Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Piernikowa panna cotta z solonym karmelem 4 lata, 11 miesięcy temu
W Boże Narodzenie zwykle królują ciasta i opcjonalnie słodkości z makiem, jak makówki czy kutia, jednak zwykle po wigilijnej kolacji brakuje mi deseru z prawdziwego zdarzenia. W zeszłym roku wymyśliłem, żeby[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami 4 lata, 11 miesięcy temu
Mówi się, że porządnym kulebiakiem powinno się najeść dwunastu głodnych ludzi. Tradycja wypiekania tego dużego pieroga z ciasta drożdżowego lub półkruchego pochodzi z kuchni rosyjskiej, ale na dobre zadomowiła się[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Fasola pieczona z jabłkami, żurawiną i wędzonymi śliwkami 4 lata, 11 miesięcy temu
Fasola pieczona z jabłkami na Boże Narodzenie? Czemu nie! To świetne danie podejrzałem jakiś czas temu u Wegan Nerd, która polecała, aby upiec ją zamiast gęsiny na Świętego Marcina. Ja zaś wyszedłem z założenia, że[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Grzaniec z wina śliwkowego 4 lata, 11 miesięcy temu
Uważam, że nic nie wprowadza tak dobrze w świąteczny nastrój, jak kubek rozgrzewającego grzańca z korzennymi przyprawami. Mimo że moją ulubioną porą roku jest zdecydowanie lato, to przepadam za zimowymi wieczorami,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Linzer Augen – świąteczne ciasteczka z Linzu 4 lata, 11 miesięcy temu
Byliście grzeczni w tym roku? Mam nadzieję, że tak, bo, jak zawsze przed Mikołajkami, mam dla Was nowy przepis na ciasteczka dla Świętego. Ale nawet jeśli nie, to z pewnością zdołacie go nimi przekupić, bo Linzer[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pasztet z selera z żurawiną i rozmarynem 4 lata, 11 miesięcy temu
Ze wszystkich zweganizowanych potraw najbardziej lubię ten pasztet z selera. Jest pyszny, aromatyczny, wilgotny i delikatny. Robię go już od lat na różne okazje i to nie tylko od święta, chociaż dzisiaj chcę[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik kasztanowy z solonym karmelem 4 lata, 12 miesięcy temu
Ponoć w Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle. Oczywiście to tylko słynny cytat z filmu, bo kasztanów w okolicy słynnego Moulin Rouge szukać można na próżno. A szkoda! Pamiętam, że byłem tym faktem bardzo[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasto pietruszkowe z kardamonem i pistacjami 5 lat temu
Ciasta z dodatkiem warzyw już od lat brylują na kuchennych parkietach. Niesłabnącą popularnością cieszy się słynne ciasto marchewkowe, które zdobyło już tak wierne rzesze fanów, że nikogo już nie dziwi dodanie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pieczone warzywa korzeniowe z orzechami, granatem i pietruszką 5 lat temu
Jesienią bardzo lubię piec korzenie i bulwy. Warzywa podczas powolnego pieczenia z aromatycznymi przyprawami nabierają cudownej słodyczy. Ich skórka karmelizuje się, nabierając chrupkości, a wnętrze staje się[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Dyniowe ślimaczki z cynamonem 5 lat temu
Jesienią w fudskłerowej kuchni dyni nigdy dosyć! Dlatego nie mogłem oprzeć się pokusie, aby przygotować dla Was jeszcze jeden słodki przepis. Kilka dni temu zamarzyły mi się cynamonki i długo się zastanawiałem co[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem 5 lat temu
Jeśli dotychczas na myśl o pizzy z ananasem krzyczeliście mamma mia!, łapiąc się za głowę, to mam dla Was dzisiaj równie (jeśli nie bardziej) odjechany przepis! Oto pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem![…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Rogaliki drożdżowe z białym makiem 5 lat temu
Gdy byłem dzieckiem moja babcia przed każdą szkolną wycieczką piekła mi rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wszyscy mi ich zawsze zazdrościli. Na szczęście zawsze dostawałem ich dużą torbę i mogłem się podzielić ze[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi 5 lat temu
Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi to jedno z tych prostych dań, z których jestem bardzo dumny. Odkąd wszelkie kasze przeżywają w polskiej kuchni drugą młodość, również ja od nich nie stronię[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem 5 lat temu
Te dyniowe mini serniczki z solonym karmelem chodziły już za mną od kilku tygodni. Umyśliłem je już sobie z początkiem jesieni, gdy tylko zobaczyłem pierwsze okazy pomarańczowych kul na straganach, ale jakoś tak[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernikobrownie z dynią 5 lat, 1 miesiąc temu
Poprzedni przepis na sernikobrownie z malinami cieszył się ogromną popularnością. Dlatego dzisiaj mam dla Was nową sezonową wersję na sernikobrownie z dynią! Wprost stworzoną na jesienne dni! Pyszne[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca 5 lat, 1 miesiąc temu
Curry to taka fajna potrawa pod hasłem sprzątania lodówki. Można do niej dodać niemalże wszystkie warzywa, jakie znajdziemy pod ręką, a po połączeniu z mlekiem kokosowym i aromatyczną indyjską pastą stanie się[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pasta z buraków i słonecznika 5 lat, 1 miesiąc temu
Jestem wielkim fanem domowych past kanapkowych. Szczególnie tych warzywnych, które są idealnym sposobem na przemycenie dodatkowej porcji jarzyn w codziennej diecie. Moją ulubioną pastą jest oczywiście hummus, ale[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jabłczanka – zupa z jabłek 5 lat, 1 miesiąc temu
Przyszła piękna złota jesień, a wraz z nią kruche i soczyste polskie jabłka. Mój dziadek o tej porze roku wybierał się zawsze na targ. Kupował wtedy ogromne worki cebuli, ziemniaków oraz jabłek, które uważał za[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Foccacia z winogronami i rozmarynem 5 lat, 1 miesiąc temu
Foccacia z winogronami to idealny wypiek na tę porę roku. Dlaczego? Przeczytajcie ten krótki wstęp, zamknijcie oczy, żeby to sobie wyobrazić, a potem biegnijcie na targ po najlepsze winne kiście. Toskańskie słońce[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan 5 lat, 1 miesiąc temu
Chyba zaakceptowałem już nadejście jesieni. Zrobiło się zimno, deszczowo i ponuro. Wczoraj, czując na własnej skórze po raz pierwszy od wielu miesięcy temperaturę ujemną, odkurzyłem chowany na dnie szafy płaszcz i[…]
- Załaduj więcej