Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Quarkkäulchen – saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe 5 miesięcy, 3 tygodnie temu
Quarkkäulchen, znane też jako Quarkkeulchen lub Quarkkließle (w Vogtlandzie) to typowy saksoński deser. Są to placuszki przygotowane z ugotowanych ziemniaków oraz twarogu, które wyglądem przypominają nieco frykadel[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Dresdner Eierschecke – drezdeński sernik z jajeczną pianką 5 miesięcy, 3 tygodnie temu
Dresdner Eierschecke, czyli drezdeński sernik z jajeczną pianką to duma Saksonii i Turyngii! Wcale mnie to nie dziwi, gdyż to ciasto z delikatną puszystą masą na wierzchu jest przepyszne! Po powrocie z Drezna[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Drezno na weekend. Co zobaczyć i gdzie zjeść w Dreźnie? 5 miesięcy, 4 tygodnie temu
Drezno to piękne miasto chętnie odwiedzane przez polskich turystów. Trudno się dziwić, gdyż stolica Saksonii ma naprawdę wiele do zaoferowania i znajduje się na wyciągnięcie ręki. Przeze mnie długo ignorowane[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ekspresowa pizza z tortilli z salami i jalapeño 6 miesięcy temu
Czy macie czasami tak, że zamarzycie o pysznej pizzy z ciągnącym się serem, a nie macie wiele czasu na jej przygotowanie lub po prostu głód na to nie pozwala? Tutaj z pomocą przychodzą wrapy z tortilli, które w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Patatas alioli – sałatka z ziemniaków w czosnkowym sosie 6 miesięcy temu
Ziemniaki i majonez – czy to nie duet doskonały? Zapewne większości z nas kojarzy się to z belgijskimi frytkami, ale wiedzą o tym również Hiszpanie, którzy jak nikt inny lubują się w kulinarnej prostocie.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Croquetas de jamón – hiszpańskie krokiety z szynką serrano 6 miesięcy, 1 tydzień temu
Croquetas de jamón – hiszpańskie krokiety z szynką serrano to obok tortilla de patatas najpopularniejsze hiszpańskie tapas. Gdy tylko jestem w Hiszpanii, to muszę je zamówić. Obowiązkowo z caña de cerveza ob[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pierogi ze szpinakiem i serem feta 6 miesięcy, 1 tydzień temu
Pierogi ze szpinakiem i serem feta to po ruskich zdecydowanie moje ulubione. Pyszny farsz, którym są nadziane, mógłbym wyjadać łyżeczką, albo smarować nim pieczywo. Wprost uwielbiam to połączenie lekko słonego gr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Banh mi z chrupiącym tofu i piklowanymi warzywami 6 miesięcy, 2 tygodnie temu
Banh mi (wiet. bánh mì) to królowa wietnamskich kanapek i wyjątkowy mariaż kuchni europejskiej z azjatycką. W czasach Indochin, gdy Wietnam był kolonią francuską, Francuzi sprowadzili tutaj wiele swoich kulinarn[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spring rolls z makaronem vermicelli, krewetkami i ziołami 6 miesięcy, 2 tygodnie temu
Spring rolls to jedna z moich ulubionych przekąsek o tej porze roku! Te wspaniałe wiosenne rolki z chrupiącymi warzywami wywodzące się z Wietnamskiej kuchni to pomysł na lekkie, sycące i kolorowe danie. W papier[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Lomo al Pedro Ximénez – polędwica wieprzowa duszona w słodkim winie 6 miesięcy, 3 tygodnie temu
Będąc w Hiszpanii, rzadko jadam mięso. Znacznie bardziej wolę korzystać z owoców morza, których brakuje mi w Polsce. Jednakże jest jedno danie, dla którego robię wyjątek. To lomo al Pedro Ximénez, czyli polędwica w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk 6 miesięcy, 3 tygodnie temu
Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk to genialna w swojej prostocie przystawka lub dodatek do dań z grilla. Przepis ten odkryłem w malagijskim chiringuito – Litoral Pacifico, o czym wspomin[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ronda w jeden dzień. Z wizytą w malowniczym miasteczku Andaluzji. 6 miesięcy, 3 tygodnie temu
Ronda znajdowała się na mojej bucket list już od lat. Od bardzo dawna chciałem odwiedzić to malownicze miasteczko w Andaluzji. W końcu się udało podczas jednodniowego wypadu z Malagi. Położona na wzgórzu po obu str[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta de queso Manchego – sernik baskijski z serem Manchego 6 miesięcy, 4 tygodnie temu
Jeżeli czytaliście mój przewodnik kulinarny po Maladze, to zapewne nie umknęły Wam moje ochy i achy na temat tarta de queso Manchego, którą spróbowałem w niepozornej cukierni La Tarta de la Madre de Cris. Odkąd wr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sewilla w jeden dzień. Co zobaczyć i gdzie zjeść w Sewilli? 6 miesięcy, 4 tygodnie temu
Sewilla to bez wątpienia najpiękniejsze hiszpańskie miasto. Ja jestem w niej zakochany pod uszy, odkąd odwiedziłem ją po raz pierwszy 10 lat temu. Stolica Andaluzji jest naszpikowana zabytkami, piękną archite[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gambas pil pil – krewetki smażone w oliwie z czosnkiem i ostrą papryką 7 miesięcy temu
Gambas pil pil, znane też jako gambas al ajillo to jedno z tych tapas, po które mógłbym wsiąść w najbliższy samolot do Hiszpanii tylko po to, aby znowu ich spróbować. Naprawdę nie wiem, dlaczego połączenie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ensalada malagueña – sałatka malagijska 7 miesięcy temu
Większość Hiszpanów, myśląc o sałatce ziemniaczanej, z pewnością jako pierwszy traf wskaże ensalada rusa – sałatkę warzywną, przypominającą nieco tę polską. Jednakże wyjątkiem od tej reguły są mieszkańcy Malagi,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tortilla de patatas – hiszpański omlet z ziemniakami 7 miesięcy, 1 tydzień temu
Chyba nie ma bardziej hiszpańskiego dania niż tortilla de patatas! Ten omlet z ziemniakami to klasyka tamtejszej kuchni i najpopularniejszy rodzaj tapas. Tortilla jest dobra na śniadanie, obiad i kolację, jak twi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co zobaczyć w Maladze? Przewodnik po mieście. 7 miesięcy, 1 tydzień temu
Wybierając się na Costa del Sol z dużym prawdopodobieństwem wylądujecie w Maladze. Warto jednak nie traktować miasta tylko jako przystanku podróży i poznać je bliżej. Miejsce narodzin Pabla Picassa i Antonio B[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Berenjenas fritas con miel – smażone bakłażany z miodem 7 miesięcy, 1 tydzień temu
Berenjenas fritas con miel de caña, czyli smażone bakłażany z miodem, a właściwie melasą z trzciny cukrowej to najpopularniejsza andaluzyjska przystawka. Pamiętam, jak dziś, gdy jadłem je po raz pierwszy w Granadz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mercado Central de Atarazanas w Maladze 7 miesięcy, 1 tydzień temu
Mercado Central de Atarazanas w Maladze to pierwsze miejsce, do którego każdy foodie powinien skierować swoje kroki. Ten targ to prawdziwa kulinarna mekka i miejsce, w którym smaki całego miasta spotykają się p[…]
- Załaduj więcej