Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernikowe entremets z mango i marakują 5 lat, 3 miesiące temu
Entremets to obecnie jeden z najbardziej popularnych deserów, który przykuwa uwagę cukierników z całego świata. To taka słodka odpowiedź na kuchnię molekularną. W Polsce często nazywa się je monoporcjami. Ich[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i sosem malinowym 5 lat, 3 miesiące temu
Jeżeli tak, jak ja należycie do fanów panna cotty, to mam dla Was coś ekstra! Oto jej zdrowsza wersja bez cukru oraz laktozy. W dodatku jest w pełni wegańska, ponieważ zamiast śmietanki wykorzystałem mleko[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik z crème brûlée i malinami 5 lat, 4 miesiące temu
Kto śledzi mojego bloga od dłuższego czasu, ten wie, że mam przede wszystkim słabość do dwóch rzeczy: serniczków i francuskich deserów, a w zasadzie głównie do jednego konkretnego — crème brûlée. Stąd też pomysł,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Falafel burger z mango 5 lat, 4 miesiące temu
Ten falafel burger z mango to jeden z moich najbardziej sztosowych burgerów ostatnich czasów! Chrupiące kotleciki z ciecierzcy z moim autorskim sosem mangomajo na bazie mango i wegańskiego majonezu z kolendrą,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Galaretkowiec z herbatnikami i morelami 5 lat, 4 miesiące temu
Galaretkowiec to przyjemny pomysł na proste i efektowne ciasto, a właściwie deser, wprost stworzony na lato. Nie wymaga on dużo pracy i jest wprost stworzony dla wszystkich tych, co nie dogadują się z piekarnikiem.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik z Czarnego Lasu 5 lat, 4 miesiące temu
Schwarzwälder Kirschtorte, czyli tort z Czarnego Lasu to jedno z moich ulubionych ciast (przepis znajdziecie tutaj). Jednak jest niestety dość pracochłonne i jakoś tort zwykle wypada upiec raczej na ważniejszą[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik jagodowy na zimno „Leśna Polana” 5 lat, 4 miesiące temu
Ten sernik jagodowy chodził już za mną od jakiegoś czasu, więc gdy sezon na te owoce lasu zaczął się na dobre, musiałem go zrobić! Kontrast pomiędzy soczystą zielenią ciasta leśny mech oraz intensywnym fioletem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta sernikowa z lemon curd 5 lat, 4 miesiące temu
Jeżeli tak samo, jak ja należycie do grona niezdecydowanych ludzi (szczególnie jeśli chodzi o słodycze), to ta tarta sernikowa z lemon curd jest wprost stworzona dla Was. To takie dwa ciasta w jednym! Łączy ona[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango 5 lat, 4 miesiące temu
Ogólnie nie jestem zwolennikiem słodkich śniadań, chyba że stanowią one deser po wytrawnym posiłku, ale czasem najdzie mnie ochota na owsiankę lub pankejki. Chociaż je także zwykle podaję z jajkiem sadzonym i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Koktajl z buraka i malin 5 lat, 4 miesiące temu
Burak i maliny to zdecydowanie nie jest popularne połączenie. A to duży błąd, bo razem smakują wprost wybornie! Ponadto taki koktajl z buraka i malin to samo zdrowie. Daje on solidnego kopa przed treningiem, co[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta z kokosowo-malinową panna cottą 5 lat, 4 miesiące temu
Wydaje mi się, że już dawno nie było żadnego przepisu na zdrowe ciacho bez cukru, glutenu i nabiału. Dlatego śpieszę do Was z nową recepturą! Oto boska tarta z kokosowo-malinową panna cottą! Wykorzystałem mój[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ravioli Vecchia Modena 5 lat, 4 miesiące temu
Niektórzy z wycieczek przywożą pamiątki, ja przywożę w swojej głowie smaki i przepisy. Z mojej wyprawy do Bolonii przywiozłem 2 fantastyczne przepisy na cappellacci di zucca — pierożki z dynią oraz te ravioli z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Cappellacci di zucca 5 lat, 4 miesiące temu
Ze swojej jednodniowej wycieczki do Ferrary pamiętam głównie dwie rzeczy: piękną średniowieczną architekturę i cappellacci di zucca — pyszne pierożki z dynią. Tego dnia jak na koniec marca było w północnych[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli jak powstaje tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny 5 lat, 4 miesiące temu
Region Emilia-Romania we Włoszech jest szczególnie bogaty kulinarnie. Lokalne sery, wędliny, makarony i wina to dopiero początek bardzo długiej listy powodów, dla których każdy foodie powinien tam pojechać.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle al ragù alla bolognese 5 lat, 5 miesięcy temu
Po najlepsze ragù pojechałem nie gdzie indziej jak do Bolonii (zobacz przewodnik 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Bolonii), gdzie Accademia della Cucina Italiana przedstawiła swój manifest na oryginalne[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w Bolonii i okolicach 5 lat, 5 miesięcy temu
Po przeczytaniu 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Bolonii, pewnie czekacie na sprawdzone adresy, pod którymi można pysznie zjeść. Dlatego tutaj znajdziecie wszystko pięknie zebrane wraz z godzinami[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Bolonii 5 lat, 5 miesięcy temu
O Bolonii mówi się, że jest: la dotta, la grassa i la rossa. Uczona ze względu na najstarszy w Europie uniwersytet. Tłusta, bo kuchnia stolicy Emilii-Romanii do najlżejszych nie należy. Czerwona zaś przez[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gofry z bitą śmietaną i truskawkami 5 lat, 5 miesięcy temu
Gofry z bitą śmietaną i owocami to dla mnie smak lata! Czy Wam też kojarzą się z wakacjami nad Bałtykiem? Pamiętam, że gdy byłem dzieciakiem, to nie mogłem odpuścić żadnej wizyty w budce z goframi. Po całym[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Truskawkowe ptasie mleczko 5 lat, 5 miesięcy temu
Ptasie mleczko to był od zawsze mój ulubiony deser. Lekki jak chmurka, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Moja babcia zawsze przygotowała mi je z okazji urodzin lub Dnia Dziecka. Obowiązkowo z galaretką[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta z panna cottą i truskawkami 5 lat, 5 miesięcy temu
Czerwiec to zdecydowanie mój ulubiony miesiąc w roku! Przede wszystkim ze względu na czerwone od letniego słońca truskawy. W zeszły weekend wybrałem się na działkę i zebrałem całą kobiałkę. Drugą prawdopodobnie[…]
- Załaduj więcej