Zielona Kuchnia
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka z białej kapusty 5 lat, 4 miesiące temu
Nie ma obiadu bez surówki. Przynajmniej u nas. A najlepiej jak jest „z białym sosem”, jak mawia mój Luby 😉 Dziś proponuję prostą se świeżej białej kapusty. Chrupiąca i smaczna.Składniki-500 g białej kapusty-1/2[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Filet kurczaka w sosie mango musztardowym z mleczkiem kokosowym 5 lat, 4 miesiące temu
Uwielbiam jednogarnkowe dania. Zwłaszcza z drobiem i podane z ryżem lub Smacznego 😉 Czytaj dalej
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Frittata ze szparagami i pomidorami 5 lat, 5 miesięcy temu
Włoskie słowo frittata wywodzi się ze słowa friggere i ogólnie oznacza „smażone”. O ile do połowy lat pięćdziesiątych termin ten był używany do każdej formy smażonych na patelni jaj, tak później stał się[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kotlety z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych 5 lat, 5 miesięcy temu
Panierka z płatków kukurydzianych to chyba najłatwiejszy sposób na chrupiącego i soczystego kurczaka. W ten sposób można przygotować zarówno kotlety w ramach obiadowego posiłku, jak i filet pokroić w cieńsze paski[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską 5 lat, 5 miesięcy temu
O Nocy Świętojańskiej każdy chyba słyszał. W każdym zaś kraju obchodzona jest inaczej. W Hiszpanii, w regionie Katalonii, gdzie obecnie mieszkam nie brakuje oczywiście fiest, ognisk, pochodów i innych hulanek. W[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ostry sos chili pomidorowy na ciepło 5 lat, 5 miesięcy temu
Wystarczy zerknąć na historię moich wpisów żeby zauważyć, że mam w domu wielbiciela sosów i pikantnego jedzenia.Tym razem poszukiwaliśmy sosu na ciepło do maczania serowych chlebków naan, ale innego niż indyjski. W[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Langosz (bez ziemniaków) 5 lat, 5 miesięcy temu
Kolejny raz zapraszam na małą podróż kulinarną. Tym razem na Węgry. Langosz jest chrakterystyczną potrawą w tym kraju. Placek z drożdżowego ciasta smażony na glębokim tłuszczu podawany jest z kwaśną śmietaną i[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Bakaliowe muffinki a'la mini keksy 5 lat, 5 miesięcy temu
Słodycze goszczą u nas rzadko, gdyż za słodkim nie przepadamy. Jeśli już zdecyduję się coś przygotować to coś prostszego bez kremów itd. Muffinki są świetnym sposobem na szybką małą zachciankę. A pełne bakalii[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kapsalon 5 lat, 5 miesięcy temu
Kapsalon to nic innego, jak Holenderski fastfood, który pierwszy raz został zaserwowany w Rotterdamie w 2003 roku. To tradycyjnie serwowane w aluminiowych jednorazowych foremkach danie z pewnością przypadnie do[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Risotto z mięsem mielonym, chili i papryką 5 lat, 5 miesięcy temu
Lekko ostre smaczne i sycące risotto. Sprawdzi się jako oddzielne danie, jak i jako dodatek do mięsa. Składniki (4 porcje)-300g mielonej wołowiny-300g ryżu do risotto (krótkoziarnistego)-2 świeże papryczki[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Meksykańskie Chanclas Poblanas z wołowiną chili, awokado i sosem 5 lat, 5 miesięcy temu
Chanclas Poblanas pierwszy raz zostało zaserwowane już przeszło 100 lat temu w gastronomii „Tortas y Chanclas del Callejón de Variedades” w meksykańskim mieście Puebla i bardzo szybko zyskało popularność stając się[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Detoksykujący zielony koktajl z nasionami chia 5 lat, 5 miesięcy temu
Pyszny, delikatny w smaku z wybijającą się nutą ananasa.Składniki (2 porcje)-2 duże garście świeżego szpinaku-1 szkl. pokrojonego w kostkę ananasa-1 banan-1 łyżka nasion chia-1 szkl. mleka migdałowegoPrzygotowanie<br[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wątróbka z pomarańczami i suszoną żurawiną w pomarańczowo-miodowym sosie 5 lat, 6 miesięcy temu
Ostatnio coraz częściej eksperymentuję z dodatkiem owoców do mięs i podrobów. Wraz z poszukiwaniem sposobu na wykorzystanie nadmiaru zakupionych pomarańczy postanowiłam połączyć je z wątróbką.[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi i migdałami 5 lat, 6 miesięcy temu
Zaczynają się upały, lato, więc wracam do łask koktajli, smooothie i innych „mixów”. Wysokie temperatury zawsze zmniejszają mój apetyt, a kilka odpowiednich dodatków pozawala stworzyć coś na zimno z mnóstwem[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wątróbka z karmelizowanymi truskawkami i rukolą 5 lat, 6 miesięcy temu
O mojej słabości do wątróbki, każdy już chyba wie 😉 Ostatnio mam na jej wykrozystanie coraz więcej pomysłów. Sezon truskawkowy się już zaczął, w związku z czym zapraszam do spróbowania połączenia tych dwój[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sposób na wątróbkę – zaproszenie do akcji kulinarnej 5 lat, 6 miesięcy temu
Wątróbka, jak i inne podroby zdaje się być bardzo niedocenianym składnikiem w naszej kuchni. Niektórym kojarzy się z dzieciństwem, jedni szczerze ją nienawidzą, inni zaś uwielbiają. Dobrze przyprawiona, dobrze[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Babka z białek z rodzynkami 5 lat, 6 miesięcy temu
Chociaż tegoroczne Święta Wielkanocne były u nas przepracowane, tak nie mogło zabraknąć babki! Preferujemy proste wypieki, bez kremów itd., więc wybór padł po prostu na babkę. Z racji zapasu białek w lodówce – na[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jajka smażone w skorupkach 5 lat, 7 miesięcy temu
U mnie jak zawsze – świąteczne przepisy oczywiście po świetach. Nie wiem czy kiedykolwiek się zmobilizuję by dodawać tego typu sezonowe inspiracje przed… W każdym razie w tym roku zagośćił u nas jajka[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Indyk w sosie cukiniowo-porowym 5 lat, 8 miesięcy temu
Sos powstał w wyniku robienia porządków w lodówce i okazał się pyszny. Lekko kremowy przyjemnie komponuje się z mięsem drobiowym. Równie dobrze poza indykiem można przygotować w ten sposób np. kurczaka. Składniki[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ankieta na facebooku i mała wyprzedaż 5 lat, 9 miesięcy temu
Na początku chciałabym zaprosić Was do wyrażenia swojego zdania w ankiecie na Czytaj dalej
- Załaduj więcej