Zielona Kuchnia
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kalafior z jajkiem 4 lata, 5 miesięcy temu
Kalafior w formie podsmażonej z jajkiem poznałam dopiero wraz z Lubym. I do dziś nie wiem, jak mogłam nie spróbować tej formy wcześniej. Rewelacyjny jako lżejsza kolacja, podany z pieczywem świetnie pasuje również[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chałka drożdżowa z kruszonką 4 lata, 5 miesięcy temu
Chyba nie znam osoby, która nie lubi świeżej, zarumienionej z wierzchu, a puszystej w środku chałki. Sama w sobie wychodzi mało słodka, za to dodatek dużej ilości słodkiej kruszonki przyjemnie równoważy wrażenie. Ś[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chicken saag 4 lata, 5 miesięcy temu
Chicken Saag jest jednym z klasycznych indyjskich curry. Wyróżnia się dodatkiem szpinaku i często śmietany. W przeszłosci pojawiła się już wersja z Smacznego 😉 Czytaj dalej
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pasta z czerwonej soczewicy z papryką i sardynkami 4 lata, 5 miesięcy temu
Aromatyczna pasta kanapkowa z soczewicą i warzywami wraz z dodatkiem sardynek w oleju stanowi pełnowartościowy i pyszny dodatek do świeżego pieczywa, krakersów, czy grzanek.
Składniki (4 porcje[…] -
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Fideos a la marinera 4 lata, 5 miesięcy temu
Lato już praktycznie w pełni, więc pora na kolejną potrawę wprost ze słonecznej Hiszpanii. Fideos a la marinera, to druga obok Smacznego 😉 Czytaj dalej
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Krewetki z brzoskwiniami i pistacjami 4 lata, 5 miesięcy temu
Owoce morza na zimno, w wersji przystawkowej lub po prostu lekkiego posiłku. Duże delikatne krewetki w towarzystwie świeżej brzoskwini komponują się rewelacyjnie.
Składniki (4 porcje)-20 dużych krewetek-3 brzoskw[…] -
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pałki kurczaka z bobem, karczochami i zielonym groszkiem 4 lata, 5 miesięcy temu
Dziś pora na coś drobiowego i..zielonego! A oznacza to pałki kurczaka duszone z karczochami, groszkeim i bobem. Dużo warzyw, dużo białka. Sycąco, zdrowo i odżywczo. Składniki (4 porcje)-8 pałek kurczaka-1 duża cebu[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Muffinki z rozpuszczalnym kakao i bananami 4 lata, 5 miesięcy temu
Wykorzystywanie składników, które już w sobie zawierają cukier zawsze zostawiam na awaryjne momenty, kiedy zwykłego cukru jednak w domu już zabraknie. Tak było i tym razem. Poprzez dodanie kakao instant w większe[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Paella negra 4 lata, 5 miesięcy temu
Dziś po raz kolejny zabieram Was w podróż do Hiszpanii. Paella jest właściwie moją ulubioną hiszpańską potrawą. Do tego lekka i prosta w przygotowaniu. Poprzednim razem pojawił się przepis na klasyczną
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Avocado Lassi 4 lata, 5 miesięcy temu
Do koktajlu typu Lassi powracam kolejny raz w niedługim czasie (niespełna kilka dni pojawił się na blogu przepis na Smacznego 😉 Czytaj dalej
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Schab po cygańsku 4 lata, 5 miesięcy temu
Kiedy znudzą już się panierowane kotlety, zrazy, czy schab w sosie – warto dla odmiany wypróbować schabu po cygańsku. Choć przez dodatek dużej ilości sera i majonezu nie należy może do najlżejszych potraw – ta[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem 4 lata, 5 miesięcy temu
Ryż na mleku z cynamonem, to wspomnienie z rodzinnego domu. Na śniadanie lub na kolację był hitem w czasach, gdy byłam mała. Pachnący i słodki, a jednocześnie dość odżywczy.Składniki (2 porcje)-1 szkl. białego ryżu[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Polędwiczka wieprzowa faszerowana cheddarem z jalapeno i otulona wędzonym boczkiem 4 lata, 5 miesięcy temu
Przepyszna i aromatyczna opcja przygotowania polędwiczki, idealna dla osób, które lubią nutę pikantności. Wypełniona serami i marynowanym jalapeno, które po rozkrojeniu są płynne i wydostają się tworząc aro[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Krem z kalafiora z czosnkowymi krewetkami 4 lata, 6 miesięcy temu
Zupy gotuję rzadko, a jesli już to właśnie kremy. Gęste, sycące i kilkuskładnikowe. Kalafior w mocno kremowej wersji z dodatkiem serka i śmietany rewelacyjnie komponuje się z intensywnymi krewetkami. Wedle uznania[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Mango lassi 4 lata, 6 miesięcy temu
Lato już praktycznie czuć w powietrzu w pełni. Pora rozpocząć sezon na orzeźwiające koktajle. Najlepiej od jednego z moich ulubionych, jakim jest indyjskie Mango Lassi. Tradycyjne lassi jest bardziej słone niż sło[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Lasagne 4 lata, 6 miesięcy temu
Tradycyjne lasagne wywyodzi się ze średniowiecznego Neapolu. Chociaż jeszcze wówczas przepisy różniły się od obecnie znanej zapiekanki. Płaty makaronu przekładane były plasterkami lokalnej kiełbasy, smażonymi k[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ratatouille 4 lata, 6 miesięcy temu
Tę prowansalską potrawę chyba każdy kojarzy. Zwłaszcza z popularnej kreskówki w wersji ozdobnej w plasterkach. Ratatouille to nic innego jak duszone warzywa z ziołami. Często są przygotowywane po prostu z warzyw k[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Miodowo-musztardowo-czosnkowa polędwiczka wieprzowa 4 lata, 6 miesięcy temu
Kolejny sposób na polędwiczkę bez marynowania. Aromatyczna, bo czosnkowo-musztadowa z dodatkiem miodu. Świetnie pasuje na letni weekendowy obiad wraz z frytkami i sezonową sałatką.
Składniki (4 porcje)[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Babka cytrynowa z lukrem 4 lata, 6 miesięcy temu
Nikt nie powiedział, że babki są tylko Wielkanocne. Cytrynowa, którą zawsze robiła moja mama świetnie zastąpi niejedno „codzienne” ciasto. Intensywnie pachnąca cytryną, puszysta i wilgotna babka idealna.S[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym 4 lata, 6 miesięcy temu
Chyba najprostszy sos z możliwych z zapasów, które zawsze znajdę w szafce. I paradoksalnie robię go dość często. Kwaśny smak oliwek z pomidorami, tuńczykiem z puszki i cebulą to bardzo zgrane towarzystw[…]
- Załaduj więcej