Ostoja Lasu

  • Spicy mango wings, czyli pyszne mango i chrupiące skrzydełka. Czy można chcieć coś więcej? Zapewne można. Ale na chwilą obecną jest to ukoronowanie moich ulubionych smaków, czyli odrobiny pikanterii i słodkiego,[…]

  • W myśl powiedzenia „cudze chwalicie, swego nie znacie” pragnę przedstawić Wam nowy cykl publikacji, w których to słowa będą na pierwszym planie. Może być mało obiektywnie, bo opinie nigdy takie nie są, ale postaram[…]

  • Moja propozycja na tegoroczną Wielkanoc, dla tych wszystkich którzy bez herbaty nie wyobrażają sobie codzienności, a jednocześnie uwielbiają mango. Jeśli lubisz wypieki z ich smakiem i nie jest dla Ciebie zbytnią[…]

  • Uwielbiam ryby. W każdej postaci. Gdy tylko mam okazję kupić coś innego jak morszczuk czy jego kolega mintaj, to nie waham się ani chwili. Zdecydowanie wolę stworzenia morskie, ale jednocześnie ubolewam nad[…]

  • Puchaty pączuś z słodko kwaśnym, jakże orzeźwiającym nadzieniem otulony zdumiewającą bezą. Zdecydowanie, to jeden z moich ulubionych smaków i wariacji pączkowych. Pomysł zaczerpnęłam od „Moje Wypieki”, gdy ujrzałam[…]

  • Mała odmiana od klasycznego, jasnego biszkoptu. Idealny do ciast i tortów. A smak? Jak dla mnie rewelacyjny. Jeśli ktoś choruje na celiakię, to ze spokojem jest to przepis dla niego. Jeśli ktoś tylko chce być[…]

  • Składniki:200 g kaszy jęczmiennej perłowej3 – 4 ziemniakikilka suszonych grzybów leśnychbulion na kościach wieprzowych ok 2 litrównatka pietruszkiPrzygotowanie:Nie ma to jak zrobić gar pysznej, aromatycznej zupy,[…]

  • Dla wielu wyczekiwany dzień rozpustnego i zupełnie usprawiedliwionego pączkowania wieńczącego karnawał. Ale czy tylko pączki królują tego dnia? Czy może macie własne, małe tradycje związane z tym słodkim świętem?[…]

  • Gęsta, niezwykle aromatyczna zupa. Pyszna propozycja na chłodniejsze dni. Dzięki nieco pikantnemu chutney z mango jej smak zyskał nowy wymiar!Składniki:batatydynia piżmowachutney z mangogałka muszkatołowacebula[…]

  • Jak można zauważyć z częstotliwości publikowania przepisów ze szpinakiem ewidentnie wynika, że go uwielbiam. Muszę jednak przyznać, że to świadome uwielbienie dorosłego człowieka. Za dzieciaka pałałam do niego[…]

  • W okresie Świątecznym, chyba obowiązkowym daniem na wigilijnym stole jest śledzik. Potrafi zaskakiwać pod przeróżnymi postaciami. Od lat bywały u nas w wersji chyba najbardziej klasycznej, czyli z cebulką i olejem.[…]

  • Składniki:5 jajekkostka masła lub margarynyszklanka cukru3 szklanki mąkitorebka proszku do pieczenia0,5 szklanki mleka*2 szklanki bakaliiPrzygotowanie:Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Można je ubijać na parze[…]

  • Składniki:2 jajka300 ml mleka230 g mąki pszennejopakowanie proszku do pieczenia100 g stopionego masłaszczypta solisyrop klonowySos czekoladowy:czekolada mlecznaśmietanka 30-36%cynamonPrzygotowanie:Jajka roztrzepać[…]

  • Składniki:2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej (po 100 g)3/4 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej150 g + 30 g masłaszklanka mąki pszennej tortowej3 łyżeczki proszku do pieczeniaszklanka cukru trzcinowego5[…]

  • Pyszne ciasto, bo ma w sobie wszystko co lubią największe obżarciuchy, czyli kruche ciasto pełne masła. Słodziuchną i chrupiącą bezę oraz owocową, dżemową przekładkę. Składniki:250 g mąki pszennej3 jajka120 g masła<br[…]

  • Składniki:tortilla pełnoziarnistaser żółtyser feta – półtłustyfilet z piersi kurczakaszpinak świeżycebula białapomidor suszonyPrzygotowanie:Filet z kurczaka standardowo myjemy i oczyszczamy ze zbędnych dodatków.[…]

  • Składniki:sałata lodowaopuncjamałże wędzonecebula szalotkapomidor malinowyfasola czerwona konserwowakoper świeżyser mozzarella z zalewyPrzygotowanie:Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Uważajcie na opuncję, bo bestia[…]

  • Któż się może oprzeć tym kolorom? Ja nie potrafię przejść obojętnie obok. Każda kusi niepowtarzalnym kształtem i skrywaną tajemnicą. Każda też wie w jakim towarzystwie jej będzie najlepiej. Jedna woli skończyć w[…]

  • Każdy chyba ma swój ulubiony kształt makarony i ulubioną z nim potrawę. Moim numer jeden są świderki i szpinak. Jest to połączenie, które potrafiło mi się nie nudzić przez dwa tygodnie, mimo codziennego jedzenia.[…]

  • Składniki:Schab bez kościjajkomąka pszennapapryka słodka suszonaczosnek suszonysól i pieprzcebula i olejNiedzielny schabowy z surówką i ziemniorami, czy z mizerią? Typowy polski obiad, prawda? Każda aspirująca kura[…]

  • Załaduj więcej