Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Old-fashioned doughnuts – amerykańskie pączki na maślance 4 lata, 9 miesięcy temu
Old-fashioned doughnuts to jedne z najpopularniejszych pączków w Stanach Zjednoczonych. Datę ich powstania szacuje się na rok 1829 po tym, gdy węglan potasu (protoplasta współczesnego proszku do pieczenia) na dobre[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Giant Donut Cake – wielki pączek na 6. urodziny bloga 4 lata, 9 miesięcy temu
Fudskłer kończy dzisiaj 6 lat! Z tej okazji, jak co roku, dzielę się z Wami kawałkiem urodzinowego tortu. Tym razem po baaardzo długim rozmyślaniu, bo pomysłów w głowie setki, a ciacho może być co roku tylko[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babeczki walentynkowe z kremem malinowym 4 lata, 9 miesięcy temu
W tym roku, myśląc o tym, co możecie przygotować dla swojej drugiej połówki na walentynki, stwierdziłem, że przydałby się jakiś prosty, acz efektowny przepis, który każdy dałby radę przygotować. Niedługo myśląc,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pączki kokosowe Rafaello 4 lata, 9 miesięcy temu
Ten przepis na pączki kokosowe to moja nowa propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Sądzę, że przypadną one do gustu wszystkim miłośnikom kokosa, bo jest go tutaj naprawdę sporo. Pączki usmażyłem z tradycyjnego[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów 4 lata, 9 miesięcy temu
Gdybym miał wybrać kilka ulubionych włoskich dań, parmigiana di melanzane z pewnością znalazłaby się na tej liście. Ta potrawa to klasyka i nieodłączny element italskiej kultury kulinarnej niczym pizza, spaghetti[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin 4 lata, 9 miesięcy temu
W dobrych restauracjach z kuchnią chińską bardzo często zamawiam kaczkę po pekińsku podawaną z charakterystycznymi parowanymi naleśnikami, sosem hoisin i świeżymi chrupiącymi warzywami. Wprost uwielbiam to danie.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tartaletki z jabłkami 4 lata, 9 miesięcy temu
Zapach jabłek z cynamonem zdecydowanie kojarzy mi się z jesienno-zimowym okresem. Jest taki ciepły i przyjemny, że potrafi poprawić nastrój nawet w najchłodniejsze dni. Dlatego o tej porze roku bardzo często piekę[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chlebki naan z masłem czosnkowym 4 lata, 10 miesięcy temu
Chlebki naan obok chlebków pita to zdecydowanie największa miłość mojego glutenowego serduszka. Pokochałem je jeszcze jako dzieciak, będąc w Londynie, gdzie jadałem je bardzo często na śniadanie. Gotowe były[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pasta z pieczonego czosnku 4 lata, 10 miesięcy temu
Testując ostatnio różne sposoby na wykorzystanie czarnego czosnku, wpadłem na pomysł, żeby przygotować nieco uproszczoną i znacznie przyspieszoną jego wersję samodzielnie. Główki czosnku upiekłem w piekarniku do[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem 4 lata, 10 miesięcy temu
Ten przepis na tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem to moja interpretacja słynnych włoskich makaronów al tartufo nero — z czarną truflą, które moim zdaniem jest szczytem włoskiego wyrafinowania i prostoty.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską 4 lata, 10 miesięcy temu
Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską? Pewnie pomyślicie sobie, że teraz Fudskłera całkiem pogrzało! W sumie to się nie dziwię, bo sam nie uważam się w pełni za normalnego, wymyślając takie połączenia. Ale ja[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Magdalenki z zieloną herbatą matcha 4 lata, 10 miesięcy temu
Magdalenki to taki kawałek puchatego obłoczka w każdym kęsie. Te biszkoptowe ciasteczka mają w sobie coś zniewalającego, co sprawia, że wprost nie można sobie odmówić kolejnego kawałka. Jak to już słusznie zauważył[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem klonowym 4 lata, 10 miesięcy temu
W poprzednim wpisie z przepisem na gofry gryczane zdradziłem Wam, dlaczego są one lepsze od tych tradycyjnych. Moim zdaniem są nie tylko zdrowsze, ale i smakują lepiej niż te na mące pszennej. Dlatego gorąco[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście 4 lata, 10 miesięcy temu
To chyba najprostszy przepis na szarlotkę, jaki znam. Bez udziwnień i niepotrzebnych komplikacji. To po prostu dwie warstwy półkruchego ciasta przełożone tartymi jabłkami z cynamonem. Tylko tyle! Chociaż sekret tak[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gofry z mąki gryczanej 4 lata, 10 miesięcy temu
To jest zdecydowanie mój ulubiony przepis na gofry! Mięsiste w środku, chrupiące na zewnątrz i z cudnym orzechowym aromatem za sprawą mąki gryczanej. Moim zdaniem są znacznie lepsze niż te na mące pszennej. W[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami 4 lata, 11 miesięcy temu
Takie parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami jadłem kiedyś na przystawkę w jednej z włoskich restauracji. Tak bardzo mi one posmakowały, że musiałem przygotować je w domu. Sam pomysł na[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Drożdżowa gwiazda z makiem 4 lata, 11 miesięcy temu
Ta drożdżowa gwiazda z makiem gościła u mnie w zeszłym roku na Boże Narodzenie. Dlatego wybaczcie zrobione pośpiesznie zdjęcie przed Wigilią, ale myślę, że może kogoś ten przepis jeszcze zainspirować, więc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Panforte di Siena 4 lata, 11 miesięcy temu
Panforte di Siena to jeden z najpopularniejszych włoskich łakoci i obok hiszpańskiego nugatu — turrón moja największa słabość. Ten toskański wyrób pochodzący z XIII wieku jest bardzo popularny w północnych i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta makowa 4 lata, 11 miesięcy temu
W moim domu żadne Święta nie mogą obyć się bez makowca. Czy to w formie klasycznej drożdżowej rolady albo mojego ulubionego wieńca, czy sernika z grubą warstwą maku. Dla mnie jest to kwintesencja Bożego Narodzenia[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej 4 lata, 11 miesięcy temu
Pierniczki to podstawa świątecznych wypieków. Zawsze piekę je na kilka dni lub nawet tygodni przed Świętami, aby móc potem obdarowywać nimi bliskich i przyjaciół. Przepisów na nie przerobiłem w swoim życiu naprawdę[…]
- Załaduj więcej