jogurtowe ciasto

jogurtowe ciasto

Jogurtowe ciasto świetnie się sprawdza na lato, w upały, gdy chęć na słodkości pozostaje, ale nie suche, ani bardzo słodkie. Jogurt nadaje ciastom puszystości i wilgoci, dzięki czemu pokochasz przepis na jogurtowe ciasto.
Składniki:
150 ml jogurtu grecki
250 g mąki
250 g cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
140 ml oleju słonecznikowego
2 szt jaja
starta skórka z cytryny

Przepis:
Mąkę wymieszać w dużej misce z pozostałymi składnikami, zmiksować aż do momentu osiągnięcia gładkiej masy.
Dodać startą skórkę z cytryny.

Przelać ciasto do tortownicy (20-22 cm) wysmarowanej masłem i mąką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 st.
Pieczenie:
Pierwsze 15 min od dołu
Kolejne 40 -45 min góra dół.
cisto jogurtowe

Jogurtowe ciasto na lato
Przepis na ciasto nadaje się szczególnie w lecie, gdy pod ręką mamy mnóstwo świeżych owoców. Warto wykorzystywać sezonowość w kuchni, dzięki czemu przepisy będą zdrowe i pyszne. Sierpniowe jogurtowe ciasto przypadnie każdemu łasuchowi.

Mała foremka ok. 20-22cm
Składniki:
200 g mąki
100 g brązowego cukru
225 g jagód
125 g jogurtu z pełnego mleka
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Składniki na krem:
150 g twarożku
150 g śmietany kremówki
1 paczuszka cukru waniliowego
1/2 cytryny
3 łyżki cukru
1 op. usztywniacza do śmietany
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki konfitury jagodowej

Przepis na jogurtowe ciasto
Piekarnik nagrzać, ustawić na 190 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodać jogurt. Mąkę i 125 g jagód wmieszać przy pomocy szpatułki, bez użycia miksera, inaczej ciasto podobnie jak przy muffinach będzie twarde.
Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25-30 minut. Ostudzić na kratce.

Po wystygnięciu, ciasto przeciąż wzdłuż. Dolna warstwa większa, górną podzielić na 8 części.
Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć 2 łyżki soku.

Twaróg, cukier, skórkę cytrynową i sok i cukier waniliowy wymieszać.
Kremówkę ubić na sztywno. Masę serową dodać, zmiksować.
Konfiturę z jagodami wymieszać.

Masą serową wysmarować spód ciasta, na krem  ułożyć konfiturę z jagodami.
Położyć podzieloną na części warstwę na górze. Posypać cukrem pudrem.

Lekkie jogurtowe ciasto świetnie nadające się na lato jak i zimę. Pysznie komponuje się do kawy i jest niezwykle proste. Proste ciasto jogurtowe.

Składniki:
Jogurt naturalny (kubeczek)-180g
(kubeczek obmyć i odmierzać nim następne składniki)
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Przepis:
Ciastko należy wymieszać, nie należy go miksować lub ubijać.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przełożyć do formy o śr. 22. Podgrzać piekarnik do 180 C.
Piec około 30 minut sprawdzić patyczkiem czy się zrobiło.