La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Baci – włoskie czekoladki z orzechami laskowymi 5 lat, 5 miesięcy temu
Zapraszam Was na czekoladki, domowy odpowiednik włoskich „baci” produkowanych od prawie 100 lat, dokładnie od 1922 roku przez producenta czekolady Peruginę w Perugii.Czekoladki mają nieregularny, okrągły kształt,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Puszysta chałka z ricottą (Treccia di pan brioche con ricotta) 5 lat, 6 miesięcy temu
Co powiecie na takie rozpoczęcie dnia? Ciepła domowa chałka obsypana cukrem w granulkach z dodatkiem domowych konfitur lub kremu czekoladowego, koniecznie z filiżanką kawy. Takie śniadanie poprawi humor każdemu,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, 10 przepisów na słodkości z truskawkami (10 dolci con le fragole) 5 lat, 6 miesięcy temu
Truskawki to jedne z bardziej popularnych i lubianych owoców. Właśnie rozpoczął się na nie sezon, dlatego korzystajmy z tego czasu, póki mamy okazję. Przygotowałam mały zbiór przepisów na ciasta i desery z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Focaccia z pieczonymi szparagami, fetą i pesto z bazylii (Focaccia con asparagi, feta e pesto di basilico) 5 lat, 6 miesięcy temu
Wczoraj na blogu pojawił się przepis na SKŁADNIKI Focaccia300 g mąki pszennej 180 g jogurtu (w temperaturze pokojowej)10 g drożdży1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru3 łyżki letniej wody2 łyżki oliwyDodatki300 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Galette z truskawkami i migdałami (Galette di fragole e mandorle) 5 lat, 6 miesięcy temu
Sezon na truskawki rozpoczynam najprostszą z najprostszych rustykalną tartą galette. Tarta o francuskim rodowodzie odróżnia się od zwykłych tart tym, że nie wymaga użycia formy do pieczenia. Wystarczy wyłożyć na[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Focaccia z patelni na jogurcie (Focaccia in padella con yogurt) 5 lat, 6 miesięcy temu
Zapraszam Was na przepis na chlebki, których przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika. Wystarczy tylko patelnia i kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dzięki dodatkowi jogurtu, chlebki są[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z cukinią i krewetkami (Spaghetti con zucchine e gamberetti) 5 lat, 6 miesięcy temu
SKŁADNIKI (4 porcje)320 g spaghetti500 g krewetek100 ml białego wina2 cukinie 3 ząbki czosnku1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszkisól, pieprzszczypta peperoncinooliwa z oliwek****INGREDIENTI (4 porzioni)320 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, 10 przepisów na dania ze szparagami (10 ricette con gli asparagi) 5 lat, 6 miesięcy temu
Sezon na szparagi zaczyna sie z początkiem maja i trwa niestety krótko, dlatego korzystajmy z tego czasu, póki mamy okazję. Przygotowałam mały zbiór przepisów ze szparagami w roli głównej, które pojawiły się na[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zuccotto z truskawkami i mascarpone (Zuccotto alle fragole e mascarpone) 5 lat, 6 miesięcy temu
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zuccotto, deser z Toskanii, który nie wymaga pieczenia a jego przygotowanie jest łatwiejsze niż może się wydawać. Bazą tortu są biszkopty savoiardi nasączone[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wiosenna zupa z groszkiem, fasolką szparagową i ziarnami zbóż (Minestrone con piselli, fagiolini e cereali) 5 lat, 6 miesięcy temu
SKŁADNIKI1/2 szklanki ziaren orkiszu1/2 szklanki ziaren jęczmienia 200 g groszku (świeżego lub mrożonego)200 g fasolki szparagowej (świeże lub mrożonej)1,5 l – 2 l wywaru warzywnego*1 cebula1 łodyga selera[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Słodkie bułeczki z czekoladą (Panini dolci con cioccolato) 5 lat, 6 miesięcy temu
