Ostoja Lasu
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Gulasz z żołądków kurczęcych 4 lata, 10 miesięcy temu
Podroby – to temat dość drażliwy. Dla niektórych nic nadzwyczajnego, a innych sama nazwa mierzi. A jak jest u Was? Gulasz z żołądków pamiętam z dzieciństwa. Czasem pojawiał się na obiad. Bardzo dawno ich nie było w[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Piernik długodojrzewający 4 lata, 11 miesięcy temu
Coraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by „nastawić” ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa do tej poważnej sprawy. Zeszłoroczne dzieło przeszło[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Sproszkowana korzeniówka, czyli przyprawa do piernika 4 lata, 11 miesięcy temu
To moja wersja przyprawy korzennej, tzw piernikowej, której używam nie tylko do tego świątecznego ciacha. Do kawy również pasuje idealnie! Świeżo zmielone składniki, aż kręcą w nosie nadmiarem aromatu. Po prostu[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Cukier fiołkowy 5 lat, 7 miesięcy temu
Wiosna! Wszystko się budzi do życia i kwitnie pełnią barw. To najlepszy okres, by popróbować nowych rzeczy. Dziś coś dla miłośników słodkości i wypieków. Fioletowy cukier. Pięknie się prezentuje jako dekoracja[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Gołąbki bez zawijania 5 lat, 9 miesięcy temu
Czy jest ktoś kto nie lubi gołąbeczków? Chyba nie. Podejrzewam, że to jest jak z rosołem i pierogami. Klasyka naszych obiadów. I każda rodzina ma swój przepis. Niby jedno danie, a co dom, to inny smak. Mylę się? Na[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Karmazyn i fasolka szparagowa 6 lat, 1 miesiąc temu
Coś prostego i szybkiego na obiad. Idealna propozycja dla zabieganych, ale ceniących sobie dobry smak i będących fit. Ja osobiście uważam się raczej za osobę uzależnioną od ryb i owoców morza, dlatego mój jadłospis[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe kokosowe z truskawką i kruszonką 6 lat, 5 miesięcy temu
Pora na sezonowe ciasta. W tym roku sezon zaczął się zdecydowanie wcześniej i już są pyszne i słoneczne truskaweczki. Z czereśniami też będzie nader zacnie, choć osobiście zawsze czereśnie łączą mi się z crumble[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Czas na przygodę! 6 lat, 5 miesięcy temu
Chyba każdy jest ciekawy świata chociaż trochę. To ciekawość jest właśnie tym, co nas rozwija, co nas napędza. Ta chęć poznawania i dosłownego smakowania życia. Wielu zapewne kolekcjonowało i wciąż kolekcjonuje[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Pesto z czosnku niedźwiedziego 6 lat, 5 miesięcy temu
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam próbować nowych rzeczy, nowych smaków czy ich połączeń. Dlatego też marzyło mi się pesto lub cokolwiek ze świeżego czosnku niedźwiedziego. Cały rok czekania i w końcu udało się.[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Syrop z kwiatów forsycji 6 lat, 6 miesięcy temu
Pogoda sprzyja spacerom, które z kolei zachęcają do zielarskich zbiorów. Wiosna w tym roku zaskoczyła chyba wszystkich swoim pośpiechem i rozmachem, ale jeśli tak jak u mnie Forsycja jeszcze kwitnie, to[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Babka piaskowa dwukolorowa 6 lat, 7 miesięcy temu
Dla wszystkich niezdecydowanych lub bojących się drożdży polecam babkę piaskową. Łatwa w przygotowaniu, zawsze się udaje i gustownie wygląda. Lekko wilgotna, pięknie przystrojona będzie ozdobą Wielkanocnego stołu[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Pomarańczowe "ciasto z odzysku" 6 lat, 8 miesięcy temu
Chyba każdy uwielbia świeżo wyciśnięty sok owocowy. A ten z pomarańczy, które w sezonie zimowym smakują najlepiej, myślę że nie ma sobie równych. Ale jakoś tak szkoda wyrzucać miąższ, jak już się naobieraliśmy tych[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki duchesse 6 lat, 8 miesięcy temu
Wszyscy lubimy ziemniaki, prawda? I to chyba pod każdą postacią. Pierogi ruskie, puree, letnie młode ziemniaczki z kefirem czy zsiadłym mlekiem i koperkiem, czy odsmażane następnego dnia, jako talarki z patelni. A[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Kurczak pieczony na ryżu 6 lat, 10 miesięcy temu
Coś z cyklu „prawie” jednogarnkowego. Prawie, albowiem patelnia i naczynie żaroodporne będą w użyciu. Przekonajcie się sami, co zyskacie na takim połączeniu. Sycące danie na rodzinny obiad. Użyjcie ulubionego ryżu[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Sałata rzymska z mango i pstrągiem 6 lat, 10 miesięcy temu
Dla tęskniących za słonecznym i ciepłym Latem, odrobina koloru na talerzu. Pyszna sałatka na pewno rozświetli ponure dni Zimy. Jakoś trzeba przetrwać do Wiosny. Składniki:2 główki sałaty rzymskiej1 mango2 filety z[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Pierniczki z okienkiem na choinkę, Pepparkakor 6 lat, 11 miesięcy temu
Grudzień wypełnia zapach u mnie zdecydowanie zapach świąt. Ale czym on właściwie jest? Dla każdego zapewne czymś innym. U mnie to przyprawa do piernika. Nawet pomarańcze z goździkami się przy tym chowają. W tym[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Krem z pieczonych białych warzyw z błękitnym lazurem 7 lat temu
Nie wiem czy to moda, czy po prostu wspomnienia z dziecinnych lat, kiedy to przecierane zupy były jednym z głównych posiłków, a może po prostu jesienna aura skłania do sięgania po takie przepisy. Składniki:3[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Syrop z pigwy, imbiru i limonki 7 lat temu
Jesienna zmienność pogody wystawia nasz układ immunologiczny na próbę. Dlaczego by nie skorzystać z pysznego syropu do herbaty. Nie wiem jak Wy, ale ja w okresie jesienno-zimowym jestem zdecydowanym maniakiem[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Pstrąg pieczony z koperkiem i figami 7 lat, 1 miesiąc temu
Czy wspominałam już, że mam słabość do ryb? Zapewne nie raz. Szukając pomysłu na obiad szybki i smaczny sięgnęłam do klasyki, jaką jest pstrąg z koperkiem. Zwykle tuszki nadziewamy pęczkiem koperku, dodajemy trochę[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Smażony karmazyn, purée z kalafiora i brokuły 7 lat, 1 miesiąc temu
Cóż moi mili, to chyba znów czas na pycha-rybę? Zdecydowanie! Pamiętajcie, że sekret zazwyczaj tkwi w prostocie.Składniki:filety z karmazynaugotowany kalafiorświeży/mrożony koperekmlekogałka muszkatołowasól, pieprz<br[…]
- Załaduj więcej