Okurka
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, USA: Reuben sandwich (kanapka Reuben) 9 lat, 9 miesięcy temu
Kanapka Reuben, znana w całych Stanach Zjednoczonych, pochodzi mniej więcej z początku XX wieku, ma wiele wariantów i odmian, ale najczęściej jej głównym składnikiem jest pastrami. Jest to wołowina peklowana w[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Hiszpania: Tortilla española 9 lat, 9 miesięcy temu
Przepis na klasyczną tortillę po hiszpańsku. Jest to omlet z ziemniakami, który podaje się jako tapas ale z sycącymi dodatkami może być samodzielnym daniem. Tu z salami i pomidorami. Dodatki i ich proporcje zależą[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Domowy makaron 9 lat, 10 miesięcy temu
Domowy makaron, z rodzinnego przepisu, to praca na leniwy dzień i najlepiej dla dwojga i nie ma co ukrywać, warto mieć maszynkę do wałkowania i cięcia ciasta. Chociaż ręcznie też się udaje, potrzeba do tego dużo[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Krem ziemniaczany z cukaronem (makaronem z cukinii) 9 lat, 10 miesięcy temu
Makaron z cukinii to świetny zastępnik zwykłego pszennego makaronu, chociaż ja na zawsze bym nie zamieniła, bo uwielbiam klasyczny makaron 🙂 Do zrobienia makaronu z cukinii można już nawet kupić specjalną[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe babeczki z kremem Russel 9 lat, 10 miesięcy temu
Przepis na czekoladowe babeczki pochodzi standardowo z mojego ulubionego bloga Moje Wypieki, do babeczek dodany jest klasyczny biały krem Russel często używany do tortów. Połączenie idealne. Polecam. Składniki na[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Sernik śliwka w czekoladzie 9 lat, 10 miesięcy temu
Pomysł na sernik śliwka w czekoladzie został zaczerpnięty z książki Słodkie, Elizy Mórawskiej, po małych modyfikacjach wyszła pyszna, nowa odsłona klasycznego sernika. Coś specjalnego dla fanów śliwek w[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Tarta z marchewką i burakami 9 lat, 11 miesięcy temu
Pyszna i zdrowa tarta z burakami, marchewka i serem ricotta. Polecam na ciepło i zimno. W formie o średnicy 26cm. Składniki na ciasto: 150g masła 200g mąki pszennej tortowej 100g mąki pszennej wieloziarnistej[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Wątróbka drobiowa z jabłkiem + porady 9 lat, 11 miesięcy temu
Nie byłam fanką wątróbki a już na pewno nie lubiłam (i nadal nie lubię) jej przygotowywać a szczególnie rano kiedy mój żołądek jest bardzo wrażliwy na wszelkie „oślizłości”. Postanowiłam odczarować wątróbkę,[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Śledzie marynowane w 3 odsłonach (śledzik podarunkowy) 9 lat, 11 miesięcy temu
Fajnie dać komuś w prezencie na święta coś do zjedzenia, coś co samemu się zroibło. Takie prezenty są najlepsze. U mnie dziś, „podarunkowy” śledzik w 3 różnych odsłonach. Do każdej z nich użyłam filetów śledziowych[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Przyprawa do piernika 9 lat, 11 miesięcy temu
Szybki przepisik na domową przyprawę do piernika. Nie kupujcie w sklepie, zróbcie sami, w sklepie płaciliśmy głównie za cukier i śladowe ilości przypraw korzennych. Z domową przyprawą zawsze można dobrać proporcje[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Wigilijna zupa grzybowa 9 lat, 12 miesięcy temu
Grzybowa zupa postna z przepisu moich dziadków, na którą co roku czekam. Gorąco polecam, przepis z tradycją, bardzo prosty do wykonania z mrożonych, suszonych lub świeżych grzybów leśnych (podgrzybków i[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Krewetki na patyku w miodowej glazurze 10 lat temu
Teraz wszystkim w głowie raczej świąteczne potrawy: pierniczki, barszczyk a u mnie ekspresowe krewetki w błyszczącej słodko-ostrej glazurze, efektowanie podane na patyku. Można je zrobić z całkiem surowych oraz[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Pierniczki (dla zorganizowanych) 10 lat temu
Pieczecie już pierniczki? Tu sprawdzony przepis na pierniczki, które łatwo wykrawać przeróżnymi foremkami. Ciasto jest bardzo plastyczne, łatwo odchodzi od ręki a powstałe pierniczki są bardzo aromatyczne i[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Pierogi leniwie 10 lat temu
Polska tradycja i klasyka to właśnie pierogi leniwe. Dlaczego leniwe? Bo można je przygotować błyskawicznie, czyli także dla leniwych. Sprawdzony przepis. Pamiętajcie tylko, im mniej mąki tym lepiej. Składniki na 3[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, USA: Pulled pork burger (Burgery rwaną wieprzowiną) 10 lat temu
Te hamburgery to danie dla cierpliwych. Rwana wieprzowina (ang. pulled pork) tak długo jest przygotowywana w piekarniku, że można ją potem porwać widelcem, stąd nazwa. Polecam także bułki do hamburgerów z tego[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Faszerowane cukinie 10 lat, 1 miesiąc temu
Ostatni moment na cukinię w tym sezonie. W tym przepisie okrągłe cukinie faszerowane warzywami z mięsem. Zapiekane w piekarniku. Składniki na 4 cukinie: 4 okrągłe dość duże cukinie 2 duże garści jarmużupół główki[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Włochy: Pici all'aglione (makaron z sosmem pomidorowo-czosnkowym) 10 lat, 1 miesiąc temu
Kuchnia włoska jest pyszna, bo jest prosta, nie ma w niej niezliczonej ilości składników i w tym chyba tkwi jej sekret. Dziś przedstawiam wam danie rodem z Toskanii, z okolic przepięknej Sieny. Makaron o nazwie[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Sałatka grecka z cukinią 10 lat, 1 miesiąc temu
Dla tych co wyciągają świeży ogórek z sałatek wersja sałatki greckiej z pieczoną w piekarniku cukinią. Polecam. Składniki na 4 porcje:200g sera feta1 średnia cukinia 3-4 pomidorygarść oliwek 1 mała cebula sól,[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Azjatycka zupa z wołowiną teriyaki 10 lat, 2 miesiące temu
Rosołek z azjatyckim twistem i pyszną wołowiną w słodkim sosie. Gorąco polecam. Uwaga przed wykonaniem przepisu należy się wyposażyć w takie składniki jak sos sojowy, słodki sos chili, sos teriyaki, świeży imbir,[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Sakiewki warzywne do pieczenia 10 lat, 2 miesiące temu
Wygodne paczuszki sezonowych warzyw do pieczenia na grillu pod przykryciem lub w piekarniku, do podania z grillowanym mięsem i pysznym sosem. Warzywa z tych sakiewek są chrupiące i mięciutkie, mało przy nich[…]
- Załaduj więcej