My sweet a life

  • Ciasto BaloweCiasto to bardzo przypomina 3-bita,a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany.Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiadadelikatny biszkopt i słone krakersy, które w połą[…]

  • Ciasto BaloweCiasto to bardzo przypomina 3-bita,a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany.Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiadadelikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniutworzą[…]

  • Torcik WuzetkaTorcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta(jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty.Torcik stos[…]

  • Torcik WuzetkaTorcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta(jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty.Torcik[…]

  • PomarańczowiecCiasto o intensywnym smaku i zapachu, które zawdzięcza pomarańczom.
    Jako że na zimowych stołach zazwyczaj goszczą cytrusy,
    dlatego też postanowiłam tym razem je wykorzystać.
    Bazując na przepisie[…]

  • Sernik i MurzynekRobiąc sernik w moim domu zawsze mam problem,bo niestety nie każdy go u mnie w domu lubi.Pieczenie dwóch ciast zawsze jest pracochłonnei zajmuje sporo czasu – dlatego też powstała alter[…]

  • Sernik i MurzynekRobiąc sernik w moim domu zawsze mam problem,bo niestety nie każdy go u mnie w domu lubi.Pieczenie dwóch ciast zawsze jest pracochłonnei zajmuje sporo czasu – dlatego też powstała alternatywa,przy[…]

  • Sernik krakowskiTradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju,zbity, na kruchym cieście.Trochę ciężki, ale każdy smakosz sernikówpowinien go choć raz spróbować. Składniki:(Na formę o wymiarach 25×36 cm)Na[…]

  • Sernik krakowskiTradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju,zbity, na kruchym cieście.Trochę ciężki, ale każdy smakosz sernikówpowinien go choć raz spróbować. Składniki:(Na formę o wymiarach 25×36 cm)Na[…]

  • Rogaliki seroweRogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki.Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę.Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego,który na blogu gościł[…]

  • Metrowiec z dżememCiasto chyba znane od pokoleń.
    W mojej rodzinie kiedyś często je przygotowywano,
    jednak później ciasto to się wszystkim przejadło
    i zostało zapomniane na pewien czas,
    a teraz wraca w nieco no[…]

  • Ciasto KrówkaCiasto złożone z miodowych placków przełożonychmasą śmietanową, wszystko zwieńczone jest masą kajmakowąi orzechami. Mi te ciasto kojarzy się z zimą, świętamiBożego Narodzenia (pewnie przez dodatek[…]

  • Ule kakaoweRok temu pojawiły się na blogu Składniki:Na około 12 dużych uliNa masę zewnętrzną:100 g herbatników75 g cukru pudru2 łyżki kakao2 łyżki masła1-2 łyżki masy kajmakowej2 łyżki wódkiNa nadzienie:1/5 puszki[…]

  • Ciasto ShrekZielone ciasto, które powstało na baziesoku typu Kubuś (Pysio) koloru zielonego.Zielony kolor ślicznie się prezentuje wśród ciast typowych kremowych. Nie jest ciężko – raczej delikatny i z przyjemnością<br[…]

  • Ciasto Banuti -bananowe z nutellą Połączenie bananów i kremu orzechowego to żadna nowość.Niektórzy jedzą naleśniki z nutellą i bananami (najpyszniejsze są chyba we Francji),inni kanapki, tosty z takim zestawem,[…]

  • Pierniczki z ziemniakamiJeśli szukacie przepisu na pierniczki, które nie potrzebują leżakowania,są mięciutkie i od razu do schrupania – to ten przepis jest idealny.Często zdarza się tak, że jesteśmy przed świętami[…]

  • Babka pomarańczowaBabka pomarańczowa to idealny przysmak na zimowe wieczory,kiedy to zewsząd unosi się zapach cytrusów: pomarańczy,mandarynek, a za oknem widać biały puch.W końcu chyba w każdym domu pomarańcze to[…]

  • Ciasto KubankaCiasto, które nada się na różnego rodzaju okoliczności,idealnie zachowuje swój kształt i ładnie się prezentuje.Mimo dodatku kremu orzechowego nie jest za słodkie,warte wypróbowania nie tylko dla[…]

  • Rolada biszkoptowa ze śmietanąCiasto to w kształcie rolady idealnie sprawdzi się,gdy nie mamy czasu na skomplikowane ciasta,a chcemy czymś zachwycić gości.Niby zwykły biszkopt ze śmietaną,ale nie tylko dobrze się[…]

  • Ciasto Biały MichałekTrochę obawiałam się, że ciasto będzie przesłodzone,jednak dzięki dodatkowi orzechów, słodkość ciast została zneutralizowana.Jak sama nazwa wskazuje, inspiracją do jego powstaniabyła biała[…]

  • Załaduj więcej