylko można. Bardzo lubię to dobro natury 🙂 Składniki:2 kromki chleba graham1/4 dojrzałego awokado2 listki czosnku niedźwiedziego2 plasterki czerwonej cebuli[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Jajka faszerowane awokado i czosnkiem niedźwiedzim 1 miesiąc, 3 tygodnie temu
Może już robiliście takie jajka, dla mnie to bardzo fajne połączenie. Nowość do której będę wracać. Składniki:7 jajek1/2 awokado2 listki czosnku niedźwiedziegołyżeczka chrzanułyżka majonezułyżka soku z limonkistar[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Kiedy puka wiosna do Twojego ogrodu 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Czas zakasać rękawy i z uśmiechem rozpocząć nowy sezon, nową przygodę w ogrodzie. Kiedy słychać już poruszenie wśród ptaków ich śpiew i widać je na tle nieba, jakoś tak raźniej i przyjemniej. Powracające ptak[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z serem pleśniowym i warzywami 3 miesiące temu
Z upływem lat bardzo zmieniają się moje upodobania smakowe. Jeszcze 5 lat wstecz nie mogłam się przekonać do sera pleśniowego, dosłownie sam zapach tak mnie odrzucał, że nie mogłam nawet spróbować. Dzisiaj on m[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Ciasto na naleśniki 3 miesiące temu
Ogólnie znane, lubiane i w moim domu bardzo często konsumowane. O jak ładnie się zrymowało 😉 Tym razem zrobiłam z roztopionym masłem i powiem Wam szczerze, że to jest strzał w „dyche” 😉 Składniki:1 l mleka500[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Sos z suszonych pomidorów i zielonego pieprzu 7 miesięcy, 3 tygodnie temu
Wymyśliłam sobie ostatnio połączenie tymianku z pieprzem i suszonymi pomidorami, do tego dołożyłam pulpety i odrobinę ziemniaków. Obiad wyszedł pyszny. Sos będzie pasował również do kaszy, ryżu czy makaronu.Skład[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Sałatka z makaronu (por, pomidor suszony) 7 miesięcy, 3 tygodnie temu
Najlepsze sałatki wychodzą pod wpływem chwili. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. Składniki:250 g makaronu pszennego w kształcie ryżu140 g kukurydzy300 g pora50 g pomidorów suszonych150 ml majonezuSól, pieprz d[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Grzyby leśne – baza na sos mrożona 8 miesięcy temu
Sezon grzybowy w pełni. Zazwyczaj grzyby leśnie suszę, jednak tym razem nie miałam ich aż tak wiele by napełnić suszarkę, więc wymyśliłam sobie mrożenie.Składniki:700g grzybów leśnych1cm kawałek imbiru1 nieduża[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Kompot ze świeżych owoców porzeczki i świdośliwy 11 miesięcy, 1 tydzień temu
Jako mała dziewczynka w okresie letnim piłam kompoty, które gotowała mama. Były przeróżne a właściwie ze wszystkiego co rosło w ogrodzie: śliwki, porzeczki, jabłka, gruszki, agrest, wiśnie. Z pewnością zn[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Żeberka pieczone w ziołach 11 miesięcy, 3 tygodnie temu
Zazwyczaj żeberka kroiłam na mniejsze części, jednak tym razem cały kawałek wylądował w piekarniku. Decyzji absolutnie nie żałuję. Mięso wyszło soczyste i pachnące ziołami. Zapraszam po przepis. Składniki:1200[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Pesto z czosnku niedźwiedziego 1 rok temu
Czosnek niedźwiedzi dostępny sezonowo ma swoje wspaniałe właściwości o których możecie poczytać więcej Składniki:90 g czosnku niedźwiedziego40 g orzechów nerkowca50 g twardego sera (u mnie Grana Padano)70-80[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Ryba pieczona w rękawie 1 rok, 2 miesiące temu
Fajna alternatywa do tradycyjnej panierki. Przede wszystkim zdrowiej w połączeniu z ziołami i limonką, która dodaje cytrusowego aromatu i smaczku. Pysznie polecam 🙂
Składniki:
500 g filetów rybnych[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Pieczone ziemniaki w rękawie 1 rok, 2 miesiące temu
Mój ulubiony sposób na ziemniaki oprócz kociołka
Składniki:
1 kg ziemniaków1 łyżeczka soli1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego zmiażdżonego w moździerzu1/2 łyżeczki papryk[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Pieczone warzywa 1 rok, 4 miesiące temu
Bywa w życiu tak, że jesteśmy zmuszeni zmienić coś w swoim żywieniu by wspomóc leczenie organizmu. Bywa również tak, że poprzez wprowadzenie większej ilości warzyw i owoców a ograniczenie cukrów, węglowodanów[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Pieczeń z karczku faszerowana boczkiem i cebulą 1 rok, 4 miesiące temu
Tym razem zrobiłam coś dla osób smakujących w mięsie 🙂 Panowie w głównej mierze powinni być zadowoleni z tej propozycji. Panie również zapraszam do skosztowania.Składniki:2 kg karczku300 g boczku wędzonego1[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Eszeweria 1 rok, 4 miesiące temu
Kiedy zobaczyłam tą roślinkę w sklepie ogrodniczym… zakochałam się 😉 Nazywana jest „kamienną różą”. To niewymagający sukulent, który jednak jest wrażliwy i w naszym klimacie wymaga przezimowania w domu. Bardzo[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Pieczarki Portobello z grilla 1 rok, 10 miesięcy temu
Lubię nowości kulinarne, być może już robiliście Portobello u mnie wczoraj zagościły z mięsem mielonym. Jeśli tylko lubicie grzybki to zapraszam po przepis :)Składniki:300 g (5 szt.) pieczarek Portobello[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Syrop sosnowy z dodatkiem spirytusu 1 rok, 12 miesięcy temu
Syrop sosnowy robiłam już wiele razy, przepis znajdziecie Składniki:700 g pędów sosnowych (tyle nazbierałam)700 g cukru1/3 szklanki spirytusuPędy sosny pokroić na mniejsze kawałkiMożna je zgnieść np. drewnianą k[…]
- Załaduj więcej