Zielona Kuchnia
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Makaron w sosie z bakłażanem, papryką i rodzynkami 4 lata, 6 miesięcy temu
Bezmięsne makarony to jest to! Uwielbiam bawić się smakami i łączyć słone ze słodkim. Dziś proponuję makaron z przepysznym warzywnym sosem z dodatkiem miodu i rodzynek.
Składniki (4 porcje)
-400 g makaronu[…] -
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chili pomarańczowa polędwiczka wieprzowa 4 lata, 6 miesięcy temu
Bardzo polubiliśmy się z polędwiczką wieprzową. Właściwie ostatnio nie ma tygodnia, kiedy nie gościłaby u nas z raz. Dziś postanowiłam połączyć smak świeżych pomarańczy z nutą ostrej chili. Polędwiczka wycho[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Faszerowane kajzerki 4 lata, 6 miesięcy temu
Faszerowane kajzerki to dobry sposób na urozmaicenie śniadania, czy kolacji, jak i wykrozystanie nie do końca świezych już kajzerek. Dowolność składników, które można umieścić w środku pozwala także na dopasowanie[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Makaron cytrynowy 4 lata, 6 miesięcy temu
Uwielbiam prostotę. Niesamowicie cytrusowy i kremowy makaron, to szybki sposób zarówno na obiad i kolację.Składniki (4 porcje)-4 porcje ulubionego makaronu-5 cytryn-50 ml śmietanki UHT-75 g masła-50 g parmez[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Żytnie muffinki z otrębami i suszonymi pomidorami 4 lata, 6 miesięcy temu
Brak dostępu do regularnych zakupów, pieczywa, części składników ma jednak swoje dobre strony. Czasami człowiek może sam się zaskoczyć ile rzeczy można przygotować z wyciąganych zapasów z szafek.
Dzis[…] -
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wołowe medaliony z kremowym sosem pieczarkowym 4 lata, 7 miesięcy temu
Proste, krótko smażone medaliony z chudej wołowiny w towarzystwie niesamowitego kremowego sosu pieczarkowego z dodatkiem musztardy i wina to świetny sposób nie tylko na weekendowy obiad. Mięso nie wymaga maryn[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Spaghetti peperoncino 4 lata, 7 miesięcy temu
Lubię dania włoskie. Banalne, kilkuskładnikowe, a jednocześnie intensywne w smaku. Dziś zapraszam na mocno czosnkowe i pikantne spaghetti z dodatkiem aromatycznego parmezanu.Składniki (4 porcje)-400 g makar[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Miodowa-maślana poledwiczka wieprzowa 4 lata, 7 miesięcy temu
Cudownie soczysta i aromatyczna polędwiczna poadawana ze skarmelizowanym sosem. Nie wymaga długiego marynowania, więc jest gotowa już w 30 minut. Rewelacyjnie pasuje do ziemniaczanego puree i smażonych (pół[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Naleśniki na słodko z serkiem i owocami z syropu 4 lata, 7 miesięcy temu
Chociaż zazwyczaj preferuję dodatek świeżych i sezonowych owoców – tak są momenty, gdy zwyczajnie ich w domu brakuje. Mieszanka owoców z puszki, które często zawsze gdzieś się znajdą w kuchennej szafce z powodzeni[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Makaron z boczkiem i grzybami 4 lata, 7 miesięcy temu
Prosto, syto i aromatycznie.
Składniki (4 porcje)
-400 g makaronu (np. penne, fussilli)
-200 g wędzonego boczku
-30 g suszonych grzybów
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju
-250 ml śmiet[…] -
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Tajski sos orzechowy (z masłem orzechowym) 4 lata, 7 miesięcy temu
Dziś szybko i prosto. Polecam tajski sos orzechowy, który świetnie sprawdza się do bowli, sałatek czy do maczania świeżych warzyw. Konsystencję można uzyskać wedle uznania – polecma rzadszy do polania, a gęsty i c[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Muffinki otrębowe z rodzynkami 4 lata, 7 miesięcy temu
Chociaż muffinki składają się w większosci z otrąb, nie mąki – są lekkie, puszyste i pięknie wyrastają. Dosłownie bomba błonnikowa – rewelacja do kubka mleka na śniadanie. Lekko słodkie dzięki zawartości rod[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Penne di montagna 4 lata, 7 miesięcy temu
Makaronowego szaleństwa ciąg dalszy. Dziś ledwie kilkuskadnikowa włoska propozycja, ale za to intensywna i charakterystyczna w smaku.
Składniki (4 porcje)-400 g makaronu penne-150 g wędzonego boczku pokro[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pulpeciki z ciecierzycy z sosem pomidorowym 4 lata, 7 miesięcy temu
Uwielbiam bezmięsne potrawy, jak i warzywa strączkowe. Ciecierzycę potrafię jeść bez niczego. Ale czasami nachodzi też ochota by zrobić coś bardziej skomplikowanego. Te wegetariańskie pulpeciki są mięciutkie[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pikantna sałatka z tuńczykiem i fasolą 4 lata, 7 miesięcy temu
Dawno nie robiłam żadnej sałatki z majonezem, więc pora na szybką tuńczykową propozycję. Z dodatkiem fasoli i chilli z pewnością posmakuje osobom lubiącym kuchnię w stylu meksykańskim.
Składniki -1 puszka tuńczyka[…] -
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pomidorowe muffinki z tuńczykiem i oliwkami 4 lata, 7 miesięcy temu
Muffinków nigdy za wiele! Zwłaszcza, że te wytrawne świetnie nadają się jako alternatywa dla kanapek.Składniki (12 sztuk)-2 szkl. mąki owsianej lub pszennej-2 łyżeczki proszku do pieczenia-250 ml passaty[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Placek po węgiersku (placek po zbójnicku) 4 lata, 8 miesięcy temu
Chociaż placek po węgiersku (znany także pod nazwą „placek zbójnicki” lub „placek po zbójnicku”) nie należy do lekkich i łatwostrawnych potraw, czasami warto sobie na niego pozwolić. Chrupiący z zewnątrz i[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wegetariańskie spaghetti z sosem pomidorowym 4 lata, 8 miesięcy temu
Wykańczanie zapasów z szafek świetnie współgra z moją słabością do makaronu. Ostatnimi czasy polubiłam mieć pod ręką strukturyzowaną soję, która świetnie zastępuję mielone mięso. Jak dla mnie – to właściwie jest[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sos soubise (francuski sos cebulowy) 4 lata, 8 miesięcy temu
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pasuje także do innych mięs. Nazwa tego sosu pochodzi od francuskiej[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Makaron soba z kurczakiem w stylu azjatyckim 4 lata, 8 miesięcy temu
Dania azjatyckie wcale nie są skomplikowane czy trudne w przygotowaniu. W kilka chwil można wyczarować namiastkę azjatyckiej kuchni we własnym w domu. Dziś proponuję makaron soba z dodatkami. Aromatyczny i smaczny,[…]
- Załaduj więcej