Okurka
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Piernik na ciemnym piwie w czekoladzie 6 lat, 8 miesięcy temu
Jeśli macie dostęp do melasy i ciemnego piwa np. Guinessa zachęcam do zrobienia aromatycznego piernika. Ciasto to jest bardzo bogate w korzenne smaki oraz wilgotne. Przepis bazowy pochodzi z bloga Moje Wypieki a[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Babka cytrynowa na maśle 6 lat, 8 miesięcy temu
Prosty przepis na tradycyjną babkę cytrynową na maśle z sokiem i skórką otartą z cytryny. Przepis od ciotki Kasi 🙂 trochę zmodyfikowany. Składniki na tradycyjną keksówkę lub formę do babki z kominem: 250g masła1[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Sałatka brokułowa z porem i groszkiem 6 lat, 9 miesięcy temu
Zielona sałatka na bazie brokuła, jajek i pora z sosem majonezowo-jogurtowym. Składniki na 4-6 porcji:1 średni brokuł5 jajek ugotowanych na twardopuszka groszku konserwowego1 średni por200g jogurtu naturalnego2[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Konfitura pomarańczowa 6 lat, 9 miesięcy temu
Konfiturę pomarańczową najlepiej robić zimą, kiedy jest sezon na pomarańcze. Warto wybrać owoce organiczne by uniknąć procesu oczyszczania skórki, która wchodzi w skład konfitury. Przepis zaczerpnęłam z bloga[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Finlandia: Lohikeitto (zupa z łosiem i śmietanką) 6 lat, 10 miesięcy temu
Natrafiłam na tę zupę czytając artykuł o kulinarnej podróży do Finlandii, po opisie wiedziałam, że to moje smaki i postanowiłam ją ugotować. Zaskakująco prosta i szybka w wykonaniu, zasmakuje wszystkim fanom[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Konfitura cytrynowa 6 lat, 10 miesięcy temu
Konfiturę z cytryn warto robić zimną, czyli wtedy, kiedy jest sezon na cytryny, ważne także aby użyć cytrusów ze statusem bio lub organic, gdyż w tym przepisie korzysta się także ze skórki, która w standardowych[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Tort bezowy dacquise (Dakłas) 7 lat, 2 miesiące temu
Muszę powiedzieć, że dakłas jest jednym z moich ulubionych deserów. Mimo, że jest bardzo słodki, jak tylko zbiorę wystarczającą ilość „odpadkowych” białek od razu robię bezę. Białka na bezę można mrozić. Oryginalny[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Jogurtowa panna cotta z galaretką i owocami 7 lat, 2 miesiące temu
Kompromis między smakiem a zdrowiem, pół porcji tłustej śmietany zastąpiłam jogurtem naturalnym, wyszło pysznie i nie aż tak niezdrowo 🙂 Tu panna cotta podana z galaretką i borówkami. Deser można przygotować w[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Domowe batoniki bounty 7 lat, 2 miesiące temu
Zdrowsza wersja batoników bounty, na mleku kokosowym. Inspiracja Składniki na ok 15 małych batoników: puszka mleka kokosowego250g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych4 łyżki syropu klonowego lub miodu2 łyżki soku[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Omlet z kurkami i mozarellą 7 lat, 2 miesiące temu
Idealny na leniwe niedzielne śniadanie, omlet z 3 perfekcyjnymi składnikami: kurkami, mozarellą i pietruszką. Gorąco polecam, prostota zawsze najsmaczniejsza. Kurki można zastąpić podgrzybkami, maślakami lub[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Korzenne ciasto kruche ze śliwkami 7 lat, 3 miesiące temu
Pyszny kruchy placek z nutą piernikową i soczystymi śliwkami, szybki w wykonaniu a surowe ciasto można zamrozić. Skorzystałam z przepisu z niezastąpionego bloga Kwestia Smaku, trochę go modyfikując. Składniki na[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Facet gotuje: Klasyczny pasztet z różnych mięs 7 lat, 3 miesiące temu
Klasyczny pasztet z różnych mięs, który robimy wspólnie z mężem kilka razy w roku, od wielu lat. Roboty przy nim sporo ale naprawdę wart jest zachodu :)Składniki na 3 aluminiowe foremki jednorazowe 10x20cm: 700g[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Makaron z pomidorami i szynką schwardzwaldzkiej 7 lat, 3 miesiące temu
Bogaty w smaku, gdyż oprócz 2 głównych składników (pomidorów i szynki), znajdziecie w nim także nutę czerwonego wina i rozmarynu. Gorąco polecam na szybki obiad z wykorzystanie świeżych pomidorów, na które akurat[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Zapiekane naleśniki z mozarellą i kurkami 7 lat, 4 miesiące temu
Naleśniki sezonowe zapiekane w sosie serowo-śmietanowym z kurkami. Pyszne i bardzo sycące. Same naleśniki tradycyjnie zrobione według przepisu Julii Child. Składniki na 3 porcje (1 naleśnik o średnicy 28cm)Z[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Ciasto czekoladowo-migdałowe bez mąki 7 lat, 4 miesiące temu
Dla fanów czekolady i ciasteczek Amaretti, ciasto bez użycia mąki, proste i szybkie do wykonania. W smaku trochę jak brownie ale z wyczuwalną migdałową nutą. Bazowy przepis pochodzi z Składniki na formę (20-25cm):<br[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Schab w sosie kurkowym 7 lat, 4 miesiące temu
Sezonowy i szybki a zarazem wykwintny obiad do przygotowania w 40 minut. Schab w sosie śmietanowo-kurkowym z ziołami i kaszą orkiszową.Składniki (4 porcje):4 platry schabu jak na schabowe200g kurek1 cebuladuża[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Sałatka tuńczyk i fasola 7 lat, 7 miesięcy temu
Ekspresowa sałatka z tuńczyka i białek fasoli z lekkim dressingiem na podstawie przepisu Nigelli Lawson z książki Nigella ekspresowo. Moje dodatki do chili i prażone ziarna. Polecam. Składniki (4 duże porcje):2[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka ryżowe 7 lat, 8 miesięcy temu
Pyszne i ekspresowe ciastka ze starego, maminego przepisu. Gorąco polecam. Jedynym problemem, który możecie napotkać to ciężko dostępny tradycyjny kleik ryżowy. Od razu dodam, że w takim wypadku można go zastąpić[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Orientalne jajka faszerowane z curry i olejem rzepakowym 7 lat, 8 miesięcy temu
Jajka faszerowane z orientalną nutą, dużą ilością rzeżuchy i olejem rzepakowym. Olej rzepakowy jest źródłem witamin, kwasów omega 3 oraz jest uniwersalny w zastosowaniu, dlatego nie może go zabraknąć w mojej[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Polska: Śledzie w occie 7 lat, 10 miesięcy temu
Polska to zdecydowanie śledziowy kraj, na półkach sklepowych aż się roi od śledzi. Dlaczego zatem warto zrobić je samemu w domu? Dla tych, co czytają etykiety, sklepowe śledzie często zawierają konserwanty, nie[…]
- Załaduj więcej