Wanilia i Kardamon
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Rolada bezowa dacquoise z borówkami 2 miesiące temu
Lekka, chrupiąca z piankowym wnętrzem, leciutkim jak chmurka
kremem i frużeliną borówkową, czy można sobie wymarzyć lepszy deser na
wrześniowe ciepłe popołudnie ?Rozpływa się w ustach z każdym kęsem masz oc[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Śniadaniowe rogaliki z makiem 2 miesiące, 1 tydzień temu
Smak dzieciństwa. Tak!
Pamiętam czasy gdy jako mała dziewczynka smarowałam te puchate rogale z
chrupiącą skórką grubo masłem a najlepiej smakowały z kubkiem zimnego mleka.
Próbowałam kiedyś je z różnych piek[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Tarta panna cotta z malinami 4 miesiące, 3 tygodnie temu
Obłędny deser! Idealny na letnie dni. Kruchy kakaowy spód i
nadzienie na bazie śmietanki i kokosowej białej czekolady z cienką warstwą
malinowe żelki. Brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej. Trudno się oprzeć
p[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Rolada bezowa z orzechami i kremem kawowym 4 miesiące, 3 tygodnie temu
Jedna z pyszniejszych
rolad lekkich jak chmurka która nie wymaga czasu po przełożeniu, wystarczy
schłodzić godzinę w lodówce i można kroić. Krem kawowy na mocnym espresso dodatkiem mielonej kawy smakuje wspanial[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Amerykański Corn Dog 6 miesięcy, 3 tygodnie temu
Corn dogi na patyku to parówki lub cienkie kiełbaski obtoczone
grubszą warstwą ciasta i smażone na głębokim tłuszczu. Fakt są kaloryczne ale i
też bardzo smaczne. Popularne danie kuchni amerykańskiej znane wszy[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem gorgonzola 6 miesięcy, 3 tygodnie temu
Makarony na moim stole królują często, na ich bazie można
szybko przygotować naprawdę smaczny obiad dla całej rodziny lub na kolację we
dwoje. Suszone pomidory i białe wytrawne wino dodają ostrości i wykwintneg[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Japońskie pierożki Gyoza 9 miesięcy, 3 tygodnie temu
Pierożki Gyoza
wywodzą się z tradycyjnej kuchni chińskiej, wyglądem przypominają tradycyjne polskie
pierożki , jednak pomimo wielu cech wspólnych różnią się od naszych. Mięsne
nadzienie z warzywami i grzybami shi[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, 3 bit z malinami 11 miesięcy, 1 tydzień temu
Ciasto które zawsze zachwyca, samym wyglądem i przepysznym
smakiem, dodatek malin sprawia, że smakuje wybornie i nie jest przesłodzone.
Zawsze się udaje i nie trzeba odpalać piekarnika. Idealny deser na każdą[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Pierożki wonton z sosem słodko kwaśnym 11 miesięcy, 1 tydzień temu
Lepienie pierożków nie jest moim ulubionym zajęciem i zdaję
sobie sprawę, że tym brakuje dużo do oryginału, kształt zrobiłam najprostszy na
wzór naszych uszek ale nadzienie jest fenomenalne! Nie sądziłam,[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Ciasto Malakoff z cointreau i frużeliną wiśniową 1 rok temu
Uwielbiam to ciasto z kilku powodów. Po pierwsze cudownie
wygląda na talerzu, po drugie zaspakaja apetyt na słodkie, po trzecie aby go
zrobić nie trzeba odpalać piekarnika. Dobre produkty to w tym cieście podst[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Rozgrzewająca zupa z soczewicy 1 rok, 1 miesiąc temu
Harmonijny dobór konsystencji i smaków sprawia, że tej zupie
nie sposób się oprzeć. Gotuje ją się łatwo jest pyszna, gęsta i rozgrzewająca,
taka idealna na wrześniowy obiad. Do zupy można dać gęstą i dobre[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Bubble waffles z bitą śmietaną, owocami i recenzja gofrownicy Dezal 1 rok, 2 miesiące temu
Bubble waffles-czyli gofry bąbelkowe to inna wersja znanych
i lubianych wszędzie gofrów, ciasto jest bardziej kruche, choć po upieczeniu są
elastyczne i dzięki temu możemy je zawijać w rożek i nadziewa[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Tarta z kremem patissiere, owocami lata i galaretką 1 rok, 2 miesiące temu
Kruche ciasto z puszystym kremem o waniliowym wyraźnym smaku i świeżymi owocami
lata to prawdziwy słodki rarytas, obok którego trudno przejść obojętnie. Zachwyci każdego słodkiego łasucha. Krem patissiere[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe ciasto ze śliwkami na kefirze 1 rok, 2 miesiące temu
Niebo w gębie!
Mięciutkie, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z owocami
lata-węgierkami, w sumie dobór owoców jest dowolny, świetnie smakuje z borówkami, malinami,wiśniami…. ja najbardziej lubię w
tej we[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Puszyste ciasto z truskawkami 1 rok, 5 miesięcy temu
Ciasto mięciutkie, wilgotne z sezonowymi
owocami-truskawkami, proste a rozpływające się ustach, smakuje pysznie, wypiek mało
skomplikowany więc każdy sobie z nim poradzi , polecam tym osobom które rzadko[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle ze szparagami i boczkiem 1 rok, 6 miesięcy temu
Jestem wielką fanką makaronów ze szparagami. Sezon na to
warzywo jest krótki, więc żal by było nie teraz z nich nie korzystać. To danie
przygotujecie w 20 minut i macie posiłek którym można najeść się do syta.[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Kruche tartaletki z frużeliną malinową i kremem pistacjowym 1 rok, 7 miesięcy temu
Maliny i pistacje to jedno z moich ulubionych smakowych połączeń, sprawdza się doskonale do kruchym ciast, jako nadzienie do tartaletek, niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy, te kruche babeczki to dosk[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Sernik ananasowo-pomarańczowy 1 rok, 8 miesięcy temu
Wilgotny sernik o niepowtarzalnym smaku. Na kruchym spodzie z dodatkiem ananasa i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smaki komponują się świetnie. Jeśli ktoś za ananasem w cieście nie przepada mo[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Marmurkowa babka z białek 1 rok, 9 miesięcy temu
Prosty sposób na wykorzystanie białek. Zawsze wychodzi i jest mega łatwa do przygotowania. Puszysta i delikatnie wilgotna. Idealny wypiek na słodki podwieczorek do filiżanki ulubionej herbaty. Keksówka o wym ok 30[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Węgierski bogracz z mięsem 1 rok, 9 miesięcy temu
Bogracz to nic innego jak sycący kociołek tradycyjnie przygotowywany na ognisku, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby przygotować go w domu. Jest to potrawa pośrednia pomiędzy zupą a drugim daniem. Decyd[…]
- Załaduj więcej