Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Lemon curd – angielski krem cytrynowy 4 lata, 7 miesięcy temu
To mój podstawowy przepis na lemon curd — angielski krem cytrynowy na bazie jajek oraz masła. Uwielbiam go za tę kwaskową nutę przełamaną słodyczą, kremową konsystencję oraz delikatny maślany smak. Lemon curd we[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón serrano 4 lata, 7 miesięcy temu
Do dzisiaj pamiętam ten cierpki, słony i wytrawny smak pasty z czarnych oliwek, którą jadłem po raz pierwszy na spalonym słońcem tarasie niedaleko Plaça de Bous w Walencji. To był jeden z tych wieczorów, który szc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym 4 lata, 7 miesięcy temu
Mówiłem ostatnio o celebracji śniadań podczas kwarantanny. Ta kanapka jest tego żywym przykładem. Chrupiąca pełnoziarnista bagietka posmarowana zimnym masłem, miks różnych sałat, wędzony łosoś, ugotowane na p[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Croissants 4 lata, 7 miesięcy temu
Mówi się, że Maria Antonina w odniesieniu do głodujących paryżan rzekła: S’ils n’ont pas de pain, qu’ils mangent de la brioche! — Nie mają chleba? To niech jedzą ciastka! (Oryginalnie mowa tutaj oczywiście o bri[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gryczanka z sokiem z buraka, grejpfrutem i granatem 4 lata, 7 miesięcy temu
Siedzenie w domu na kwarantannie zdecydowanie nie ma zbyt wielu zalet, ale jedną z nich jest z pewnością możliwość przygotowywania bardziej wyszukanych śniadań, a przede wszystkim leniwe gotowanie owsianek, na któr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Puszysty sernik na białkach 4 lata, 7 miesięcy temu
Ten puszysty sernik na białkach upiekłem w zeszłym roku na Wielkanoc. Wybaczcie więc nieco niestarannie zrobione zdjęcia, ale były one robione w ogromnym pośpiechu między faszerowanymi jajkami, a mazurki[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku z ciecierzycą 4 lata, 7 miesięcy temu
Scotch eggs, czyli jajka po szkocku to popularna brytyjska przekąska serwowana w tamtejszych pubach do piwa i chętnie zabierana na pikniki. Oryginalnie ugotowane na pół twardo jajko chowa się w surowym mięsi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sos tatarski 4 lata, 7 miesięcy temu
Bez jakich dań na wielkanocnym stole nie wyobrażacie sobie Świąt? U mnie obok baby, sernika i faszerowanych jajek nie może zabraknąć sosu tatarskiego. Mogę jeść go praktycznie ze wszystkim i smarować nim świeże pie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babka maślana z lukrem i kruszonką 4 lata, 7 miesięcy temu
Nigdy bym nie pomyślał, że na myśl o wielkanocnej babie będę tak się rozpływał… Jednak ta babka maślana to istny majstersztyk. Jest lekka jak puch, delikatna niczym poduszka świeżo wypełniona pierzem i tak miękka,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tajska sałatka z makaronem ryżowym, boczniakami i kolendrą 4 lata, 8 miesięcy temu
Wierzcie lub nie, ale ten przepis powstał w bardzo spontaniczny sposób. Któregoś wieczora miałem ochotę na jakieś orientalne danie. Godzina była już dość późna, a ja w lodówce nie miałem zbyt wielu składników. Z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu 4 lata, 8 miesięcy temu
Mówią, że w marcu jak w garncu i jest w tym trochę prawdy, bo jeszcze w zeszłym tygodniu mogliśmy poczuć w powietrzu wiosnę i nacieszyć się słońcem, a już w tym mróz daje się we znaki. Dlatego chwilowo doceniam[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pierogi ruskie 4 lata, 8 miesięcy temu
Publikując dzisiaj ten przepis na pierogi ruskie, zastanawiam się, czemu właściwie nie nastąpiło to wcześniej… Tak naprawdę ta cała historia z gotowaniem zaczęła się właśnie od pierogów. To dzięki nim pokochałem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Korzeń lotosu w sosie kung pao po syczuańsku 4 lata, 8 miesięcy temu
Korzeń lotosu fascynuje mnie już od dawna. Ta bulwa o niesamowitym dziurkowanym kształcie wprost fantastycznie wygląda na talerzu. Dotychczas zachwycałem się nim głównie, jako oryginalną ozdobą wielu dań. Głównie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mini serniczki z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą 4 lata, 8 miesięcy temu
Wiem, że jestem w tym zakresie monotematyczny, ale po prostu nie ma lepszego połączenia niż solony karmel, masło orzechowe i czekolada. Poprzedni przepis na sernik Snickers cieszył się wśród Was tak dużym[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Aioli z czarnym czosnkiem 4 lata, 8 miesięcy temu
Kiedy mieszkałem w Hiszpanii, sos czosnkowy aïoli zwany w Katalonii i Walencji allioli, był podstawą moich śniadań. Może niekoniecznie zbyt zdrową i kreatywną, ale wprost nie mogłem sobie tej przyjemności odmówić.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tort bezowy tiramisu 4 lata, 8 miesięcy temu
Moim zdaniem na świecie istnieją dwa najwspanialsze desery, jakie wymyślił człowiek. Pierwszy to australijska beza pavlova: chrupiąca z zewnątrz i skrywająca w sobie lekkie piankowe wnętrze. Tradycyjnie podawana z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Japchae – koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów 4 lata, 8 miesięcy temu
Testując ostatnio nową patelnię tytanową WOLL Diamond, której recenzję możecie przeczytać tutaj, musiałem wypróbować mój ulubiony rodzaj dania, czyli stir-fry. Ta wywodząca się z kuchni chińskiej technika[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak patelnia tytanowa WOLL dała sobie radę 4 lata, 8 miesięcy temu
Mówi się, że dla kucharza najważniejszy jest nóż. Jednak, jak powszechnie wiadomo, samym nożem wiele w kuchni się nie zdziała (no chyba, że specjalizujemy się w sushi). Sam proces gotowania zwykle wymaga obróbki[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ramen z czarnym czosnkiem, grzybami shiitake, smażonym tofu, korzeniem lotosu i fasolą edamame 4 lata, 9 miesięcy temu
Myśląc ostatnio, do czego mogę wykorzystać swoje zapasy czarnego czosnku, wpadłem na pomysł, że to może być świetny dodatek do zupy, który podkręciłby jej aromat. Niewiele się zastanawiając, stwierdziłem, że ten[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin 4 lata, 9 miesięcy temu
Lubicie kapustę pak choi? Ja bardzo. Zimą, gdy trwa na nią sezon, spontanicznie kupuję ją i dodaję do bardzo wielu dań na modłę azjatycką. Zwykle wystarczy kilka ulubionych warzyw, sos sojowy, czosnek oraz ryż albo[…]
- Załaduj więcej