Ostoja Lasu
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Grzyby leśne w śmietanie 6 lat, 7 miesięcy temu
U schyłku lata, wrześniowym dniom sprzyja rozwój naszego sportu narodowego. Tłumnie ruszamy do Lasu, by wśród mchu i paproci szukać jego wczesno-jesiennych dobrodziejstw. Grzyby! Prześcigamy się, kto pierwszy[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, II zlot FoodTrucków w Gorzowie Wlkp. 6 lat, 7 miesięcy temu
Czasem coś się dzieje w tej naszej mieścince. Foodtrucki zawiły po raz drugi. Jako, że z recenzją z poprzedniego wydania nie udało mi się wyrobić na czas, to podzielę się spostrzeżeniami z dzisiejszego wypadu na[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Zupa ze świeżymi grzybami leśnymi 6 lat, 8 miesięcy temu
Dalej pozostajemy w temacie grzybowym. Uwielbiam zupy, jak zapewne większość z Was. Zatem dlaczego by nie zrobić jej, gdy nadarza się okazja na świeże grzyby. Grzybowa z suszonych grzybów, to zupełnie inny wymiar[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Marynowane grzyby leśne 6 lat, 8 miesięcy temu
Któż nie lubi marynowanych grzybków. Są doskonałe jako dodatek do zimowych obiadów oraz niezastąpione przy innych okazjach. Aura w tym roku sprzyja grzybobraniu przynajmniej w mojej okolicy. Składniki:grzyby leśne3[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Zupa ze szpinakiem i klopsikami 6 lat, 8 miesięcy temu
Co dobrego dziś na obiad? To chyba dość często zadawane pytanie. Każdemu nudzą się klasyki, które powtarza w swojej kuchni, asekurując się tym, że wszystkim zawsze smakuje i Składniki:500 g mielonego fileta z[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Omlet śniadaniowy 6 lat, 8 miesięcy temu
Myśląc, że śniadania jak z obrazka zajmują zbyt wiele czasu, a my przecież jesteśmy w ciągłym biegu, bo dzieci do szkoły, bo praca, bo coś tam. Zawsze jest to „coś tam”. Zastanów się chwilę, czy te 5 minut, to na[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Placki ziemniaczane z sosem kurkowym 6 lat, 8 miesięcy temu
Ktoś powiedział placki? : ) Czy jest ktoś kto ich nie lubi? Chrupiące ziemniaczane pysznotki! Z nimi jest chyba podobnie jak z rosołem. Magia domu, rodziny. Każdy ma na nie swój przepis i sposób. Moja Babcia lubi[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Drożdżówki z morelami 6 lat, 9 miesięcy temu
Idealne na drugie śniadanie. Mocno sezonowe, bo wymagają świeżych owoców. Tutaj pomysł na morele, ale równie dobrze można użyć innych owoców. Nektarynki i brzoskwinie sprawdzą się równie znakomicie : )Składniki:2,5[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Kefirowe ciasto z truskawkami 6 lat, 9 miesięcy temu
Nie ma nic lepszego niż szybkie ciasto z truskawkami, czyli sezonowość pełną parą! I równie szybko się robi, co zjada. Dzieci są nim zachwycone. Spróbujcie już dziś. Składniki wystarczają na blachę 25 x 30 cm.[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Zupa z kurkami, cieciorką i pstrągiem 6 lat, 9 miesięcy temu
Lekka, aromatyczna zupka. Pyszne kurki, które uwielbiam i dobra rybka. Czego chcieć więcej? Robiąc rosół na niedzielę, to może być idealna propozycja na poniedziałkową pomidorową, szczególnie gdy w weekend udacie[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Kokosowy sernik na zimno z marakują 6 lat, 9 miesięcy temu
Kto lubi kokosa i marakuję będzie zadowolony! Oczywiście można świeżego kokosa zastąpić wiórkami kokosowymi, a marakuję dowolnym, ulubionym owocem, najlepiej sezonowym. Składniki:500 g twarogu mielonego250 g sera[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Ziołowe kotlety z indyka 6 lat, 10 miesięcy temu
Chyba wszyscy mamy słabość do kotletów? Wygodna sprawa. Obiad na 2-3 dni dla całej rodziny. Za sprawą zmiany dodatków, każdego dnia będzie inaczej. Jak widać, u mnie były w towarzystwie młodych ziemniaków i leczo. <br[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką ("szklankowe") 6 lat, 10 miesięcy temu
Piękny rabarbar wciąż na topie. Co mnie bardzo cieszy. Zatem kolejna wersja mojej ulubionej drożdżówki, która praktycznie robi się sama. Pięknie rośnie i pachnie. Przepis na kwadratową blaszkę (ciasto będzie[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Nadziewane bataty 6 lat, 10 miesięcy temu
Bajecznie kolorowe i niezwykle smaczne! A wiecie, co jest w nich najlepsze? Robią się migusiem! Na prawdę. Polecam spróbować, a gwarantuję, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu. Oczywiście punktem[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Kruche z budyniem i rabarbarem 6 lat, 11 miesięcy temu
Sezon na rabarbar w pełni, co mnie cieszy niezmiernie, bo go uwielbiam. Zatem czas na (chyba) kolejny klasyk z jego udziałem. Kuszące kruszonką kruche ciasto z pysznym budyniem. Dacie się skusić?Składniki:3[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Gniocci z polędwiczką w pesto 6 lat, 11 miesięcy temu
Gniocci , czy gniotki jak je nazywam, to nic innego jak nasze swojskie kopytka. Myślę, że zbyt nie zaryzykuję, jeśli stwierdzę, że jako naród uwielbiamy wszelkiego rodzaju kluchy, kopytka i pierogi. Dość zabawnym[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Słoneczny kokosowy pudding z tapioki 6 lat, 11 miesięcy temu
Niezwykle słoneczny deserek dla fanów kokosa, soczystego mango i aromatycznej marakui. Daj się ponieść zmysłom. Poza tym dzieci go uwielbiają i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Do tego pięknie się prezentuje.[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Kuskus z cieciorką 6 lat, 11 miesięcy temu
Wyśmienity dodatek do obiadu lub samodzielny, lekki posiłek. Wiosna zawitała już na poważnie w Nasze progi. Aż się człowiek rwie, by zaprosić odrobinę koloru na swój talerz. Czas na szybki obiad, który zapewni[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Ciasto migdałowe z bitą śmietaną 6 lat, 11 miesięcy temu
Obłędnie migdałowe ciasto kakaowe z pyszną waniliową bitą śmietaną i jagodową konfiturą. Czyż to nie idealna propozycja na Dzień Matki? Nieskomplikowane w wykonaniu, gwarantuje sukces cukierniczy i uśmiech na[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Tarta z rabarbarem 7 lat temu
Oficjalnie ogłaszam rozpoczęcie sezonu rabarbarowego!Składniki:100 g mielonych migdałów200 g mąki pszennejżółtko150 g zimnego masłałyżka śmietany 18%50 g cukru trzcinowego5 – 6 łodyg rabarbaruopakowanie budyniu[…]
- Załaduj więcej