La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczony camembert z suszonymi pomidorami i oliwkami (Camembert al forno con pomodori secchi e olive) 5 lat, 8 miesięcy temu
Kto z nas nie lubi roztopionego ciągnącego się sera? Taki jest właśnie pieczony camembert, jedna z tych przekąsek, która jest szybka w przygotowaniu, cieszy się dużym powodzeniem i chyba nie sposób jej odmówić;)Pod[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Włoska focaccia z Apulii – Focaccia Pugliese 5 lat, 8 miesięcy temu
Dziś chciałam przenieść Was do południowo-wschodnich Włoch, do tzw. „obcasu włoskiego buta”, do Apulii, która słynie nie tylko z bajecznych krajobrazów zapierających dech w piersiach, ale również z kulinarnych[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Domowe masło kakaowo-orzechowe (Burro di arachidi e cacao fatto in casa) 5 lat, 8 miesięcy temu
Kilka tygodni temu na blogu pojawił się przepis na SKŁADNIKI 200 g orzeszków arachidowych prażonych50 g gorzkiej czekolady4-5 łyżek oleju arachidowego2 łyżki kakao2-3 łyżki miodu1/2 łyżeczki soli ****INGREDIENTI<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Śródziemnomorska pasta kanapkowa z makrelą, suszonymi pomidorami i oliwkami (Crema di sgombro con pomodori secchi e olive) 5 lat, 8 miesięcy temu
SKŁADNIKI200 g makreli w oleju (ok. 2 opakowania)10 suszonych pomidorów w oleju20 g czarnych oliwek20 g zielonych oliwek1-2 łyżki soku z cytryny2-3 łyżki oliwy extravergine d’oliva2-3 łyżki posiekanego koperku1/2[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe ravioli z wołowym ragù (Ravioli di pasta lievitata con ragù di carne) 5 lat, 8 miesięcy temu
Pieczone ravioli, które dziś chciałam Wam zaprezentować, z pewnością przypadną do gustu wielbicielom tradycyjnych pierogów i drożdżowych, słonych wypieków. Pierożki wypełnione są wołowym ragù, niezwykle[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kuskusem, soczewicą, fetą i suszonymi pomidorami (Couscous con lenticchie, feta e pomodori secchi) 5 lat, 8 miesięcy temu
SKŁADNIKI200 g kuskusu200 ml bulionu warzywnego200 g jarmużu 200 g ugotowanej soczewicy (lub z puszki)100 g fety50 g suszonych pomidorów 1-2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka z kawałkami czekolady (Cookies con gocce di cioccolato) 5 lat, 8 miesięcy temu
Poniedziałkowy poranek najlepiej osłodzić sobie ciasteczkami z kawałkami czekolady, cudownie maślanymi, kruchymi, wprost rozpływającymi się w ustach. Najlepiej smakują ze szklanką mleka, filiżanką gorącej herbaty[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Gnocchi zapiekane z groszkiem, szynką speck i beszamelem (Gratin di gnocchi con piselli, speck e besciamella) 5 lat, 9 miesięcy temu
Zapraszam Was na danie łączące w sobie kuchnię włoską i austriacką. Włoskie, ziemniaczane gnocchi, odpowiednik naszych kopytek, zapiekane w kremowym sosie beszamelowym z dodatkiem parmezanu, groszku i wędzonej na[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Bomboloni alla crema – włoskie pączki z kremem budyniowym 5 lat, 9 miesięcy temu
Wczoraj podając przepis na pieczone pączki z marmoladą pomarańczową obiecałam Wam przepis na włoskie pączki z przepysznym kremem budyniowym. Niezwykle puszyste, mięciutkie, lekkie, długo utrzymujące świeżość,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle z brokułowymi pulpecikami i sosem pomidorowym (Tagliatelle con polpettine di broccoli e sugo al pomodoro) 5 lat, 9 miesięcy temu
SKŁADNIKI250 g makaronu typu tagliatellePulpeciki1 kg brokułów200 g ziemniaków80 g parmezanu lub innego sera1-2 łyżki bułki tartej1 ząbek czosnkusól, pieprzbułka tarta do obtoczenia pulpecikówSos pomidorowy400 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone pączki z marmoladą pomarańczową (Krapfen al forno con marmellata di arance) 5 lat, 9 miesięcy temu
