Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 9 lat, 4 miesiące temu
Po niedawnej lekturze Mojego Życia we Francji Julie Child po nocach śni mi się masło i przepisy z jego udziałem. Francuzi wprost lubują się w maślanych sosach, ciastach i smażonych na maśle potrawach. Nawet mają[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Clafoutis z czereśniami 9 lat, 4 miesiące temu
Clafoutis (czyt. klafuti) należy do kanonu moich ulubionych ciast. Jest niezwykle proste w wykonaniu – wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki i włożyć do piekarnika na pół godziny. Nie ma po nim dużo[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem 9 lat, 5 miesięcy temu
Mój ulubiony sezon szparagowy dobiega już niestety końca… Na straganach widać już ostatnie pęczki, a sprzedawcy robią miejsce na to, czym obdarzy nas natura latem. W sumie może to i lepiej – będzie znów na co[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sorbet truskawkowy 9 lat, 5 miesięcy temu
Jaki jest najprostszy sposób na pyszne, szybkie w przygotowaniu, mocno-owocowe i dietetyczne lody? Odpowiedź brzmi: sorbet! Wystarczy zmiksować ulubione owoce – u mnie truskawki, dodać odrobinę cukru i wstawić na[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jogurtowy deser z truskawkami 9 lat, 5 miesięcy temu
Będąc już w temacie jogurtu i lekkich ciast, czuję się zobowiązany, by Wam przedstawić moją alternatywną wersję deseru dla zapracowanych i dla tych, co właśnie mają właśnie sesję i brakuje im czasu na upieczenie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami 9 lat, 5 miesięcy temu
Prosty i lekki sernik na zimno z mnóstwem truskawek i pysznym czekoladowym spodem brownie. Masę serową przygotowałem z delikatnego twarogu (à la serek kanapkowy) z dodatkiem jogurtu, dzięki temu jest aksamitna i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pierogi z truskawkami 9 lat, 5 miesięcy temu
Czerwiec nie może się obyć bez pysznych pierogów z truskawkami. Delikatne ciasto skrywające soczysty owoc, podane z kwaśną śmietaną oraz cukrem – po prostu ideał. Moje ulepiłem na szybko między jednym egzaminem a[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bubble tea z mango i wodą różaną 9 lat, 5 miesięcy temu
Czy u Was też jest tak niemiłosiernie gorąco? Jeśli tak, to mam dla Was coś ekstra! Słyszeliście już o bubble tea? Ten popularny herbaciany napój z Tajwanu zawojował już cały świat. Swój sukces bubble tea[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bubble tea z mango i wodą różaną 9 lat, 5 miesięcy temu
Czy u Was też jest tak niemiłosiernie gorąco? Jeśli tak, to mam dla Was coś ekstra! Słyszeliście już o bubble tea? Ten popularny herbaciany napój z Tajwanu zawojował już cały świat. Swój sukces bubble tea[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Smaki Bagdadu w Let's Travel Magazine 9 lat, 5 miesięcy temu
Sesja przygwoździła mnie na dobre przy książkach, więc nawet nie mam czasu, by gotować. Z tego względu polecam Wam artykuł, który napisałem jakiś czas temu dla Let’s Travel Magazine – magazynu tworzonego przez[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Smaki Bagdadu w Let's Travel Magazine 9 lat, 5 miesięcy temu
Sesja przygwoździła mnie na dobre przy książkach, więc nawet nie mam czasu, by gotować. Z tego względu polecam Wam artykuł, który napisałem jakiś czas temu dla Let’s Travel Magazine – magazynu tworzonego przez[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami 9 lat, 6 miesięcy temu
Truskawkowy szał czas zacząć! Na powitanie tego najwspanialszego okresu w roku przygotowałem tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną bitą śmietaną z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym 9 lat, 6 miesięcy temu
Delicja to ciasto proste w wykonaniu, a zarazem bardzo eleganckie. Wzorowane na słynnych biszkoptowych ciasteczkach z galaretką owocową i oblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Grillowana ciabatta ze szparagami, camembertem i szynką parmeńską 9 lat, 6 miesięcy temu
Leniwe śniadanie albo ekspresowy lunch to nie problem! Wystarczy szczypta fantazji, by zrobić coś genialnego i prostego zarazem. Jako że w sezonie szparagi serwuję co najmniej trzy raz dziennie – na śniadanie,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 9 lat, 6 miesięcy temu
Jednym z moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i białym pieprzem. Do tego solidna porcja[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem 9 lat, 6 miesięcy temu
Tak długo wyczekiwany przeze mnie sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, a wraz z nim przyszły pomysły na nowe dania z ich wykorzystaniem. Zawsze boli mnie, że trwa on tak krótko, a ja mam ochotę spożytkować go[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Twarożek z orzechów nerkowca z czosnkiem niedźwiedzim 9 lat, 6 miesięcy temu
Wegański twarożek z orzechów nerkowca przyrządzam już od dawien dawna. Nie pamiętam już, gdzie wynalazłem przepis na tę kanapkową pastę, przypominającą do złudzenia jej serowy odpowiednik (no może, nie licząc tego[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pasztet fasolowo-gruszkowy z orzechami włoskimi i rozmarynem 9 lat, 6 miesięcy temu
Delikaty, aromatyczny, o wspaniałej kremowej konsystencji. Taki jest ten pasztet. Mimo że dość jesienny w swojej recepturze, to doskonały również wiosenną porą. Gruszka nadaje mu lekkiej słodyczy, a orzechy i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 9 lat, 7 miesięcy temu
Rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z drożdżowym ciastem i pachnącą masłem kruszonką. Najlepiej, gdy jest on jeszcze kwaśny i tylko delikatnie przełamany słodyczą ciasta. Dlatego czas już najwyższy na klasyczne[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta z karmelizowanym rabarbarem i kremem pâtissière 9 lat, 7 miesięcy temu
Nareszcie! Długo oczekiwany przeze mnie rabarbar pojawił się w końcu na straganach. Na pierwszy ogień poszła rozkoszna tarta z jego udziałem. Maślany kruchy spód, klasyczny waniliowy krem budyniowy i przepyszny[…]
- Załaduj więcej