La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka makaronowa ratatouille (Pasta al forno ratatouille) 5 lat, 7 miesięcy temu
Chciałam Wam zaproponować zapiekankę, która przeniesie Was na słoneczne południe Europy. Zapiekany makaron z aromatycznym ratatouille z cukinią, bakłażanem i papryką, pachnący ziołami prowansalskimi i czosnkiem.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Domowa pieczona maca (Pane azzimo al forno) 5 lat, 7 miesięcy temu
Przaśny chleb, maca, związana jest z żydowską tradycją a nazwa pochodzi od greckiego „azymos” (co oznacza „bez drożdży”). Przaśny chleb jest w rzeczywistości prostym i ubogim chlebem bez soli i drożdży wytwarzanym[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Torta Pasqualina – włoski wypiek wielkanocny ze szpinakiem, jajkiem i ricottą 5 lat, 7 miesięcy temu
Torta Pasqualina, włoski symbol uczczenia wiosny oraz przebudzenia natury, którego nie może zabraknąć w wielkanocnym menu.Torta Pasqualina składa się z dwóch warstw ciasta francuskiego i nadzienia ze szpinaku,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, 30 słodkości na Wielkanoc (30 ricette di dolci per Pasqua) 5 lat, 7 miesięcy temu
Może w tej świątecznej krzątaninie znajdziecie chwilę i zerkniecie na listę moich wielkanocnych słodkości, jaką dla Was przygotowałam. Może wpadnie Wam jakiś przepis w oko i postanowicie dodać do wielkanocnego menu[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Mazurek ze słonym karmelem i czekoladą (Crostata con cioccolato e caramello salato) 5 lat, 7 miesięcy temu
SKŁADNIKIKruche ciasto250 g mąki pszennej 125 g masła100 g cukru pudru2 żółtka1 cytrynaSłony karmel200 g cukru75 g masła 150 ml mleka skondensowanego słodkiego150 ml mleka1 łyżka miodu1/2 – 1 łyżeczki soli <br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Faszerowane jajka na Wielkanoc (Uova ripiene pasquali) 5 lat, 7 miesięcy temu
Na zbliżającą się Wielkanoc przygotowałam cztery wersje farszu do jajek, cieszące nie tylko oko, ale i podniebienie. Pierwsza wersja z dodatkiem buraka, aromatyzowana kuminem i czosnkiem; druga – ze szpinakiem i[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wielkanocna babka ziemniaczana (Gattò di patate) 5 lat, 7 miesięcy temu
Wielkanocna babka ziemniaczana – idealna na świąteczny stół. Pieczona z dodatkiem szynki, żółtego sera, szpinaku, szczypiorku i natki pietruszki. Idealna od razu po przygotowaniu lub na drugi dzień, delikatnie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pastiera Napoletana – włoskie ciasto wielkanocne 5 lat, 7 miesięcy temu
Jednym z najbardziej znanych ciast, które Wielkanocą króluje na włoskich stołach jest Pastiera Napoletana. Tarta na kruchym cieście wypełniona delikatnym i kremowym nadzieniem z ricotty, pszenicy gotowanej w mleku[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka ziemniaczana z porem i jajkami (Gratin di porri e patate con uova) 5 lat, 7 miesięcy temu
Połączenie pora i ziemniaków chociaż proste i pospolite, jest doskonałe w smaku. A jeżeli podsmażone pory zapieczemy z kremowym puree ziemniaczanym i jajkami, otrzymamy genialną w smaku zapiekankę, która nie może[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pulpet drobiowy z pistacjami (Polpettone di carne bianca con pistacchi) 5 lat, 7 miesięcy temu
SKŁADNIKI200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka200 g mięsa mielonego z indyka200 g szynki 200 g ricotty50 g startego parmezanu50 g pistacji100 g bułki tartej3 ząbki czosnkuzioła prowansalskiesól, pieprz oliwa z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Cytrynowy sernik na zimno (Cheesecake al limone) 5 lat, 7 miesięcy temu
