My sweet a life

  • Ciasto Bananowe ToffiPołączenie bananów i masy krówkowej jest duetem idealnym,
    a dzięki dodaniu warstwy kremu budyniowego nie jest
    ani mdłe, ani za słodkie. Całość idealnie się komponuje
    i daje zaskakując[…]

  • Ciasto KubuśPrzepyszne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci,ale również dorosłych. Nie za słodkie,idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości.Składniki:(Na blaszkę o wymiarach 25×36 cm)Na biszkopt:6 jajek 6 łyżek[…]

  • Ciasto Prince PoloPołączenie biszkoptu, kremu budyniowego i bezy o smakubatonika Prince Polo i polewy czekoladowej.Ze względu na bezę ubijaną na parze przepis może wydawać siędość trudny, lecz to tylko pozory.[…]

  • Ciasto AdvokacikCiasto zdecydowanie spełni swoje zadanie na imprezach dla dorosłych. U mnie wzbudziło zachwyt gości.Ciemny biszkopt, wysoko procentowa masa advocaatowa,łagodna masa śmietanowa, a wszystko zwięczone<br[…]

  • Torcik CappuccinoSmak tortu zaczerpnięty z ciasta o tej samej nazwie Składniki:(na tortownicę o śr. 24 cm)Na biszkopt:6 jajek6 łyżek cukru1 opakowanie cukru wanilinowego6 łyżek mąki zwykłej1 łyżka mąki[…]

  • SłonecznikowiecPołączenie chrupiącego skarmelizowanego słonecznika ze słodką masą krówkową. Ciasto to upodobała sobie moja mamai najchętniej gościłaby go na stoleprzy każdej rodzinnej uroczystości.Składniki:(na[…]

  • TiramisuTiramisu to tradycyjny włoski deser, który raczej nie należy do lekkich.W internecie można spotkać różne przepisy na ten przysmak, jednak często zawierają one w swoim składzie śmietanę,co może czyni je[…]

  • Kopa ŚląskaCiasto to jest znane, jak sama nazwa wskazuje, głównie na Śląsku.Muszę przyznać, iż mimo, że pochodzę z tego regionu,to spotkałam się z nią dopiero w okolicy Ornontowic, gdzie to Kopa Ornontowicka jest[…]

  • Karpatka z kremem i śmietanąNiestety ostatnio miałam mocny przestój z postamii pewnie w najbliższym czasie znowu nie będą mogła dodawać nowych przepisów – cóż niestety obowiązki ważniejsze.Ale korzystając z okazji[…]

  • CytrynowiecCiasto orzeźwiające w smaku i mocno cytrynowe.Zdecydowanie dla wielbicieli kwaśnych smaków.Nieco czasochłonne w wykonaniu, ale przynajmniej w mojej rodzinie jedno z ulubionych ciast.Składniki:Na[…]

  • Pączki hiszpańskiePączki te stanowią bardzo miłą odmianęod naszych rodowitych pączków,początkowo myślałam, że będą smakowaćjak ptysie, jednak ich smak jest całkowicie inny.Składniki:(na około 25 pączków)200 g mąki[…]

  • Baba czarno na białymGdy nadchodzi ochota na coś słodkiegonajłatwiej przygotować babkę,gdyż nie wymaga kremu, wystarczy upiec i już od razu można rozkoszować się smakiem.Ta babka by nieco urozmaicić smak została[…]

  • Racuchy drożdżoweTen przysmak mało znany jest w mojej rodzinie,ale zgodnie zostało stwierdzone,że mogą śmiało zastąpić tradycyjne pączkii w sumie wystarczy posypać je cukrem pudrem,i śmiało zajadać. Może ktoś skusi[…]

  • Sernik na zimno z sercemSernik ten, to prosty w wykonaniu sernik na zimno, który nie wymaga wielu składnikówi jest prosty w przygotowaniu. Pomimo swej prostoty jest przepyszny imoże ładnie prezentować się w[…]

  • Kora orzechowaCiasto te bardzo przypadło mi do gustu,gdyż łączy w sobie owocową nutę i orzechy.Myślę, że każdy choć raz na swej drodze spotkałsię z tym ciastem. Należy one zdecydowanie do pracochłonnych,ale efekty[…]

  • Kołocz z jabłkamiObok tradycyjnego kołacza z serem, na stołach kuchni śląskiejczęsto też gości wersja z jabłkami lub z makiem.U mnie zdecydowanie częściej pojawi się wersja z jabłkami,gdyż mak jest zbyt ciężko[…]

  • Sernik królewskiSernik. który króluje na szczycie listy serników.Kruche kakaowe ciasto, połączone z aksamitnym sernikiem zadowoli nie jednego smakosza.Szczególne względy zyskał u mojej siostry,która najchętniej[…]

  • Rozetki karnawałoweCiasteczka smażone, które obok pączków, czy faworków, mogą zagościć na karnawałowych stołach.Przygotowuje się je stosunkowo szybko,jednak do ich przygotowania konieczne są foremki z[…]

  • Kołocz z seremChyba nie sposób nie zauważyć, że często wracam do tradycyjnych śląskich wypieków i deserów, dlatego też nie mogłam zapomnieć o chyba najbardziej znanym śląskim cieście – Kołoczu (Kołaczu).Ciasto te[…]

  • Kruche ciasto z dżememPrzepis na to ciasto mam od babci,często przygotowywała je, gdy byłyśmy małe.Ciasto to sprawdzi się nie tylko dobrzze jako baza do dżemów,ale można również dżem zastąpić sezonowymi[…]

  • Załaduj więcej