Zielona Kuchnia
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Muffinki pinacolada (z mleczkiem kokosowym, wiórkami i ananasem) – bez laktozy 4 lata, 8 miesięcy temu
Chyba nie ma nic prostszego z wypieków niż muffinki. A jeżeli do tego wychodzą puszyste i świetnie wilgotne – po co utrudniać sobie życie? 😉 Dzisiejsze babeczki z mleczkiem kokosowym i ananasem powstały od ręki z[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z marchwi z curry 4 lata, 9 miesięcy temu
Zupy niestety gotuję rzadko, jeśli już, to właśnie te bardziej treściwe – typu fasolowa, grochowa, które przynajmniej lubi mój Luby – albo pełne warzyw kremy. Z racji dużych zapasów marchwi raczyliśmy się ostatnio[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Filipino Arroz a'la Cubana, czyli filipiński ryż po kubańsku 4 lata, 9 miesięcy temu
Klasyczna wersja ryżu po kubańsku pojawiła się już na moim blogu ( Smacznego 😉 Czytaj dalej
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jajeczna pasta kanapkowa z tuńczykiem i suszoną cebulką 4 lata, 9 miesięcy temu
Powracam po małej przerwie z pyszną i delikatną pastą kanapkową. Szybka w przygotowaniu może także posłużyć jako dip do warzyw. Składniki -6 jajek-puszka tuńczyka (ok. 150-170 g)-5 łyżki keczupu-2 łyżki suszonej[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pesto sałatka z tortellini i szpinakiem 5 lat temu
Lubię sałatki z tortellini. Świetnie nadają się do lunch boxa i wzięca do pracy czy na wycieczkę. Dziś proponuję mięsne tortellini w towarzystwie pesto i świeżego szpinaku.
Składniki (3 porcje)-250 g tortellini z[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana 5 lat temu
Baba ganoush, czyli kremowy dip z pieczonego bakłażana pochodzący wprost z Libanu. Podawany jako przystawka świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami, krakersami czy pieczywem. Przygotowany w wersji nieco[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Burritoski – wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem 5 lat temu
Burritoski to prosty sposób do wykorzystania mielonej wołowiny. Inspirowane kuchnią śródziemnomorską i meksykańską przypadną do gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chutney z czerwonej cebuli 5 lat temu
Chutney z czerwonej cebuli to świetny dodatek do soczystych mięs. Słodki i charakterystyczny w smaku idealnie zgrywa się z wołowiną i wieprzowiną, ale sprawdzi się także w towarzystwie drobiu. Składniki-400 g[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Naleśnikowe krokiety z mięsem i pieczarkami 5 lat temu
Chrupiące i smaczne krokiety naleśnikowe świetnie nadają się do podania z gorącym rosołem lub klarownym barszczem, ale i jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos i surówka. Tanie i proste w[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka z czerwonej kapusty i jabłka 5 lat temu
Prosta, chrupiąca i słodka surówka z kapusty, która sprawdzi się do każdego obiadu.
Składniki (6 porcji)-400 g czerwonej kapusty-1 duże jabłko-1/2 cebuli-1 łyżka majonezu-1-2 łyżki jogurtu greckiego-sól,[…] -
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z brokułami i serem lazur 5 lat temu
Naleśniki to kolejna z tych potraw, w których ogranicza nas tylko wyobraźnia w kwestii farszu. Proste placki z mąki, mleka i jajek można zamienić w pyszności zarówno wytrawne, jak i na słodko. Osobiście nie[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kurki w śmietanie 5 lat temu
Klasyczny sposób na przygotowanie kurek. Przyznać się, kto tak nie przygotowywał tych wspaniałych grzybów? Kremowy, aromatyczny sos może stanowić osobne danie, jak i dodatek do obiadowego mięsa.Składniki (2[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chorwackie penne po marynarsku 5 lat, 1 miesiąc temu
Dzisiaj przenosimy się do Chorwacji. Z racji, że ostatnio odezwał się we mnie tak skrzętnie skrywany makaronożerca – na najbliższy obiad lub kolację proponuję penne po marynarsku prosto ze Środkowej Dalmacji.[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kalmary faszerowane boczkiem i ziemniakami 5 lat, 1 miesiąc temu
Osobiście uwielbiam owoce morza. Chociaż może bardziej ryby i skorupiaki, czasami zdarzy mi się sięgnąć także po kalmary. Ich tuby świetnie się nadają do faszerowania. Tak i było tym razem. Popełniłam mały[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jajeczna pasta kanapkowa ze szprotkami 5 lat, 1 miesiąc temu
Idealna na pożywne śniadanie, pasująca do różnego rodzaju pieczywa. Co takiego? Otóż pasta kanapkowa. Jajeczna. Dawno nie przygotowywałam nic „do chleba”, więc pomyślałam o połączeniu jajek, szprotek i cytryny.[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ritterzipfel – ziemniaczane kotleciki z boczkiem i kiszoną kapustą 5 lat, 1 miesiąc temu
Dziś zapraszam Was na wycieczkę do Bawarii do spróbowania czegoś, co posmakuje chyba wszystkim fanom ziemniaków, boczku i smażonych rzeczy. Ritterzipfel nazywane są często kluseczkami, chociaż według mnie bardziej[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Gulasz wieprzowy z papryką i boczkiem 5 lat, 1 miesiąc temu
Soczysta i miękka wieprzowina z delikatnie pikantnym posmakiem. Smaczna zarówno z dodatkami, takimi jak ziemniaki czy kasza, jak i z plackami ziemniaczanymi.
Składniki (4 porcje)
-800 g szynki wieprzowej
-100[…] -
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Francuskie tosty Croque Madame 5 lat, 1 miesiąc temu
Ostatnim razem z testowaniem znanych kanapek opuściliśmy tereny Ameryki aby dotrzeć aż do Francji. Naszą uwagę przyciągneły bowiem tosty Croque Madame. Z dużą ilością sera, beszamelu i sadzonym jajkiem – w sam raz[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Grillowany kurczak z musem dyniowo-porowym 5 lat, 2 miesiące temu
Wracam już po urlopie do codzienności, więc pora także powrócić do regularnych i bardziej urozmaiconych wpisów. Dziś proponuję szybki w przygotowaniu, ale smaczny i sezonowy obiad. Delikatny kurczak z warzywnym[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Paprykowe kiełbaski w cieście francuskim 5 lat, 2 miesiące temu
Ciasto francuskie – chociaż dość tłuste – jest świetnym sposobem na szybką i sycącą przekąskę. Neutralne w smaku pozwala na przygotowanie potraw zarówno na słono, jak i na słodko.Dzisiaj proponuję pieczone[…]
- Załaduj więcej