Od jakiegoś czasu marzył mi się sernik intensywnie pachnący cytrynami. I tak oto powstał cytrynowy sernik na zimno, delikatny i aksamitny w smaku, orzeźwiający, jeden z lepszych jakie jadłam. Słodycz ciasteczek i[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wielkanocne bułeczki z ziołami (Panini alle erbe aromatiche) 5 lat, 7 miesięcy temu
Jeśli chcecie zachwycić rodzinę w czasie wielkanocnego śniadania, zapraszam Was na dzisiejszy przepis na puszyste i delikatne jak puch drożdżowe bułeczki. Dodatek ziół nadaje bułeczkom niezwykłego smaku i aromatu.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pulpeciki z łososia i ziemniaków (Polpettine di salmone e patate) 5 lat, 7 miesięcy temu
Czasami piszą do mnie mamy z pytaniem, jak poradzić sobie z dzieckiem niejedzącym ryb, jak zachęcić je i przekonać do zjedzenia np. filetu z łososia lub dorsza. Z doświadczenia mamy 7-letniej dziewczynki, która[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone placuszki z jabłkiem (Frittelle di mele al forno) 5 lat, 7 miesięcy temu
SKŁADNIKI2-3 jabłka1 jajko75 g mąki pszennej20 g cukru pudru100 ml kefiru lub jogurtu1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta cynamonuszczypta soli****INGREDIENTI2-3 mele1 uovo75 g di farina 20 g di zucchero a[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wiosenne curry z kurczakiem i groszkiem (Curry di primavera con pollo e piselli) 5 lat, 7 miesięcy temu
Kilka miesięcy temu na blogu pojawił się przepis na rozgrzewające, wegetariańskie
SKŁADNIKI
500 g piersi z kurczaka
200 g groszku świeżego lub mrożonego
200 g mleczka kokosowego
1 cebula
1 cukinia[…] -
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z ragù z jarmużem (Spaghetti al ragù bianco e cavolo riccio) 5 lat, 7 miesięcy temu
SKŁADNIKI320 g spaghetti500 g jarmużu 400 g mięsa mielonego wołowego100-150 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka ziół prowansalskich2 ząbki czosnku1 cebula1 marchew1 łodyga seleraoliwa z oliweksól, pieprz****<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kokosowe ciasteczka z ricottą, bez jajek (Biscotti al cocco e ricotta) 5 lat, 8 miesięcy temu
Zapraszam Was na wyśmienite ciasteczka, które przygotowuje się w zaledwie kilkanaście minut. Przepyszne kokosanki bez jajek – idealne dla osób uczulonych na jajka, wegan lub dla kogoś, kto uwielbia próbować nowe[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Hummus z topinamburem (Hummus di topinambur) 5 lat, 8 miesięcy temu
SKŁADNIKI400 g ugotowanej ciecierzycy400 g topinamburu 2 ząbki czosnku1 łyżka musztardy1-2 łyżki soku z cytryny2-3 łyżki oliwy extravergine d’olivasól, pieprz natka pietruszki****INGREDIENTI400 g di ceci lessati400[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Słodkości na przyjęcia dla najmłodszych 5 lat, 8 miesięcy temu
BROWNIE NA PATYKU Co powiecie na lizaki z brownie? Podane w ten sposób czekoladowe ciasto na pewno pozytywnie zaskoczy niejedno dziecko. Dekoracje brownie kremem czekoladowym lub kolorową posypką, możecie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Makaron w kremowym sosie z wędzoną szynką i radicchio (Pasta con crema di radicchio e speck) 5 lat, 8 miesięcy temu
SKŁADNIKI (4 porcje)320 g makaronu (w przepisie użyłam razowych rigatoni)200 g radicchio150 g wędzonej szynki typu speck1 szalotka4 łyżki startego parmezanu3 łyżki oliwy extravergine d’olivasól, pieprz ****<br[…]
- Załaduj więcej