Okurka
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Chruściki cienko wałkowane 2 lata, 10 miesięcy temu
PDF Button
Chrusty, chruściki, faworki. Któż ich nie kocha? Przepis w sam raz na Tłusty Czwartek. Śmietana zamieniona na jogurt grecki, żeby alergik też mógł zjeść (Przy alergii na mleko śmietana uczuli dużo[…] -
Okurka dodał(a) nowy wpis, Ciasto pomarańczowe na oliwie z oliwek 2 lata, 11 miesięcy temu
PDF Button
Przedstawiam przepis na proste ciasto znane pod nazwą Orange olive oil cake. Proste, aczkolwiek testowanie idealnego przepisu zajęło mi dużo czasu. Niektóre przepisy zawierały bardz[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Pasta jajeczna z łososiem 3 lata, 10 miesięcy temu
PDF Button
Polecam tę szybką pastę na weekendowe albo Wielkanocne śniadanie. Pasta jest lekka ale pożywna.
Jajka gotujemy, studzimy i kroilmy w drobną kostkę, szczypiorek i łososia drobno s[…] -
Okurka dodał(a) nowy wpis, Sernik wielkanocny 3 lata, 10 miesięcy temu
PDF Button
Szybki przepis od kolegi z pracy na pyszny i wilgotny sernik. Z eksperymentów: cukier można zastąpić ksylitolem a masło olejem rzepakowym.
Żółtka ubijamy z cukrem, powoli dodajem[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Ciasto czekoladowe z kontrolą wypieczenia 3 lata, 10 miesięcy temu
PDF Button
Nieco zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Donny Hay na Chocolate Pound Cake. Przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru i testowałam pieczenie w różnych temperaturach. Ciasto[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Czekoladowa beza pavlova 4 lata, 9 miesięcy temu
PDF Button
Czekoladowa beza to taki mariaż klasycznej bezy i brownie. Korzystałam z tego przepisu z Moich Wypieków. Do zrobienia szczególnie jeśli nie macie co zrobic z białkami. Przypominam że[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Pieczone gruszki z miodem i bryndzą 5 lat, 1 miesiąc temu
PDF Button
Połączenie bardzo specyficzne, dla fanów sera bryndza. Ja uwielbiam więc bardzo polecam. Bryndzę przywieźliśmy ze słowackich Tatr.
Gruszki kroimy na połówki, wykrawamy gniazda[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Prawdziwy włoski sos boloński 5 lat, 11 miesięcy temu
PDF Button
Poznajcie przepis na autentyczny mięsny sos pomidorowy, prosto z Włoch, do waszych ulubionych makaronów. Przygotowanie jest dość czasochłonne dlatego od razu przygotowujemy wielki gar i[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Tajska zupa Tom Kha 6 lat temu
PDF Button
Imbir obrać łyżeczką lub nożem, posiekać bardzo drobno, wrzucić do garnka, zalać mlekiem kokosowym, dodać trawę cytrynową, wymieszać. Podgrzewać chwilę na średnim ogniu.
Boczniaki[…] -
Okurka dodał(a) nowy wpis, Wegańskie pierogi leniwe 6 lat temu
PDF Button
Kaszę jaglaną można zmielić na gładko ale nie jest to konieczne (ja nie mieliłam). Najlepiej po ugotowaniu zostawić ją jeszcze na 2-3 minuty we wrzątku i wtedy odcedzić żeby była[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Babeczki żabki bananowo-szpinakowe 6 lat temu
PDF Button
Liście szpinaku miksujemy z bananami na gładką masę (jak na koktajl). Do tego dodajemy mokre składniki: olej, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodajemy suche składniki, proszek, sól,[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Zupa z soczewicy i batatów 6 lat temu
PDF Button
Soczewicę wypłukać pod zimną wodą. Wsypać do garnka, zalać wodą. Wody wlać dwa razy tyle ile jest soczewicy w garnku, posolić. Zagotować, wymieszać, gotować 30 minut. W czasie gotowania[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Sałatka z brukselki z szynką i pestkami 6 lat, 1 miesiąc temu
PDF Button
Główki brukselki obieramy z przejrzałych listków i obcinamy „nóżki”. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości). Odcedzamy i studzimy. Chłodne, kroimy na połówki.
Na mocno[…] -
Okurka dodał(a) nowy wpis, Bułeczki cynamonowe 6 lat, 1 miesiąc temu
PDF Button
Bułeczki można upiec w formie do babeczek (jak w oryginalnym przepisie) lub korzystając z dowolnej blachy do ciasta. Przy układaniu na blaszce należy pamiętać o 1-2cm odstępach między[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Kapusta z czarną soczewicą i boczkiem 6 lat, 1 miesiąc temu
PDF Button
Kapustę szatkujemy na wąskie paski. Cebulę i czosnek i boczek kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy boczek, cebulę i czosnek. Smażymy przez 5 minut, dorzucamy[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Ekspresowa fasolka po bretońsku 6 lat, 2 miesiące temu
PDF Button
Przepis na 3 porcje
Cebulę pokroić w kostkę. Boczek z cebulą podsmażyć na suchej patelni przez 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać przecier z pomidorów,wymieszać.[…] -
Profil Okurka został zaktualizowany! 6 lat, 2 miesiące temu
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Serdecznie zapraszam na nową stronę oKurki 6 lat, 2 miesiące temu
Z wielką przyjemnością chciałabym ogłosić przenosiny bloga oKurka na nową platformęNowa odmnieniona oKurka czeka na Was ze starymi i nowymi przepisami! Czytaj dalej
-
Profil Okurka został zaktualizowany! 6 lat, 2 miesiące temu
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Dyniowe ciasto cynamonowe 6 lat, 2 miesiące temu
PDF Button
Proste do wykonania i pyszne, wegańskie ciasto dyniowe z dużą ilością korzennych przypraw, kruszonką i lukrem. Przepis bazowy, który zamieniłam na wegańską wersję: tutaj.
Mąkę, sodę,[…]
- Załaduj więcej