Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, PLANT IS FOOD – podsumowanie akcji 9 lat, 7 miesięcy temu
Wiosenna vege akcja promująca zdrowe i roślinne podejście do odżywiania się dobiegła już końca. Mam nadzieję, że choć trochę zainspirowała Was ona do tego, by w Waszej kuchni pojawiło się więcej zieleni oraz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi 9 lat, 7 miesięcy temu
Cukinia to niesamowite warzywo. Przy odrobinie wyobraźni można z niej wyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron. Podany z aromatycznym sosem z sezamowej[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Brownie z fasoli adzuki 9 lat, 7 miesięcy temu
Pisząc tego posta, muszę oblizywać paluchy wysmarowane czekoladą, by przypadkiem nie ubrudzić klawiatury. 😛 Tak, to brownie jest obłędne! Nie można się w prost od niego oderwać (dowód powyżej). Mooocno[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 9 lat, 7 miesięcy temu
Jaglane pulpety powracają! Tym razem w nowej, pieczarkowej odsłonie! Poprzedni przepis na sycące spaghetti z pulpetami w sosie z bakłażana i pomidorów cieszył się ogromnym uznaniem. Dlatego też postanowiłem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Majonez sojowy 9 lat, 7 miesięcy temu
Życie bez majonezu nie miałoby sensu! Dla mnie dobry majonez to podstawa w kuchni. Dlatego, tym większa była moja radość, gdy odkryłem ten przepis kilka miesięcy temu u Eryka z erVegan. Przedtem majonez bez[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie racuchy drożdżowe z jabłkami 9 lat, 7 miesięcy temu
Czy jest coś pyszniejszego od złocistych racuszków? Według mnie nie ma. Te drożdżowe należą do moich ulubionych. Puchate, pachnące cynamonem i rumiane. Pycha! Nawiązując do akcji PLANT IS FOOD, nabiał zamieniłem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami 9 lat, 7 miesięcy temu
Przepis na tę genialną pastę kanapkową znalazłem na stronie hello zdrowie. Jej autorką jest niezawodna, jak zawsze zresztą, Marta Dymek. Obok fasolowego smalcu jest to pozycja niemalże obowiązkowa. Pasta jest pełna[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Muesli dr Birchera – owsianka bez gotowania 9 lat, 7 miesięcy temu
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, kto wynalazł muesli? Za protoplastę tego śniadaniowego cuda uważa się dr Maximiliana Birchera-Bennera – pioniera w dziedzinie zdrowego odżywiania i wprowadzania nowych nawyków[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Marmurkowe babeczki wielkanocne z mąki jaglanej. Idealne do koszyczka. 9 lat, 8 miesięcy temu
W Wielkanoc obok mazurka nie może oczywiście zabraknąć babki lub jej mini wersji, idealnej do koszyczka. Moja propozycja to bezglutenowe i wegańskie marmurkowe babeczki drożdżowe na mące jaglanej i kukurydzianej.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mazurki pisanki: z wegańskim kajmakiem oraz różaną masą z nerkowców 9 lat, 8 miesięcy temu
Mazurek z kajmakiem to dla mnie podstawa na wielkanocnym stole. Słodki do granic możliwości i pyszny jak nic innego. Podejmując się małego wyzwania w ramach akcji PLANT IS FOOD, musiałem sprostać wymaganiom i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mazurek jaglany z czekośliwką 9 lat, 8 miesięcy temu
Mazurek jaglany to moja pierwsza propozycja na wegański wielkanocny wypiek. Mieszanina mąk: jaglanej, kukurydzianej oraz skrobi ziemniaczanej dała całkiem fajny rezultat. Ciasto jest idealnie kruche i nawet ma[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Smalec z fasoli 9 lat, 8 miesięcy temu
Po pierwszym przygotowaniu tego wegańskiego smalcu nie mogę sobie wybaczyć tylko jednej rzeczy – że zabrałem się za niego tak późno! Otworzywszy Kuchnię Roślinną Marty Dymek, którą dostałem jeszcze na Gwiazdkę,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pasztet z selera z suszonymi śliwkami 9 lat, 8 miesięcy temu
Żeby nie być gołosłownym, wrzucam pierwszy wpis w ramach akcji PLANT IS FOOD. Oto przed Państwem obłędny pasztet z selera. Znalazłem go u Ani z dżemdżus, która zaś wypatrzyła go u Jelki z Kulinarnej pasji. Od razu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, PLANT IS FOOD – wiosenna vege akcja 9 lat, 8 miesięcy temu
Cześć! Miło mi Ciebie powitać w ten piękny słoneczny dzień! W związku z tym, że właśnie zaczęła się chyba najfajniejsza pora roku, postanowiłem przygotować coś ekstra! Przez cały najbliższy miesiąc na blogu będą[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Leśny mech – tureckie ciasto ze szpinakiem 9 lat, 8 miesięcy temu
Dziś Dzień Św. Patryka, więc koniecznie trzeba świętować w zielonych barwach! Moja propozycja to słodkie tureckie ciasto ze szpinaku (tur. Ispanaklı Kek), popularne ostatnimi czasy na wielu blogach i znane w Polsce[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chałka z kruszonką 9 lat, 8 miesięcy temu
Odkąd pamiętam, chałka była moim ulubionym śniadaniowym wypiekiem. Kupowana od czasu do czasu w pobliskiej piekarni, stanowiła najlepszy przysmak w leniwy poranek. Aby dobrze zacząć dzień, wystarczył jeszcze tylko[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pavlova z mango i pistacjami 9 lat, 8 miesięcy temu
Pavlova to niekwestionowana królowa ciast i deserów wszelakich. Sądzę, że każdy, kto choć raz spróbował tej bezy, rozkochał się w niej do granic możliwości. Tym razem Pavlovą przygotowałem z soczystym i słodkim[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mule w białym winie 9 lat, 9 miesięcy temu
Mule w białym winie znajdują się w czołówce moich ulubionych dań. Są delikatne, nieprzegadane, czuć w nich powiew morskiej bryzy i aromat wina. Przepis na te mule poznałem w Brukseli, która słynie z najlepszych[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Belgijskie frytki 9 lat, 9 miesięcy temu
Cała tajemnica w przygotowywaniu idealnych frytek polega na ich podwójnym smażeniu i uprzednim moczeniu w wodzie z cukrem. Dzięki tym sposobie ich przygotowywania frytki pozostają chrupiące i na pewno nie będą[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Dorada pieczona w soli morskiej 9 lat, 9 miesięcy temu
Dorada to szlachetna ryba, już w samej nazwie ukryte jest złoto. W kulturze krajów basenu Morza Śródziemnego odgrywa ona bardzo ważną rolę i niemal w każdej szanującej się restauracji można znaleźć specjały z jej[…]
- Załaduj więcej