Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Eton mess z pieczonym rabarbarem 5 lat, 5 miesięcy temu
Eton mess, czyli inaczej bałagan z Eton to jeden z najsłynniejszych angielskich deserów. Powstał on w Eton College, gdzie serwowano go z okazji corocznych meczów krykieta. Skąd w ogóle w nazwie wziął się bałagan?[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Galaretki truskawkowe z bitą śmietaną 5 lat, 5 miesięcy temu
Galaretki truskawkowe z bitą śmietaną to chyba najprostszy i najbardziej bezproblemowy deser, jaki można sobie wymarzyć! W dodatku tak ładnie wyglądają! Gdy byłem dzieciakiem, podczas sezonu na truskawki takie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem sadzonym 5 lat, 5 miesięcy temu
Wszystko, co dobre, szybko się kończy. Tak samo, jak sezon na szparagi powoli dobiega ku końcowi. Dlatego staram się wykorzystać go jeszcze na maksa! W tym roku szczególnie polubiłem szparagi na śniadanie, które[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta z budyniem i rabarbarem 5 lat, 5 miesięcy temu
Ta tarta z budyniem i rabarbarem jest nie tylko szalenie instagramowa, ale także przepyszna! Kruchy maślany spód wypełniony po brzegi waniliowym budyniem i zapieczony z malinowym rabarbarem. Żadnych udziwnień,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pizza bianca z botwinką, kozim serem feta i orzechami włoskimi 5 lat, 5 miesięcy temu
Ostatnio bardzo lubię robić biancę. Lekkie chrupiące ciasto, przypominające podpłomyk, pokryte białym śmietanowym sosem na bazie mascarpone i podane z sezonowymi dodatkami. Gdy trwa boom na szparagi, to zazwyczaj[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Owsianka z karmelizowanym rabarbarem 5 lat, 5 miesięcy temu
Ten przepis to dowód na to, że owsianka wcale nie musi być nudna! W sezonie na rabarbar bardzo często gotuję płatki owsiane, amarantus lub kaszę jaglaną na mleku kokosowym. Dzięki temu owsianka jest super kremowa i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Melba z truskawkami 5 lat, 5 miesięcy temu
Dzisiaj z okazji Dnia Dziecka postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na melbę z truskawkami, która gości w moim domu od niepamiętnych czasów. Gdy byłem dzieckiem, miałem dwa ulubione ciasta albo raczej desery[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym rabarbarem 5 lat, 6 miesięcy temu
Ogólnie nie przepadam za słodkimi śniadaniami, ale jest parę wyjątków, jak na przykład tosty francuskie, które w dzieciństwie nazywałem chlebem w jajku. To był zawsze dobry pomysł na zrobienie czegoś pysznego z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Frittata z botwiną i kozim serem feta 5 lat, 6 miesięcy temu
Na blogu nie brakuje przepisów na przeróżne frittaty. Mam ogromną słabość do tych włoskich omletów, szczególnie z sezonowymi warzywami. Od kilku tygodni na tapecie jest u mnie frittata z botwiną. Jest super prosta[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tort z truskawkami i bitą śmietaną 5 lat, 6 miesięcy temu
Tort z truskawkami i bitą śmietaną to pomysł na szybki i bardzo prosty w przygotowaniu tort w sam raz na Dzień Mamy, czy jakąkolwiek inną okazję. Podstawą ciasta jest maślany biszkopt genueński, który nie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem 5 lat, 6 miesięcy temu
Dzisiaj mam dla Was coś super prostego i niesamowicie pysznego! Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem. Z tych czterech składników można wyczarować w 25 minut naprawdę obłędne danie! Bardzo często[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim 5 lat, 6 miesięcy temu
Wprawdzie sezon na czosnek niedźwiedzi już się kończy, ale jeszcze warto z niego skorzystać. Ja właśnie zamroziłem solidną porcję, żeby cieszyć się nim przez najbliższe miesiące. Głównie dlatego, że wprost[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Izraelskie śniadanie: smażony bakłażan z hummusem i jajkiem w koszulce 5 lat, 6 miesięcy temu
Jeśli miałbym wybrać jedno śniadanie, które mógłbym jeść codziennie, to z pewnością byłoby to izraelskie! Bardzo lubię zaczynać dzień od brytyjskiego albo od gofrów z jajkiem sadzonym, boczkiem i syropem klonowym,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sabih – izraelski street-food 5 lat, 6 miesięcy temu
Każdy słyszał o falafelach i hummusie, ale nie każdy zna sabih! Prawdę mówiąc, ja sam to danie odkryłem niewiele przed wyjazdem do Izraela (zobacz: 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Tel Avivie) i do[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Izraelski hummus 5 lat, 6 miesięcy temu
Pisząc izraelski, już na wstępie wprowadzam pewien dysonans, ponieważ przynależność hummusu jest kwestią dość sporną — jest tak samo narodowym daniem Żydów, jak i Arabów. Kto pierwszy połączył ziarna ciecierzycy z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Szakszuka z papryką i kolendrą 5 lat, 6 miesięcy temu
Z szakszuką nigdy nie było mi po drodze. Najpierw spróbowałem ją w jednej restauracji, gdzie pomidory były kompletnie nieprzyprawione, a później chciałem odtworzyć ją nieudolnie bez przepisu w domu i też nie byłem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie 5 lat, 6 miesięcy temu
Shuk Ha’Carmel to największy targ w Tel Avivie. Ciągnący się przez około kilometr od skrzyżowania Daniel St z Kalischer St, aż po Allenby St to kulinarne serce miasta. Bazar został założony w 1920 roku, zaledwie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni w Tel Avivie 5 lat, 6 miesięcy temu
W 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Tel Avivie, wspomniałem Wam już o najlepszych miejscach na hummus, zakupy, kawę czy śniadanie. Tutaj zebrałem je jednak w jedną całość wraz z godzinami otwarcia,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Za’atar 5 lat, 6 miesięcy temu
Gdybym miał wybrać jedną przyprawę, którą pachnie Izrael, z pewnością byłby to zapach tymianku. Świeży, przypominający świeżo skoszoną trawę albo siano, a jednocześnie ostry i cytrusowy. W szczególności pachnie nim[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sezamowy sos tahini 5 lat, 6 miesięcy temu
Pastę tahini wiele osób uważa wyłącznie za dodatek do hummusu, jednak ma ona trochę większe zastosowanie jak na przykład ten sezamowy sos. Od lektury Jerozolimy Yottama Ottolenghiego w swojej kuchni tak często go[…]
- Załaduj więcej