Kucharzyca

  • Dla amatorów wytrawnych wypieków mam dziś pyszne babeczki z camembertem i pomidorkami. Pomysł na śniadanie i gościnny stół.
    1 szklanka mąki (ok. 140 g)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody[…]

  • Zwykłe, zwyczajne, a jednak nieprzeciętne w smaku. Pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków. A także alternatywa dla mięsnego obiadu.
    500 g ugotowanych fioletowych ziemniaków
    300 g twarogu[…]

  • Gdy tylko zobaczyłam przepis na te ciasteczka, wiedziałam, że się w nich zakocham. Nie było inaczej. Są pyszne, kruche, chrupiące. Idealne. Użytą w przepisie mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zamiast cukru użyłam[…]

  • Smaczne, lekkie i puszyste. Baby cytrynowe polecają się na chłodne wieczory. Idealne do popołudniowej herbaty i nie tylko.
    300 g mąki (ok. 2 szklanki)
    2 jajka
    1 szklanka maślanki
    1/2 szklanki słodziwa
    80 g masła
    1[…]

  • Pyszne, pachnące pomarańczą, lekkie i puszyste. Babeczki dyniowe.
    300 g mąki orkiszowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    120 g erytrolu lub innego słodziwa
    2 jajka
    150 g masła
    200 g puree z dyni
    4 łyżki mleka
    kilka[…]

  • 150 g obranego pasternaku
    4 łyżki kakao
    1/2 szklanki maślanki
    1 szklanka mąki (ok. 140 g)
    4 łyżki słodziwa
    1 jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Pasternak kroimy w równą kostkę i gotujemy do miękkości (ok. 10 minut)[…]

  • Śniadanie pachnące cynamonem. Lekkie, puszyste placuszki z duszonym jabłkiem to idealne rozpoczęcie dnia.
    250 g twarogu chudego
    220 g jogurtu śmietankowego (użyłam Strzałkowo, 7% tłuszczu)
    2 jajka
    100 g[…]

  • Babeczki ekspresowe, jeśli mamy już przygotowane puree z dyni. Jeśli nie, potrzebujemy chwilę, na jego wykonanie. Można ugotować dynię w małej ilości wody lub upiec w piekarniku, a następnie zmiksować.
    2 banany
    150[…]

  • Jeśli chleb bananowy się Wam przejadł już, to polecam jego brata – chleb dyniowy. Możecie go przygotować tak, jak lubicie – na słodko lub wytrawnie. Ja polecam z rodzynkami i pestkami dyni. W wersji wytrawnej[…]

  • Zawsze jest dobra pora na ciasto. Może być do kawy. Nawet porannej. Pachnące wanilią marchewkowe ciasto z wypełnieniem z ricotty.
    Ciasto:
    150 g marchewki
    1 szklanka maślanki
    140 g mąki
    30 g oleju kokosowego lub[…]

  • Z okazji dnia czekolady i kakao przedstawiam Wam sernik mocno czekoladowy.
    Spód:
    200 g dowolnej mąki, może być bezglutenowa
    150 g masła
    2 łyżki kakao
    Wypełnienie:
    1 kg twarogu na sernik
    150 g słodziwa
    4 jajka
    200 g[…]

  • 1 pierś kurczaka (ok. 400 g)
    1 mały kalafior (ok. 400-500 g)
    1-2 łyżki mleka kokosowego
    1/2 małej cukinii
    1/2 pęczka rzodkiewek
    2 pomidory
    2 garści rukoli
    1 łyżeczka curry
    sól do smaku
    Kalafiora gotujemy al dente –[…]

  • Klasyka zupy dyniowej. Krem z dyni. Z dodatkiem soczewicy i mleka kokosowego staje się treściwym posiłkiem. Aromatyczna, sycąca, przepyszna.

     

    1 mała dynia, ok. 700 g

    2 ząbki czosnku

    1 szalotka

    100 ml[…]

  • Choć się nie wydaje, to jest to łatwa w wykonaniu przekąska. Czas przygotowania też wcale nie jest taki długi, jak się wydawać może. Jedyne, co się dobrze wydaje, to to, że smakują obłędnie.
    Biszkopty:
    100 g mąki[…]

  • Pachnący soczystym jabłkiem i cynamonem będzie dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty.
    Ciasto:
    350 g mąki pełnoziarnistej
    250 g masła klarowanego
    2 żółtka
    60 ml mleka
    20 g cukru wanilinowego lub z[…]

  • Nie będziecie żałować żadnej minuty poświęconej na jej przygotowanie. Pyszna tarta jagodowa na bazie jogurtu i serka grani z orzechową polewą.
    Spód:
    80 g olej kokosowy
    70 g daktyle suszone
    50 g kasza manna
    50 g[…]

  • Kolejne ciasto z cyklu „szybko i smacznie”. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, na poczęstunek, podwieczorek, czy drugie śniadanie.
    180 g mąki (dowolnej, ja użyłam miksu 30 g jaglanej, 70 g ryżowej i 80 g[…]

  • Miały być placki z twarogu, ale to już było. Z połączenia budyniu malinowego i twarogu wyszło za to pyszne śniadanie w kokilkach. Danie to z powodzeniem można podać jako deser lub przekąskę.
    250 g chudego twarogu
    2[…]

  • Ryż zapiekany ze śliwkami juz zawsze będzie mi się kojarzył z prodiżem, choć nigdy sama prodiża nie używałam. Jednak w moim rodzinnym domu w sezonie na węgierkę, ryż ze śliwkami zapiekany był bardzo często. Dla[…]

  • Danie lekkie i szybkie. Kopytka twarogowe zna pewnie każdy. Do tych dodałam mniej mąki, przez co ciasto nie jest tak zbite, jak w klasycznych kopytkach. To wystarczyło, by nadać lekkości i swoistej[…]

  • Załaduj więcej