My sweet a life

  • Pączusie seroweNie znam pączków, które są tak proste i szybkie w przygotowaniu,może do prawdziwych pączków im daleko,ale jak dla mnie są równie smaczne i z pewnością ładnie mogą prezentować sięwśród karnawałowych[…]

  • Ciasto drożdżowe z kruszonką i wiśniamiOstatnio brakowało mi czasu na pichcenie w kuchni,ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie w końcu,będę mogła zabrać się za to co najbardziej lubię.A na rozgrzewkę przed[…]

  • Naleśniki cynamonoweNaleśniki nie muszą być nudne i cały czas takie same,warto czasami coś urozmaicić. Dzięki temu powstałyte oto naleśniki cynamonowe, które dzięki dodatkowimusu jabłkowego i serka o smaku pieczone[…]

  • Czekolada na gorącoLeniwy poniedziałek w środku zimy – zdecydowanie przyda się dawka pozytywnej energii.Na rozweselenie proponuję czekoladę na gorąco,szybką i łatwą w przygotowaniu. Składniki:(na dwie porcje)150 g[…]

  • Sernik z pianką kajmakowąPrzepis na sernik słownie otrzymany od znajomegow trakcie imprezy sylwestrowej. Nie byłam pewna, czy dokładniego zapamiętałam, jednak i tak parę rzeczy pozmieniałam,jednak za pomysł na jego[…]

  • Sernik bez spoduSernik ten jest prosty i szybki w przygotowaniu,do jego przygotowania można wykorzystać ser z wiaderka,dlatego też nie wymaga wiele nakładu pracy,a jest na prawdę przepyszny.Składniki:1 kg sera[…]

  • PfeffernüsseNiemieckie pierniczki korzenne, wielkości orzecha,o mocno orzechowym smaku, idealne na jednego gryza.Mimo iż wydają się twarde na pierwszy rzut oka, to rozpływają się w ustach. Pierniczki te przypadną[…]

  • Cytrynowa Szpaiza ŚląskaPrzysmak bardzo rozpowszechniony na Górnym Śląsku.Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wiele składników,a sam deser jest lekki, piankowy, nie wiadomo, kiedy znika.Zazwyczaj można go[…]

  • Lemon CurdPokochałam ten krem od pierwszej łyżeczki i nie mogłam się od niego oderwać.Krem ten ma wszechstronne zastosowanie, można gowykorzystać między innymi jako dodatek do gofrów, deserów lodowych,[…]

  • Gofry kakaoweMając już i tak wyjętą gofrownicę stwierdziłam, że może warto spróbować stworzyć gofry z posmakiem kakaowym.Gofry są równie chrupiące i leciutkie jak zwykłe, jednak daje się wyczuć smak kakaowy,[…]

  • Babka serowo – cytrynowaPrzepis na tą babkę znalazłam w starej książce kucharskiejnależącej do mojej mamy. Babka ta jest bardzo wilgotnai lekko kwaskowata, a jednocześnie delikatna w smaku.Dosyć prosto i szybko się[…]

  • Ajerkoniak – likier jajecznyŚląski likier jajeczny, który jest stosunkowo gęsty, ale jednocześnie płynny, dzięki czemu nie ma trudności z wylewaniem go z butelki.Dawniej przyrządzano go na samym spirytusie,jednak[…]

  • Ciasteczka owsianeO te ciasteczka już od dawna prosił mnie mój młodszy brat,bo je po prostu uwielbia i mógłby się nimi cały czas zajadać.Są one bardzo proste w przygotowaniu i szybkie.Nie zawierają białego cukru,[…]

  • Placki ziemniaczaneCo placki ziemniaczane robią na blogu ze słodkościami?Odpowiedź jest prosta, u mnie w domu od kiedy pamiętamjadło się je obsypane cukrem i dodatkiem kwaśnej śmietany.Ale oczywiście można je też[…]

  • GofryŚrodek zimy, a u mnie gofry – czyli jak rozweselić sobie zimęi powspominać plażę, słoneczko. Od razu na sercu robi się cieplej.Składniki:(na około 9 szt.)2 szklanki mąki2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do[…]

  • Zebra kokosowa – bez pieczeniaJeśli chodzi o desery z kremem, które można w miarę szybko przygotować,to najlepiej sprawdzają się te na herbatnikach,gdyż nie wymagają użycia piekarnika.W tym przypadku najdłużej[…]

  • Kruche PółksiężycePamiętam, jak zawsze upierałyśmy się z siostrą, że będziemy mamie pomagać przy ich robieniu.Zawsze kończyło się tak samo, wszędzie pełno cukru,i cały stół umorusany marmoladą, jednak miło[…]

  • SzplitrySzplitry są to kruche ciasteczka, w sieci krążą różne przepisy,u mnie w domu od wieków przepis na nie jest niezmiennyi tradycyjnie wypiekamy te ciasteczka na Święta, jednak są przepyszne także do popołudnio[…]

  • Izaura – sernik na murzynkuUwielbiam smak tego ciasta – aksamitny sernik połączony z wilgotnym murzynkiem,a do tego ta czekoladowa polewa, niby nic takiego, ale uwielbiam do niego wracać. Przynajmniej 2 – 3 razy w[…]

  • Makówki ŚląskieW święta było tyle innych rzeczy do zrobienia, że makówki jak zwykle robiłam na oko i nie spisałam sobie proporcji. Jako, że jutro Święto Trzech Króli, a pozostało mi jeszcze makui wszyscy w domu są[…]

  • Załaduj więcej