Okurka
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Francja: Tapenada z czarnych oliwek 7 lat, 11 miesięcy temu
Zawsze myślałam, że tapenada pochodzi z Hiszpanii. Wertując „Moją kuchnię w Paryżu” Davida Lebovitz’a znalazłam przepis na tę klasyczną pastę. Polecam fanom oliwek na grzanki lub do nadziewania. U mnie sprawdziła[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Starbucks brownie 7 lat, 11 miesięcy temu
Każdy kocha brownie, można je upiec na tysiące sposobów. To tutaj bardzo przypomina brownie ze znanej kawiarni Sturbacks. Chrupiąca skórka, wilgotny środek i moc czekolady. Fanów Starbucks’a i nie tylko zapraszam[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Szwecja: Pepparkakor (pierniczki) 8 lat, 1 miesiąc temu
Cieniutkie pierniczki, na które przepis pochodzi ze Szwecji. Są cieniutkie, chrupiące i bardzo aromatyczne. Są bardzo popularne, można je zjeść np. w Ikei. Polecam także na choinkę, pamiętajcie by wykrawać dziurkę[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Ciasto marchewkowe 8 lat, 2 miesiące temu
Na dworze plucha i zimno, czas na najpyszniejsze ciasto marchewkowe z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, na ciemnym piwie, maślance i oleju rzepakowym. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Rosół 8 lat, 2 miesiące temu
Jak ugotować prawdziwy i dobry polski rosół? Na pewno potrzeba wiedzy i cierpliwości. Tu znajdziesz porady jak krok po kroku przygotować najpopularniejszą zupę w Polsce. Wskazówki wstępne:Rosół gotujemy zawsze na[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Prażuchy ziemniaczane (prazoki) 8 lat, 3 miesiące temu
Prażuchy, znane w różnych częściach Polski pod różnymi nazwami, ja poznałam w regionie łódzkim. Zaserwowane zostały przez moją teściową razem z kapuśniakiem. Jest to kuchnia bardzo tradycyjna, prosta i smaczna, a[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Placek drożdżowy ze śliwkami (babciny) 8 lat, 4 miesiące temu
Placek drożdżowy, na którym się wychowałam czyli babciny, jedyne co zmodyfikowałam, to z łakomstwa, dodaję podwójną kruszonkę. Placek jest dość wytrawny, słodycz dają śliwki i kruszonka. Gorąco polecam. Składniki[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Makaron z kurkami i szpinakiem 8 lat, 4 miesiące temu
Dla makaroniarzy i fanów wszelkich klusek, pasta kurkowo-szpinakowa okraszona serem Pecorino. Składniki na 2 porcje: 100g kurek2 duże garści liści szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek150ml słodkiej śmietanki 12% 50 ml[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Placuszki z dyni makaronowej 8 lat, 5 miesięcy temu
Dynie powoli już dojrzewają. Polecam fajną alternatywę dla placków ziemniaczanych.Składniki:dynia makaronowa2 ziemniaki2 jajka4 czubate łyżki mąkisól, pieprz do smakuolej do smażeniaDynię kroimy na pół, wydrążamy[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Najlepsze lody waniliowe 8 lat, 5 miesięcy temu
Testowałam różne przepisy na tradycyjne lody waniliowe. Do testu wybrałam 4 przepisy: Davida Lebovitz’a, Michela Roux, lody z serwisu Bon Appetit oraz domowe lody z przepisu babci, który dostałam od koleżanki.[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Austria: Wiener schnitzel (sznycel wiedeński) 8 lat, 6 miesięcy temu
Sznycel wiedeński to panierowany kotlet cielęcy smażony na maśle i podawany z plastrem cytryny, w Polsce, z jajkiem sadzonym. Jest to elegancka alternatywa dla schabowego, standardowo robiona na pół talerza, gorąco[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Zupa szparagowo-cebulowa z boczkiem 8 lat, 7 miesięcy temu
Sezon szparagowy w pełni. Rzadko sięgam po białe szparagi, zdecydowanie wolę zielone. Białe lądują zazwyczaj w zupie takiej jak ta. Polecam.Składniki na 4 porcje: pęczek białych szparagów100g wędzonego boczku 6[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Zupa z jarzynowa z młodych warzyw z klopsikami z indyka 8 lat, 7 miesięcy temu
Mamy okres nowalijkowy, czyli jak znalazł, na smaczną i zdrową zupę z młodymi ziemniakami, groszkiem, kapustą oraz małymi klopsikami z indyka i jarmużu. Polecam, prosto i zdrowo.Składniki na 8 procji:500g fileta z[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Wiosenna sałatka z dressingiem na oleju rzepakowym 8 lat, 7 miesięcy temu
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go dodawać nawet do lekkich i orzeźwiających potraw. Witaminy z owoców i warzyw dobrze rozpuszczają się w tłuszczach więc[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Barszcz ukraiński (w wersji polskiej) 8 lat, 7 miesięcy temu
Barszcz ukraiński ma wiele różnych wersji. Prawdziwy ukraiński jest robiony na kapuście a do polskiej wersji dodaje się fasolę. Każdy dom ma swój przepis. U mnie jest to zupa na bogato, raczej zimowa, ciężka z[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Lody kajmakowe (z solonym karmelem) 8 lat, 7 miesięcy temu
Całkiem przypadkowo udało mi się zrobić pyszne lody, w smaku zaskakująco jogurtowe z dodatkiem solonej masy kajmakowej. A wszystko dlatego, że skończyła mi się śmietana 30-stka. W lodówce miałam tylko 18-stkę i tak[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Humus buraczany z pestkami dyni 8 lat, 8 miesięcy temu
Polecam gorąco różowy wariant humusu z gotowanymi lub pieczonymi burakami. Ma piękny kolor, delikatny smak buraka i dużo zdrowia. Idealny na kanapkę lub prosto z łyżki:) Składniki (porcja do zjedzenia w kilka dni[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Pasztet z pistacjami i żurawiną 8 lat, 8 miesięcy temu
Ten pasztet był u mnie na święta ale gorąco namawiam do zrobienia go niezależnie od okazji. Jest lekki bo składa się głównie z drobiu i dużej ilości warzyw, ma w sobie co prawda boczek ale i tak nie jest zbyt[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Mazurek pomarańczowy z migdałami 8 lat, 9 miesięcy temu
Na Wielkanoc, klasyczny mazurek pomarańczowy, podobny przepis znajdziecie w starej książce Kuchnia Polska. Robiąc ten korzystałam z przepisu z bloga Smakołyki Bereniki, ponieważ bardzo zachęciło mnie apetyczne[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) 8 lat, 9 miesięcy temu
Chinkali to sztandarowe danie Gruzinów, tak naprawdę popularne na całym Kaukazie. Te małe pierożki oprócz mięsnego, dobrze doprawionego farszu mają w środku soczysty bulion, który wysysa się z każdym kęsem. Brzegi[…]
- Załaduj więcej