Słodkie bułeczki z czekoladą, idealne na śniadanie lub podwieczorek, jak dla nas obowiązkowo z kubkiem kakao. Dzięki dodatkowi ricotty bułeczki są niezwykle miękkie, puszyste i delikatne w smaku. Polecam serdecznie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Razowy makaron ze szparagami, indykiem i suszonymi pomidorami (Pasta integrale con asparagi, pomodori secchi e tacchino) 5 lat, 6 miesięcy temu
SKŁADNIKI320 g makaronu razowego400 g filetu z piersi indyka (lub kurczaka)400 g zielonych szparagów2 łyżki mąki 2 łyżeczki ziół prowansalskich10 suszonych pomidorów oliwa z oliweksól, pieprz****INGREDIENTI320 g di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Focaccia z masłem czosnkowym i rozmarynem (Focaccia all'aglio e rosmarino) 5 lat, 6 miesięcy temu
Focaccia, włoski chlebek, idealny na piknik dla całej rodziny. Niesamowicie puszysta, delikatna w smaku, wprost rozpływająca się w ustach. „Kropką nad i” focacci jest masło z czosnkiem i rozmarynem, które nadaje[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tortille z mięsnym farszem i kolorowymi warzywami (Tortille con ragù di carne e verdure fresche) 5 lat, 6 miesięcy temu
Tortille z mięsnym farszem, które dziś chciałam Wam zaprezentować, z pewnością przypadną do gustu miłośnikom jedzenia typu street food. Razowe tortille wypełnione są niezwykle aromatycznym wołowo-wieprzowym ragù a[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone szparagi w serowo-ziołowej panierce (Asparagi in crosta di parmigiano e erbe aromatiche) 5 lat, 6 miesięcy temu
SKŁADNIKI500 g zielonych szparagów50 g startego parmezanu50 g bułki tartej1 łyżeczka ziół prowansalskich2 jajkasól, pieprzDodatkowo5 łyżek majonezu2 łyżki musztardy****INGREDIENTI500 g di asparagi verdi50 g di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Domowe razowe tortille (Tortilla integrale) 5 lat, 6 miesięcy temu
Zapraszam Was na przepis na domowe tortille w wersji razowej. Prosty przepis, który nie wymaga wielu składników, wystarczy bowiem tylko mąka razowa, mąka pszenna, odrobina soli oraz woda. W ten sposób otrzymamy[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Risotto ze szpinakiem, papryką i ciecierzycą (Risotto con spinaci, peperoni e ceci) 5 lat, 6 miesięcy temu
SKŁADNIKI (4 porcje)320 g ryżu 150 g ugotowanej ciecierzycy100 g szpinaku1 czerwona papryka1 żółta papryka1,5 l bulionu warzywnego50 ml białego wina60 g startego parmezanu40 g masła 1 cebulasól, pieprz oliwa z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ciasto amaretto z kremem z ricotty (Torta con amaretti e crema di ricotta) 5 lat, 6 miesięcy temu
Ciasto dla miłośników włoskiego likieru i ciasteczek „Amaretti”, składające się z kremowej warstwy z ricotty, ciasteczek, płatków migdałowych oraz delikatnego, lekkiego i puszystego biszkoptu z dodatkiem likieru.<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Placki z cukinią, marchewką i musztardowym dipem (Frittelle di zucchine e carote con dip alla senape) 5 lat, 6 miesięcy temu
SKŁADNIKI (na ok. 15 sztuk)
Placki
2 marchewki
2 cukinie
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
oliwa do smażenia
sól, pieprzDip
150 ml jogurtu naturalnego
1-2 łyżki mu[…] -
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Makaron ze szparagami i wędzoną szynką (Pasta con pesto di asparagi e speck) 5 lat, 6 miesięcy temu
Na szybki obiad do przygotowania w niecałe 30 minut proponuję Wam makaron z wędzoną szynką i pesto ze szparagów. Dodatek szalotki, bazylii i czosnku urozmaica danie, podkreślając smak makaronu i nadając mu[…]
- Załaduj więcej