Lawendowa kuchnia
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Bułki razowe na maślance 4 lata, 2 miesiące temu
Razowe bułeczki na maślance. Idealne na śniadanie z domowym masełkiem ziołowym lub na słodko z dżemem czy powidłami, z czym chcecie. W każdej wersji smakują wybornie.SKŁADNIKI: ok 8 sztukmąka pszenna razowa – 3[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Domowe masło ziołowe 4 lata, 2 miesiące temu
Domowe masełko o śmietankowym smaku, takie pamiętamy z dzieciństwa. Z gorącym chrupiącym chlebem, marzenie… Przygotowanie domowego masła zajmuje dosłownie chwilę, a mamy pewność, że nie ma w nim nic sztucznego,[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Mrożona kawa bananowa 4 lata, 2 miesiące temu
Mrożona kawa to coś co uwielbiam. Choć pomalutku żegnamy się z latem nadal zastępuje mi małą czarną. Dodatek banana i syropu czekoladowego zamienia ją w rozkoszny deser. Gdy mamy problemy z ciśnieniem lub chcemy[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Spring rolls 4 lata, 3 miesiące temu
Spring rolls – Sajgonki to małe krokieciki pochodzące z Azji. Można je przygotować na wiele sposobów, z farszem mięsnym, warzywnym bądź mieszanym. Smażone, pieczone, na parze lub na surowo. Podawane z sosem so[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Tort Szwarcwaldzki 4 lata, 3 miesiące temu
Tort Szwarcwaldzki, przepyszny tort znany na całym świecie.Wyśmienite połączenie kakaowego biszkoptu z bitą śmietaną, wiśniami i alkoholem. Nie ukrywam że zrobienie tego tortu było nie lada wyzwaniem przy tych[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Gazpacho andaluz 4 lata, 4 miesiące temu
Gdy kolejny dzień upał daje nam się we znaki, a gotowanie to prawdziwe wyzwanie, na ratunek przychodzi gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów. Podstawą są dobrej jakości pomidory, czosnek, chleb i oliwa. J[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chleb z porem i chorizo 4 lata, 4 miesiące temu
Po kwiatowych chlebach, coś dla męskich kubków smakowych. Chleb z porem i pikantnym chorizo. Szybki drożdżowy chlebek o wytrawnym smaku, zachwyci niejednego.SKŁADNIKI :chorizo – 150 gpor – biała częśćs[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Bataty zapiekane z boczkiem 4 lata, 4 miesiące temu
Uwielbiam bataty pod każdą postacią, a te z chrupiącym boczusiem, to już poezja. Dziś bataty zapiekane z boczkiem, cebulką, mozzarellą i jalapeno. Dopieszczone odrobiną majonezu i śmietany, podane w towarzyst[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Oryginalna włoska lasagne 4 lata, 4 miesiące temu
Prawdziwa włoska lasagne z wołowym sosem ragu, wspaniałym beszamelem i domowymi płatami makaronu. Przygotowanie lasagne w tej wersji zajmie ciut więcej czasu, ale zapewniam, że warto. Dla ułatwienia ragu możemy[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Patatas bravas 4 lata, 4 miesiące temu
Patatas bravas, chrupiące smażone ziemniaczki z pikantnym sosem, serwowane w hiszpańskich barach jako tapas. Tajemnicą wyjątkowego smaku jest właśnie sos. Jedni dodają do niego pomidory, drudzy twierdzą że absol[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Tortilla Tex – Mex 4 lata, 4 miesiące temu
Tortilla Tex Mex coś dla fanów meksykańskiej kuchni. Idealna na przekąskę czy kolację. SKŁADNIKI:mięso mielone wołowe – 250 gcebula czerwona – 1 sztukapapryka czerwona -1/2papryka żółta -1/2awokado[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z piersi kurczaka 4 lata, 4 miesiące temu
Zapiekane piersi to kolejne szybkie danie, nie wymagające od nas żadnego wysiłku. Kilka chwil przy pokrojeniu i ułożeniu składników i w zasadzie gotowe, pozostaje tylko poczekać aż się upiecze.SKŁADNIKI: filet z ku[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Półfrancuskie rogale drożdżowe z szynką 4 lata, 4 miesiące temu
Drożdżowe rogaliki półfrancuskie są idealne na piknik, spotkania rodzinne, a także na śniadanie. Jeśli pozostawimy je bez nadzienia idealnie sprawdzą się zamiast bułki. Z dżemem, serem czy nutellą. Możliwości d[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Grillowany kurczak tandoori 4 lata, 4 miesiące temu
Kurczak tandoori to pyszne indyjskie danie. Jego przygotowanie polega na pieczeniu zamarynowanego kurczaka w aromatycznych przyprawach i jogurcie. Oryginalnie pieczenie odbywa się w specjalnym cylindrycznym piecu[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Migas 4 lata, 4 miesiące temu
Migas jest to sycąca pasterska potrawa, jedna z popularniejszych w kuchni hiszpańskiej. Jej głównymi składnikami jest czerstwy chleb, mięso wieprzowe, czosnek i chorizo. SKŁADNIKI:czerstwy chleb – kilka kromek[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto francuskie z prażonymi jabłkami i orzechami 4 lata, 4 miesiące temu
Pyszny i szybki w wykonaniu deser, jeśli tylko mamy w domu gotowe ciasto francuskie, przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut. Świetnie się sprawdzi w razie niespodziewanych gości lub gdy najdzie nas nagle och[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Domowy makaron 4 lata, 4 miesiące temu
W każdym sklepie półki uginają się od różnego rodzaju makaronów, do wyboru do koloru. Który jest najlepszy? Odpowiedz jest prosta – domowy. Potrawy z nim nabierają zupełnie innego smaku. A jak puścimy wodze fanta[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, KOFTY WOŁOWE 4 lata, 4 miesiące temu
Kofta to mięso mielone nadziewane na patyczki, grillowane lub pieczone w piekarniku. Doprawione aromatycznymi przyprawami. Kofty możemy spotkać w Turcji, Grecji, Maroku… w zależności od kraju mogą być robion[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pszenno żytni chleb różany 4 lata, 4 miesiące temu
Był już chleb lawendowy, teraz kolej na różany.Chrupiąca skórka i miękki, sprężysty środek o zniewalającym zapachu.Aromat wydobywający się podczas pieczenia przywodzi nam na myśl letni ogród.SKŁADNI[…]
-
Lawendowa kuchnia dodał(a) nowy wpis, Orkiszowy chleb z lawendą 4 lata, 4 miesiące temu
Pierwszy post na blogu musiał być lawendowy. Wybór padł na chleb, bo co może być lepszego od domowego, ciepłego i chrupiącego chleba. Takiego w którym nie ma spulchniaczy i innego świństwa, takiego który ma w[…]
- Załaduj więcej