Kucharzyca

  • Ciasto1 kg sernika twarogowego500 g marchewki150 g ksylitolu lub innego słodziwa5 jajek2-3 krople aromatu pomarańczowegoPolewa300 g jogurtu2 łyżki ksulitolu100 g gorzkiej czekoladyMarchewkę obieramy, trzemy na[…]

  • To moje ulubione danie tej zimy. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Smakiem podbiło już nie jedno serducho. Czas na podbicie Waszych serc. 200 g dyni hokkaido lub piżmowej1 duży ząbek czosnku1 łyżeczka masła[…]

  • Bez względu na to, czy brakuje Ci czasu na posiłek, czy też nie masz ochoty na maraton kuchenny. Przychodzę z pomysłem na danie smaczne, zdrowe i banalnie proste w przygotowaniu.Jeśli kupisz łososia ze skórą,[…]

  • Delikatne i puszyste. Pomarańczowe baby z serka wiejskiego zaspokoją wymagające podniebienia.

    380 g mąki (ok. 2,5 szklanki)80 g słodziwa (ok. 1/2 szklanki)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mleka200 g[…]

  • Ciasto podstawowe:1 szklanka mąki2 jajka1 szklanka mleka3/4 szklanki wody mocno nasyconej gazem

    Jajka, mleko i mąkę miksujemy. Dodajemy wodę i mieszamy szybko, aby masa była jednolita. Smażymy na bardzo dobrze[…]

  • 4 jajka150 g słodziwa220 g mąki orkiszowej120 g masła klarowanego1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka z jednej cytryny lub aromat cytrynowyCytrynę przed starciem skórki parzymy wrzątkiem. Masło rozpuszczamy w[…]

  • Spód:200 g mąki orkiszowej2 łyżki czubate kakao75 g słodziwa150 g masłażółtkoMasa serowa:500 g serka wiejskiego150 g słodziwa2 jajka+białko40 g budyniu waniliowegołyżka kakao do oprószeniaSkładniki na spód łączymy[…]

  • Spód:2 szklanki mąki orkiszowej2 czubate łyżki kakao120 g słodziwa1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej100 ml oleju rzepakowego1 szklanka startej marchewki260 ml mlekaMasa jogurtowa:600 g[…]

  • Cóż tu dużo o nim pisać… pod warstwą kawowo-kakaową chowa się piegusek z odrobiną cynamonowego aromatu.

    Ciasto podstawowe:2 szklanki mąki pełnoziarnistej120 g słodziwa 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka[…]

  • Bezglutenowe ciasto czekoladowe przełożone czekoladą z dżemem porzeczkowym. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Czekolada idealnie łączy się smakiem z gryką. Zadowoli wymagające podniebienia. Oryginalny[…]

  • Korzenny zapach kojarzy się ze świętami bożego narodzenia. Jednak te babeczki można piec bez względu na grudniowe święto. Zamiast korzennej przyprawy można dodać łyżeczkę kawy i łyżkę kakao.
    200 g mąki owsianej,[…]

  • Nie tylko na śniadanie, choć zacząć dzień taką pysznością, to sama przyjemność.
    Klinek chudego twarogu (250g) miksujemy z dwoma żółtkami. Dodajemy słodziwo wedle uznania. Ja dodałam dwie łyżki syropu klonowego,[…]

  • Trochę mniej dietetyczna propozycja dla smakoszy serów pleśniowych. Wytrawne babeczki stanowią idealną przekąskę. Są tez ciekawym pomysłem na pieczywo do zupy, np. kremu z cukinii lub białych warzyw.
    12 porcji:
    300[…]

  • Szybkie, smaczne, zdrowe. Nietuzinkowe połączenie smaków.
    2 porcje
    300 g filetowanego dorsza
    1 sztuka kopru włoskiego
    2 łodygi selera naciowego
    ok. 10 cm pora
    200 g mleka kokosowego (pół puszki, stała część i woda)<br […]

  • Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Pierniczki trzy 7 lat temu

    Przepis pochodzi z „Kuchnia polska” z 1968 roku. W swojej wersji użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ale nie użyłam tłuszczu. Zwykle do pierników używam miodu gryczanego, ponieważ uwielbiam jego smak. W tym[…]

  • Samodzielnie wykonane kruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na przekąskę. Te, na które Was dziś zapraszam można wykonać z mąki pełnoziarnistej. Można także dodać do połowy ciasta kakao i łączyć ze sobą dwa[…]

  • Pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Mięsa i kaszy. W tym przypadku była to komosa ryżowa i mięso pozostałe z pieczonego kurczaka.
    Do pozostałości z obiadu dodałam startą cukinię. Starłam ją na tarce o dużych[…]

  • Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Paluchy z makiem 7 lat temu

    Chrupiąca przekąska z drożdżowego ciasta. Zadowoli fanów krakersów i paluszków.
    Użyłam mąki orkiszowej, która zawiera mniej glutenu, niż mąka pszenna. Jeśli wykorzystacie mąkę pszenną, paluszki będą bardziej[…]

  • 300 g mąki orkiszowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szklanka kefiru
    100 g orzechów włoskich
    2 jajka
    2 dojrzałe banany
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    opcjonalnie: 40 g słodziwa,[…]

  • 75 g mąki owsianej
    25 g mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
    2 większe marchewki
    2 jajka
    60 g słodziwa
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka[…]

  • Załaduj więcej