Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami, jalapeño i kolendrą 7 miesięcy, 1 tydzień temu
Ostatnio podzieliłem się z Wami przepisem na najlepszy domowy sos serowy, a dzisiaj chcę Wam pokazać propozycję jego wykorzystania w inny sposób niż jako dip. Zarówno w Meksyku, jak i w USA popularnym sposobe[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sos serowy do nachosów 7 miesięcy, 1 tydzień temu
Jeśli szukacie przepisu na najlepszy sos serowy do nachosów, to dobrze trafiliście! Gęsty, ciągnący się, mocno serowy i o pięknym słonecznym kolorze. Idealny na imprezę, odwiedziny znajomych, czy do filmowego[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Blok czekoladowy z rodzynkami w rumie 7 miesięcy, 2 tygodnie temu
Blok czekoladowy to chyba najsłynniejszy deser z czasów PRLu. Kiedy dostęp do czekolady był utrudniony, polskie gospodynie wpadły na znakomity pomysł przygotowywania jej na sposób domowy, łącząc ze sobą masło lub[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i chrupiącym tofu 8 miesięcy temu
Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i chrupiącym tofu to mój pomysł na lekki lunch czy kolację. Jest idealna na letnie dni, gdy szkoda nam poświęcać dużo czasu na gotowanie. Mnóstwo chrupiącyc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasto figa z makiem z pasternakiem 8 miesięcy, 1 tydzień temu
Figa z makiem z pasternakiem to popularne, zabawne powiedzenie, które zainspirowało mnie do zrobienia tego ciasta. Połączenie egzotycznej figi, świątecznego maku i pospolitego pasternaku brzmi dość komiczn[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Crêpes Suzette z figami 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Crêpes Suzette to klasyka francuskiej kuchni! Te płonące naleśniki pokryte przepysznym sosem pomarańczowym to coś, czego żaden łasuch nie może sobie odmówić. Ich historia sięga aż 1895 roku i mówi się, że powst[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co zobaczyć w Apulii? Najpiękniejsze miasteczka regionu 8 miesięcy, 3 tygodnie temu
Apulia od pewnego czasu stała się bardzo popularnym punktem wycieczek. Trudno się dziwić, gdyż ten region Italii znajdujący się na samym końcu obcasa włoskiego buta ma niesamowicie wiele do zaoferowania, a tanie lo[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spaghetti all’Assassina – zabójczo pyszny makaron z Bari 8 miesięcy, 4 tygodnie temu
O powstaniu spaghetti all’Assassina krążą liczne legendy. Mówi się, że był to zupełny przypadek i niedopatrzenie. Pewien kucharz z Bari miał się według podań upić i wrzucić na patelnię najpierw za dużo chili, a na[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Apulii? Kulinarny przewodnik 8 miesięcy, 4 tygodnie temu
Poleciłem Wam już sprawdzone miejsca, gdzie warto zjeść w Bari, lecz dzisiaj czas na resztę regionu! Apulia stoi otworem i warto przemierzyć jej szlaki kulinarne, aby lepiej poznać tamtejszą kuchnię. Poza pięknymi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Orecchiette z pomidorami i burratą 9 miesięcy temu
Orecchiette to najpopularniejszy apulijski makaron. Te malutkie uszka z pszenicy durum to symbol Bari i całego regionu. Królują one w restauracjach, gdzie są podawane na wiele smakowitych sposobów. Obowi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Bari? Kulinarny przewodnik 9 miesięcy temu
Podróżując do Apulii, z pewnością Waszym pierwszym przystankiem będzie jej stolica – Bari. Warto zostać tutaj na chwilę i skosztować lokalnej kuchni, bo to miasto ma naprawdę wiele do zaoferowania. Dlatego, je[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Focaccia barese – tradycyjna focaccia z Bari 9 miesięcy temu
Focaccia barese to najpyszniejsza rzecz, jakiej spróbowałem w Bari. Ruota calda, jak nazywają ją mieszkańcy Apulii, znacznie różni się od podobnych wypieków, które można znaleźć w innych regionach Włoch. Jest[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co zjeść w Apulii? Przysmaki z Bari i okolic 9 miesięcy temu
Przed wyjazdem do Apulii w zasadzie nie wiele wiedziałem o tamtejszej kuchni. To znaczy słyszałem oczywiście o makaronie orecchiette wyrabianym na ulicach Bari Vecchia, czy też o popularnej kanapce z gril[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mangomisu – tiramisu z mango 9 miesięcy, 2 tygodnie temu
Tiramisu to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów na każdą porę roku. Jednakże latem lubię się trochę zabawić klasyką i serwować je z różnymi owocami i dodatkami. Włosi często przygotowują sezonową wersję[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pampuchy z jagodami i śmietaną 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Pampuchy wyjątkowo kojarzą mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak wracałem ze szkoły i szedłem do Babci, to często czekały one na mnie na podwieczorek. Te drożdżowe bułeczki na parze zwykle jadaliśmy z kisielem z se[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kluski śląskie na trzy sposoby inspirowane kuchniami świata 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Ten przepis na kluski śląskie na trzy sposoby inspirowane kuchniami świata powstał specjalnie na Festiwal Kulinarny Delicje Regionów. Podczas występu na wrocławskim Rynku pokazałem uczestnikom, że poczciwe gumiklyj[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ptysie z jagodami i bitą śmietaną 10 miesięcy, 2 tygodnie temu
Te ptysie z jagodami i bitą śmietaną to absolutny must bake tego lata. Do ich przygotowania zainspirowała mnie moja ulubiona warszawska cukiernia Deseo, w której wizyty nigdy nie mogę sobie odmówić, będąc w stolicy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pomysły na jednodniową wycieczkę ze Splitu 10 miesięcy, 3 tygodnie temu
Sam Split ma wiele do zaoferowania, o czym pisałem tutaj, ale grzechem byłoby nieskorzystanie z innych uroków, które niesie ze sobą Dalmacja! Na odkrywców czekają między innymi: zabytkowy Trogir, klimaty[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co zobaczyć w Splicie? 10 miesięcy, 3 tygodnie temu
Co zobaczyć w Splicie? to druga część mojego przewodnika po Dalmacji. W pierwszej poleciłem Wam, gdzie zjeść w Splicie, a dzisiaj chcę się z Wami podzielić atrakcjami, które to miasto ma do zaoferowania, bez któryc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ćevapi z ajwarem w chlebku pita 10 miesięcy, 3 tygodnie temu
Ćevapi, znane również jako ćevapčići, to klasyczne bałkańskie danie. Te podłużne kotleciki mielone są znane w zasadzie we wszystkich krajach, które były pod osmańskimi wpływami. Możemy je znaleźć m.in. w Chorwacji[…]
- Załaduj więcej