konkolpolny
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Chrupiące boczniaki z chrzanowym puree 10 miesięcy temu
Chrupiące boczniaki z chrzanowym puree. Zapraszam na polski obiad w wegańskiej wersji. Są ziemniaki, jest coś chrupiącego, ale podane w dużo lżejszej wersji niż tradycyjne obiady. Dziś mam dla was przepis na danie[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Burgery z brokułu i ciecierzycy 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Przychodzę dziś z przepisem na zielone burgery z brokuła i ciecierzycy. Bardzo proste i naprawdę pyszne! Z chrupiącą bułą i ulubionymi dodatkami są świetnym pomysłem na zdrowy fast food.
BURGERY Z BROKUŁU[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Sałatka z jarmużem, dynią i ciecierzycą 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Sałatka z jarmużem, dynią i pomarańczami i całą masą pyszności, które razem harmonijnie wygrywają zimową melodię. z podanych składników wychodzi wielka micha zdrowia, która doda uśmiechu i siły na długi czas. Taka[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Nasza książka „Smakowitości. Domowa sezonowa kuchnia wegańska” 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Kochani, w grudniu ukazała się nasza, moja i Idy Kulawik, książka kucharska „Smakowitości. Domowa sezonowa kuchnia wegańska”. Efekt naszej prawie trzyletniej współpracy to 100 pysznych, wegańskich przepisów na[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Banh Mi 11 miesięcy, 1 tydzień temu
Banh mi – wietnamska kanapka, połączenie francuskiej bagietki i azjatyckiego wnętrza. Do środka chrupiącej bagietki wkłada się mięso lub tofu i wypełnia się piklowanymi warzywami. Dodaje się świeżego ogórka, sporo[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zupa potrójnie pomarańczowa 11 miesięcy, 2 tygodnie temu
Dynie wciąż obecne na targach i rynkach, dlatego wciąż możemy korzystać z tych wspaniałych warzyw. Zupa z dyni to taki klasyk, u mnie w bardziej rozgrzewającej formie z przyjemną pomarańczową nutką smakową. Te[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zupa potrójnie pomarańczowa 11 miesięcy, 2 tygodnie temu
Dynie wciąż obecne na targach i rynkach, dlatego wciąż możemy korzystać z tych wspaniałych warzyw. Zupa z dyni to taki klasyk, u mnie w bardziej rozgrzewającej formie z przyjemną pomarańczową nutką smakową. Te[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Sałatka Zielonej Bogini 12 miesięcy temu
Wiralowa sałatka Zielonej bogini wraca do mnie zawsze, gdy chcę w zimne dni zjeść coś zdrowego i pełnego witamin. Taka ogromna miska sałatki z kapusty zajadana z czymś chrupkim zaspokoi tęsknotę za zielonymi[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Kardamonowe ciasto z gruszkami 1 rok, 1 miesiąc temu
Kardamon i gruszki to udany duet. Przychodzę z prostym przepisem na ciasto z gruszkami. Kardamon warto mieć taki w strączkach i zmielić w moździerzu.
Suche składniki:
350 gramów mąki pszennej 150 gramów[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Wareniki – ukraińskie pierogi 1 rok, 2 miesiące temu
Wareniki to ukraiński odpowiednik naszych polskich pierogów. Podobnie jak u nas, są na słodko i na wytrwanie. Będąc we Lwowie spotkałam się z pierogami z ziemniakami. I takim przepisem, inspirowanym tymi pieroga[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Chłodnik z ogórków i awokado 1 rok, 2 miesiące temu
Upały we wrześniu nie odpuszczają, więc ratuję się aksamitnym chłodnikiem z ogórków i awokado. Ekspresowy, odświeżający, po prostu pyszny.
Składniki:
2 ogórki szklarniowe1 większe awokado1 większy ząbek[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Ziołowa zupa z cukinii 2 lata, 2 miesiące temu
Zupa z cukinii dziś w nieco świeższej odsłonie, bo z dodatkiem sporej ilości ziół.
Składniki:
1 kg cukinii 2 nieduże ziemniaki 3 szalotki 2 małe ząbki czosnku1 litr wody lub warzywnego bulionu 2 łyżki soku[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Faszerowane pomidory 2 lata, 3 miesiące temu
Pełne słodyczy i symbol dojrzałego lata – soczyste pomidory. Tym razem faszerowane komosą lub ryżem oraz bazylią.
Składniki:
5-6 pomidorów100 gramów komosy ryżowej/ryżu duża cebuladwa ząbki czosnku1 łyżec[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Pasta bezrybna 2 lata, 5 miesięcy temu
Pasta bezrybna świetna do ziemniaków w stylu jacket potato lub po prostu na świeży chleb. Ekspresowa i naprawdę smaczna.
Składniki:
400 gramów ugotowanej ciecierzycy (najczęściej używam ze słoika)pu[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Winogrona w balsamicznej glazurze z wegańskim, waniliowym serkiem 2 lata, 7 miesięcy temu
To propozycja na weekendowe śniadanie. Dobra możliwość wykorzystania starszego pieczywa lub chałki. Przyjemnie słodko-kwaśny zbalansowany smak pieczonych winogron z wegańskim waniliowym serkiem oraz chrupią[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Pieczarki w przepysznym sosie – śniadanie na wypasie 2 lata, 8 miesięcy temu
Przychodzę z kolejnym przepisem na śniadanie na wypasie w dni, kiedy możemy pozwolić sobie na coś innego niż pośpieszne jedzone płatki . Może także być drugim śniadaniem lub lunchem. Pieczarki w przepysznym[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Pulled jackfruit – pyszne burgery z szarpanym chlebowcem 2 lata, 8 miesięcy temu
Jacfruit nie jest nowością w wegańskim, kulinarnym świecie. Nie jest też nowością w mojej kuchni. Bardzo go lubię w tej postaci, która udaje szarpane mięso. Struktura jacfruita aż się prosi by go rozdzielić[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Jackfruit w pysznym burgerze 2 lata, 8 miesięcy temu
Jacfruit nie jest nowością w wegańskim, kulinarnym świecie. Nie jest też nowością w mojej kuchni. Bardzo go lubię w tej postaci, która udaje szarpane mięso. Struktura jacfruita aż się prosi by go rozdzielić[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z pieczonej papryki 2 lata, 8 miesięcy temu
Zupa krem z pieczonej papryki rozgrzewa, napełnia dom słodkim, lekko dymnym zapachem warzyw. Jest zdrowa, niskokaloryczna i przepyszna.
Zupy, których baza to pieczone warzywa nabierają szczególnego, głęb[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Wegański gzik z pyrami 2 lata, 9 miesięcy temu
Klasyk z kuchni wielkopolskiej w wegańskiej odsłonie.
Składniki:
180 gramów tofu naturalnego pęczek szczypiorku3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki soku z kiszonych ogórków4 łyżki roślinnego jogurtu natur[…]
- Załaduj więcej