Zielona Kuchnia
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Śledzie po kaszubsku 2 lata, 10 miesięcy temu
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów na dania z lokalnej kuchni niż to było kiedy mieszkałam w Hiszpanii.[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jajka faszerowane z pieczarkami 3 lata, 7 miesięcy temu
Chociaż Święta Wielkanocne już za nami, pozostał jeszcze jeden przepis na jajka do opublikowania. W ten sposób przygotowanych jajek nigdy nie brakowało w moim rodzinnym domu. W tym roku zatęskniłam za tym smakiem,[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jajka faszerowane z tuńczykiem 3 lata, 7 miesięcy temu
Chociaż jajka faszerowane kojarzą się głównie z Wielkanocą – świetnie sprawdzają się jako przystawka na różne okazje. U nas od czasu do czasu goszczą np. w formie kolacji. Błyskawiczne w przygotowani[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Dynamite Sandwich – pikantna kanapka na ciepło z wołowiną 3 lata, 8 miesięcy temu
Część z Was wie, że kilka miesięcy temu przeprowadziłam się z Hiszpanii do Irlandii. Cudowna odmiana, o wiele przyjaźniejszy klimat i miejsce do życia. Bardzo mało przygotowywałam w tym czasie potraw, którymi mo[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Cytrynowe krewetki z makaronem ryżowym i mini kukurkami 4 lata, 1 miesiąc temu
Gotowane krewetki, cytryna i pietruszka to zawsze udany przepis na smaczny posiłek. Ostatnio zagościły na naszym stole z makaronem ryżowym, konserowymi mini kukurydzami i zabielonym sosem. To błyskawiczne, pros[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jajecznica z kurkami 4 lata, 1 miesiąc temu
Wraz z pozdrowieniami z Zielonej Krainy przynoszę Wam przepis na jajecznicę z kurkami. Banalnie prosta, pachnąca jesienią i lasem – na śniadanie idealna.
Składniki (2 porcje)
-300 g kurek
-6 jaj
-pół cebuli[…] -
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Makaron z kurkami i suszonymi pomidorami 4 lata, 2 miesiące temu
Sezon na kurki to jeden z moich ulubionych. Te niepozorne grzyby można wykorzystać na tak wiele sposobów, że nigdy chyba mi się nie nudzą. Dziś dobrały się z suszonymi pomidorami i w towarzystwie makaronu dostarcz[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Penne all'arrabbiata 4 lata, 2 miesiące temu
Jak już pewnie część z was wie, przygotowujemy się do przeprowadzki. Ostatnio więc coraz mniej gotujemy, a i z powodu upałów apetyt nie do pozazdroszczenia. Po małej przerwie zapraszam Was na klasyczny i prosty,[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chili dog 4 lata, 2 miesiące temu
Hot dog z wołowym chili? Dlaczego nie? Mięsna masa świetnie uzupełnia ciepłą kiełbasę, dodaje charakterystycznego pikantnego smaku i zmiękcza bułkę. I nic więcej nie potrzeba.
Składniki (4 porcje)
-[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Fajita 4 lata, 3 miesiące temu
Fajita jest jedną z tradycyjnych i najbardziej popularnych potraw kuchni Tex-Mex. Składa się przede wszystkim z krojonego w paski mięsa przygotowanego na patelni i serwowanego w tortilli. Najczęściej w towar[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Amerykańska kanapka Sloppy Jessica 4 lata, 3 miesiące temu
Pamiętacie amerykańską kanapkę Smacznego 😉 Czytaj dalej
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Hummus z ciecierzycy z zielonym groszkiem 4 lata, 3 miesiące temu
Uwielbiam klasyczny hummus, ale lubię też go od czasu do czasu urozmaicić. Dziś proponuję z dodatkiem zielonego groszku.
Składniki (6 porcji)-150 g ugotowanej ciecierzycy-150 g mrożonego zielonego groszk[…] -
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Drobiowe siekane kotlety z papryką 4 lata, 4 miesiące temu
Siekane kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych kotletów z drobiu. Dzięki temu, że samo mięso jest krojone w małe kawałki do masy można dodać rozmaite dodatki. Dziś proponuję czerwoną paprykę i szczypior. Ser[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wytrawne owsiano-żytnie muffinki ze szpinakiem i kukurydzą 4 lata, 4 miesiące temu
Lubię proste i wytawne muffinki. Chociaż często są bardziej suche niż np. muffinki na słodko, tak zamiast pieczywa do sałatki, zupy krem, czy innych dodatków są świetne. Dziś zrobiłam z końcówek mąk – pół na pół z[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Hummus z ciecierzycy 4 lata, 4 miesiące temu
Hummusu nie odpuszczę nigdy. To jedna z tych rzeczy, że muszę spróbować zawsze. Ostatnio zaczęłam przygotowywać go w domu. Jaki lubicie? Osobiście cenię gęste, z wyczuwalnymi grudkami ciecierzycy. Z krakersami[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Tofucznica z suszonymi pomidorami i curry 4 lata, 4 miesiące temu
Tofucznica to jedno z tych dań, które pokochałam od pierwszego spróbowania. Z dodatkiem suszonych pomidorów i curry to po prosty rewelacja. Świetna opcja dla osób, które nie przepadają za naturalnym smakiem[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ośmiornica po Galicyjsku (Pulplo alla Galega) 4 lata, 4 miesiące temu
Ośmiornica po Galicyjsku to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu przekąska prosto z gorącej Hiszpanii. Podawana w wersji z ziemniakami, jak i bez – bardzo często serwowana jest jako starter lub tap[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Twarożek z rzodkiewkami i szczypiorkiem 4 lata, 4 miesiące temu
Twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką to jedna z tych banalnie prostych rzeczy, która zawsze wychodzi, ale i łechce podniebienie swoim smakiem. Przygotowany z Smacznego 😉 Czytaj dalej
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Paella valenciana 4 lata, 4 miesiące temu
Pora na kolejną klasyczną paellę. Dziś specjalnie dla osób, które nie przepadają za owocami morza. Paella valenciana jest bowiem przygotowywana z mięsem i warzywami. Delikatny kurczak i królik w towarzys[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Polędwiczka wieprzowa w azjatyckim stylu 4 lata, 5 miesięcy temu
Na początek kilka spraw „nieprzepisowych”. Niektórzy z Was już zauważyli, że w końcu ruszyłam z drugim, blogiem, do którego przybierałam się chyba z 2 lata. Ale podobno do odważnych świat należy 😉 Smacznego 😉 Czytaj dalej
- Załaduj więcej