La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Lody sernikowe z ricottą (Gelato di ricotta) 5 lat, 4 miesiące temu
Jeżeli macie ochotę na mrożony sernik, zapraszam Was na dzisiejszy przepis 😉 domowe lody sernikowe tylko z 4 składników, bez konserwantów, udziwnionych dodatków i sztucznych aromatów, jakie można spotkać w[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Risotto z groszkiem i pesto z rukoli (Risotto con piselli e pesto di rucola) 5 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI (4 porcje)Risotto320 g ryżu 200 g groszku1,5 l bulionu warzywnego50 ml białego wina50 g startego parmezanu40 g masła 1 cebulasól, pieprz oliwa z oliwekPesto z rukoli100 g rukoli2 ząbki czosnkusól,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Hummus z cukinią (Hummus di zucchine) 5 lat, 4 miesiące temu
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zmodyfikowaną wersję tradycyjnego hummusu. Zamiast tahiny dodałam podsmażoną cukinię, której smak podkręciłam dodatkiem czosnku, szczyptą papryczki chili i[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Lemoniada z cytryny i limonki (Limonata al limone e lime) 5 lat, 4 miesiące temu
Aromatyczna lemoniada z cytryny i limonki jest nie tylko jednym z najbardziej orzeźwiających i świeżych napojów, ale również świetnym ładunkiem energii i eksplozją witaminy C. Zapraszam Was na przepis na naszą[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Jak wybrać świeżego i dojrzałego melona? 5 lat, 4 miesiące temu
Melon to świeży, orzeźwiający i bogaty w witaminy owoc, którego nie powinno zabraknąć na naszych stołach w gorące letnie dni.Melon jest jadalnym owocem z rodziny dyniowatych. Produkowany jest głównie w Chinach, w[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pulpeciki z groszkiem (Polpettine di piselli) 5 lat, 4 miesiące temu
Do tej pory na blogu pojawiło się kilka przepisów na warzywne pulpeciki np. na SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk)450 g ugotowanego groszku 150 g ricotty2 ząbki czosnku30 g parmezanu lub innego żółtego twardego sera50 g bułki[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Migdałowe ciasto z borówkami (Torta con mirtilli e mandorle) 5 lat, 4 miesiące temu
Pomimo 40-stopniowych upałów za oknem zdecydowałam się na włączenie piekarnika, bo nasza ochota na domowe, ucierane ciasto z owocami do niedzielnej kawy była silniejsza niż wysokie temperatury. Pod ręką miałam[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Lody stracciatella (Gelato alla stracciatella) 5 lat, 5 miesięcy temu
Zapraszam Was na lody stracciatella, najpopularniejszy włoski deser lodowy, który powstał w Bergamo w 1961 roku. Wynalazcą lodów był Enrico Panattoni, cukiernik, pasjonat gotowania i słodyczy, który chciał[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczony kotlet cielęcy z kolorową sałatką (Cotolette di vitello con insalata di verdure) 5 lat, 5 miesięcy temu
Co powiecie na kolorową sałatkę z pieczonym kotletem cielęcym? Do tego surówka z marchwi, cukinii, kukurydzy, rukola i aromatyczna salsa z natką pietruszki, bazylią, miętą i czosnkiem. I tak zwykły obiad z kotletem[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Surówka z marchwi, cukinii i kukurydzy (Insalata di carote, zucchine e mais) 5 lat, 5 miesięcy temu
SKŁADNIKI1 cukinia1 marchew fioletowa1 marchew pomarańczowa 150 g kukurydzy2-3 łyżki oliwy extravergine d’oliva1-2 łyżki octu balsamicznego1 ząbek czosnku (opcjonalnie)sól, pieprz ****INGREDIENTI1 zucchina1 carota[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Aromatyczne ratatouille z kaszą jaglaną, ciecierzycą i czerwoną fasolą (Ratatouille con ceci, fagioli rossi e miglio) 5 lat, 5 miesięcy temu
SKŁADNIKI200 g kaszy jaglanej500 ml wody200 g ugotowanej ciecierzycy200 g czerwonej fasoli2 cukinie2 bakłażany2 czerwone papryki2 szalotki3 ząbki czosnku1 łyżeczka ziół prowansalskichlistki świeżej mięty i bazylii<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Mus kawowy (Mousse al caffè) 5 lat, 5 miesięcy temu
Kremowy, rozpływający sie w ustach mus kawowy zadowoli każdego miłośnika kawy i słodkich deserów. Idealny na upalne dni, gdy temperatury przekraczają 30 stopni a ostatnią rzeczą o jakiej marzymy jest włączenie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Faszerowane pomidory kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i oliwkami (Pomodori ripieni di miglio, pomodori secchi e olive) 5 lat, 5 miesięcy temu
SKŁADNIKI4 pomidory100 g ugotowanej kaszy jaglanej100 g ricotty3 łyżki startego parmezanu4 suszone pomidory1 ząbek czosnkuoliwki czarne i zielonelistki świeżej bazyliisuszone oreganosól, pieprz ****INGREDIENTI4[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Cheesecake z truskawkami (Cheesecake con fragole) 5 lat, 5 miesięcy temu
Na poniedziałkowe „dzień dobry” cheesecake z truskawkami z czekoladowymi ciasteczkami oraz kremową masą z ricotty i mascarpone. Sernik jest niezwykle delikatny, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Miłego[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Limoncello – włoski likier cytrynowy 5 lat, 5 miesięcy temu
Likier limoncello, typowy dla regionu Kampanii, obecnie szeroko rozpowszechniony we Włoszech, jest alkoholem wytwarzanym ze skórek cytryn. Oryginalna receptura wymaga użycia niepowtarzalnych cytryn Sorrento z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową (Insalata di patate e fagiolini) 5 lat, 5 miesięcy temu
Sałatka ziemniaczana, niby nic specjalnego, prosta, zwykła, ale poprzez dodatek kilku składników, może zamienić się w wyśmienite danie. Natka pietruszki, szczypiorek, koperek oraz fasolka szparagowa w połączeniu z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Bakłażany po grecku (Melanzane alla greca) 5 lat, 5 miesięcy temu
Grillowane plastry bakłażana podane z pomidorkami, fetą i oliwkami, aromatyzowane czosnkiem, oregano i bazylią. Prosta i szybka przekąska idealna na letnie popołudnia lub wieczory. Wspaniale komponuje sie z grill[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone frytki z cukinii (Bastoncini di zucchine al forno) 5 lat, 5 miesięcy temu
Prosty i szybki pomysł na pieczone frytki z cukinii w parmezanowej panierce. Do frytek przygotowałam dip jogurtowo-czosnkowy, który wspaniale podkreśla smak pieczonej cukinii. Do przygotowania frytek z cukinii[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pizzette z ciasta francuskiego z marynowanymi pomidorkami (Pizzette di sfoglia con pomodorini marinati) 5 lat, 5 miesięcy temu
Czasami pewne dania wychodzą przez przypadek, np. przy sprzątaniu lodówki, gdy za oknem tak gorąco, że nie mamy ochoty na długie gotowanie. Tak było i tym razem, w przypadku dzisiejszych pizzettek z ciasta[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Scones z truskawkami i ricottą (Scones con fragole e ricotta) 5 lat, 5 miesięcy temu
Zapraszam Was na zmodyfikowaną wersję tradycyjnych angielskich bułeczek „scones” z kruchego ciasta, które wzbogaciłam kawałeczkami truskawek. Scones poprzez dodatek ricotty zyskują na lekkości i delikatności.[…]
- Załaduj więcej