Zielona Kuchnia
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka z pora, marchewki i jabłka 5 lat, 2 miesiące temu
Surówki do obiadu nigdy nie może zabraknąć. Chrupiąca z wybijającą się ostrością pora to świetna opcja do klasycznych dań z mięsem. Składniki (4 porcje)-2 spore kawałki pora-2 marchewki-1 kwaśne jabłko-1 łyżka[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kanapka na ciepło z chrupiącym boczkiem, salami i cheddarem 5 lat, 2 miesiące temu
Z cyklu „kanapki na ciepło” dziś zupełnie nieamerykańsko. Za to kanapka wedle życzenia drugiej połówki. „Chcę kanapkę z tym, tym, tym i tym” zaowocowało bardzo smacznym połączeniem. Prosta w przygotowaniu duża[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Dyniowe racuchy na słodko 5 lat, 2 miesiące temu
Uwielbiam klasyczne racuchy z jabłkami, które zawsze przywołują miłe wspomnienia, gdyż nigdy nie brakowało ich w moim rodzinnym domu. Ostatnio poszłam krok do przodu i postanowiłam zużyć w taki sposób zapasy dyni.[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zapiekanki z awokado, łososiem i serem pleśniowym 5 lat, 2 miesiące temu
Ostatnio dzieliłam się z Wami klasycznymi Smacznego 😉 Czytaj dalej
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Polędwiczka wieprzowa po Sevillsku (Solomillo de cerdo a la Sevillana) 5 lat, 2 miesiące temu
Delikatna, soczysta i pachnąca polędwiczka wieprzowa w towarzystwie tak charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej dodatków jak – pomidory, papryka, czosnek i wino.
Składniki (4 porcje)
-1 spora polędwiczka[…] -
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kurczak tikka masala 5 lat, 3 miesiące temu
Kurczak tikka masala jest jedną z najpopularniejszych potraw typu kurczak curry. Teorie na temat jego pochodzenia są różne w zależności od źródeł. Gdzie niegdzie możemy przeczytać, że oryginalna receptura miała ona[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Muffinki "zebra" z polewą czekoladową i migdałami 5 lat, 3 miesiące temu
Muffinki „Zebra”, czyli smaczne, dwukolorowe i szybkie w przygotowaniu babeczki. Do tego podzielne i praktyczne, gdyż z wielką chęcią wskakują do wyprawki do pracy czy szkoły. W wersji lżejszej – bez polewy,[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zapiekanki z szynką i pieczarkami 5 lat, 3 miesiące temu
Dziś małe wspomnienie z czasów szkolnych. Czy ktoś pamięta klasyczne zapiekanki z szynką kupowane w budkach w mieście? Zrumienione na chrupko, pełne pieczarek, szynki i roztopionego sera.
Składniki (4 porcje)-2[…] -
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Filet z kurczaka w pikantnym cieście i płatkach kukurydzianych 5 lat, 3 miesiące temu
Ostatnio polubiliśmy chrupiące panierki. W kuchni rozpoczęły się eksperymenty z płatkami kukurydzianymi, owsianymi, panko i innymi dodatkami. Dzisiaj raczyliśmy się przyprawionym na pikantnie drobiowym filetem w[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sznycle wieprzowe po cesarsku 5 lat, 3 miesiące temu
Dzisiaj potrawa inspirowana kuchnią austriacką. Pyszne delikatne sznycle wieprzowe (u mnie ze schabu) w połączeniu z kwaśnym sosem z kaparami. Wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.Składniki[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kopytka ziemniaczane 5 lat, 3 miesiące temu
Kopytka ziemniaczane to kolejna z tych prostych rzeczy, które z odpowiednimi dodatkami tworzą zupełnie nowe i urozmaicone danie. Jakie dodatki do tych klasycznych klusek lubicie? Na słono na słodko? U nas[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Penne z sosem śmietanowym z boczkiem wędzonym 5 lat, 3 miesiące temu
Do dobrego makaronu wystarczy prosty, kilkuskładnikowy sos by powstało pyszne i sycące danie. Sos śmietanowy to jeden z ulubionych mojego Ł. Delikatnie słony z pysznym posmakiem wędzonego boczku. Składniki (4[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Roladki z karkówki z szynką, kaparami i suszoną cebulką 5 lat, 3 miesiące temu
Wszelakie zrazy z mięsa goszczą u nas dość często. Wystarczy kilka charakterystycznych dodatków, by urozmaicić klasyczne mięso. Roladki z soczystej karkówki z charakterystycznym kwaśnym posmakiem marynowanych[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Paella Marinera 5 lat, 4 miesiące temu
Zabieram Was w podróż kulinarną do słonecznej Hiszpanii. Sama się dziwię, że po takim okresie mieszkania w tym rejonie żaden rodzaj paelli nie trafił jeszcze na bloga. Zwłaszcza, że potrawę uwielbiam i do tego jest[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zupa serowa z pulpecikami (z serków topionych) 5 lat, 4 miesiące temu
Serowa to prosty sposób na kremową i sytą zupę. Z dodatkiem grzanek i pulpecików z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Zwłaszcza zimą. Wedle uznania – doprawiona mniej lub mocniej ostrą papryką świetnie[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Amerykańska kanapka The Polish Boy 5 lat, 4 miesiące temu
Kolejny weekend na ukończeniu, więc i pora na następną amerykańską kanapkę. Chociaż zarówno nazwa, jak i składniki brzmią bardzo swojsko, The Polish Boy powstała w Cleveland w Ohio i do dziś można jej posmakować w[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym 5 lat, 4 miesiące temu
Klasyczną niemiecką sałatkę ziemniaczaną (Kartoffelsalat) zapewne większość z Was kojarzy. Postanowiłam ją urozmaicić idąc jeszcze bardziej w gust mojego Lubego. Dodatek wędzonego boczku, który zresztą idealnie[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kakaowe ciasto z jabłkami i przyprawami korzennymi 5 lat, 4 miesiące temu
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze składników, które zazwyczaj są w każdym domu. Wilgotne i mocno pachnące korzennymi przyprawami. Świetne do popołudniowej kawy czy herbaty, chociaż osobiście bardzo[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Amerykańska Tuna Melt, czyli kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem 5 lat, 4 miesiące temu
Jakiś czas już nie było kanapek na blogu. W ostatni weekend zagościła u nas kolejna amerykańska pyszność, jaką jest Tuna Melt. Pełna energii kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem. Tradycyjnie[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pikantna zupa z chorizo w stylu hiszpańskim 5 lat, 4 miesiące temu
Osobiście nie przepadam za kiełbasą chorizo samą w sobie, ale jako dodatek do dań sprawdza się świetnie. Dziś zapraszam na pikantną i pachnącą zupę w stylu hiszpańskim. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, za to[…]
- Załaduj więcej