Tłusty czwartek już za 2 dni. Macie ochotę na delikatne pączki z dodatkiem SKŁADNIKI (ok. 10 sztuk)250 g mąki manitoba (W>350) 250 g mąki pszennej120 g masła100 g cukru8 g suchych drożdży 180 ml mleka1 jajkoszczypta soli
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Risotto z burakami (Risotto alla barbabietola) 5 lat, 9 miesięcy temu
Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na SKŁADNIKI (4 porcje)250 g ryżu 300 g buraków2 szalotki2 ząbki czosnku750 ml bulionu warzywnego100 g parmezanu40 g masła sól, pieprz oliwa z oliwek****INGREDIENTI (4[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kajzerki ziemniaczane z sezamem (Panini alle patate con semi di sesamo) 5 lat, 9 miesięcy temu
Jeżeli pozostało Wam trochę ziemniaków z wczorajszego obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić, chciałabym zaproponować Wam upieczenie pysznych ziemniaczanych kajzerek z dodatkiem sezamu. Chrupiące z zewnątrz, puszyste[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Torcik Walentynkowy (Torta di San Valentino) 5 lat, 9 miesięcy temu
Lada chwila Dzień Zakochanych, dlatego to ostatni moment, aby pomyśleć nad walentynkowym menu. Jeżeli planujecie przygotowanie słodkiego deseru a nie macie pomysłu, dziś przychodzę do Was z przepisem na niezwykle[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, 4 przepisy na tosty na słodko i słono 5 lat, 9 miesięcy temu
Bohaterem dzisiejszych przepisów jest tost. Zwykłe opiekane pieczywo uwielbiane przez wszystkich za jego fenomenalny smak, prostotę oraz szybkość przygotowania. Wystarczy bowiem tylko kilka minut, w trakcie których[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Odrywane bułeczki a'la pizza margherita (Danubio alla pizza margherita) 5 lat, 9 miesięcy temu
Pyszne, odrywane kawałki puszystego ciasta drożdżowego w formie bułeczek z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i suszonego oregano to moja propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej pizzy margherita.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczona frittata z batatami (Frittata al forno con patate dolci) 5 lat, 9 miesięcy temu
Jak może zdążyliście już pewnie zauważyć, uwielbiamy pieczone frittaty. Przygotowujemy je na niezliczone sposoby, za każdym razem dodając nowe dodatki, łącząc składniki, tworząc nowe smaki. Na blogu pojawiło się[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) 5 lat, 9 miesięcy temu
Tiramisu, jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, dziś w wersji lekko zmodyfikowanej. Biszkopty savoiardi namoczyłam nie w kawie, jak wymaga tego tradycyjny przepis, ale w świeżo wyciskanym soku z pomarańczy.<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Cielęcina z grzybami zapiekana pod ciastem francuskim (Spezzatino di vitello e funghi in gabbia di sfoglia) 5 lat, 9 miesięcy temu
Delikatny gulasz cielęcy z pieczarkami zapiekany pod ciastem francuskim, niby zwykłe danie, a jakże zaskakujące smakiem i wyglądem. Może być świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny a podany w pojedynczych[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tarta na francuskim cieście z brukselką i szynką parmeńską (Torta di sfoglia con cavoletti di bruxelles e prosciutto crudo) 5 lat, 10 miesięcy temu
SKŁADNIKI1 opakowanie ciasta francuskiego400 g brukselki200 g śmietany 30%70 g szynki parmeńskiej 50 g startego sera np. parmezanu2 jajkasól, pieprz ****INGREDIENTI1 rotolo di pasta sfoglia400 g di cavoletti di[…]
- Załaduj więcej