Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sycylijskie cannoli z pistacjami 3 lata, 10 miesięcy temu
Nie da się ukryć – desery z pistacjami to moja szczególna słabość. Od bliskowschodniej baklavy przez kremowe włoskie gelato, aż po słynne chrupiące sycylijskie cannoli. Gdy podczas podróży widzę, którykolwiek z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą i galaretką 3 lata, 10 miesięcy temu
Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą i galaretką to prosty przepis na czarujące ciasto w sam raz na jutrzejsze święto zakochanych. Chociaż tak naprawdę nie potrzeba żadnej specjalnej okazji, ż[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą jaglaną 3 lata, 10 miesięcy temu
Zimą niesłychanie brakuje mi wszystkich sezonowych warzyw, pod którymi uginają się stragany w trakcie lata. Jednakże wcale nie oznacza to, że o tej porze roku nie można ugotować wspaniałych kolorowych posiłków.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską 3 lata, 10 miesięcy temu
Sądzę, że każdemu z nas w środku zimy brakuje słońca, a niekończąca się pandemia i utrudnione wyjazdy sprawiają, że odczuwa się go jeszcze bardziej. Jak sobie radzić w tej sytuacji? Najlepiej poprawiać sob[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą 3 lata, 10 miesięcy temu
W swojej kuchni staram się niczego nie marnować. Dlatego zwykle zakupy realizuję na bieżąco i planuję codzienne posiłki z wyprzedzeniem. Jednakże czasami zdarza mi się kupić czegoś za dużo albo nie zdążyć, wyko[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z karmelem i czekoladą 3 lata, 10 miesięcy temu
Millionaire’s shortbread, czyli ciasto milionera to jedno z moich największych uzależnień. Zawiera wszystko to, co uwielbiam: cudownie kruchy maślany spód, słodką do granic możliwości masę kajmakową i czekoladę. Z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym 3 lata, 11 miesięcy temu
Czy gofry muszą być tylko na słodko? Oczywiście, że nie! Szczególnie jeśli trochę popuścimy wodze fantazji i zamiast tradycyjnego ciasta użyjemy warzyw! Tym razem padło na ziemniaki, z których przygotował[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño 3 lata, 11 miesięcy temu
Te wegańskie burgery jaglane chodziły za mną już od dawna. To roślinny fast-food w najlepszej możliwej formie. Zdrowy, sycący i pyszny! Przygotowując te burgery, skorzystałem z mojego ulubionego przepisu na kotle[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Karobowy budyń jaglany 3 lata, 11 miesięcy temu
Miseczka czekoladowego budyniu obok kubka gorącej czekolady to mój ulubiony sposób na jesienno-zimową chandrę. Rozgrzewa i poprawia nastrój w trybie natychmiastowym. Dlatego na chwile słabości zawsze mam w pogotow[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar 3 lata, 11 miesięcy temu
Każdy wrocławianin zna kultowe tosty z pieczarkami, które można zjeść w Barze Witek przy ulicy Wita Stwosza. Ja do dzisiaj pamiętam ich smak, chociaż nie jadłem ich już całe lata. Chrupiące grube pajdy pieczywa to[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i chorizo 3 lata, 11 miesięcy temu
Nie da się ukryć, że połączenie sosu pomidorowego, sera i ciasta drożdżowego, to coś, co lubią niemalże wszyscy. W końcu to z tych składników powstaje najlepsze danie na świecie, którego sądzę, że nikomu nie trzeba[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem 3 lata, 11 miesięcy temu
Stollen to jeden z najpopularniejszych niemieckich wypieków bożonarodzeniowych, który przygotowuje się już z pierwszym dniem adwentu. Sama nazwa wywodzi się od słów „strüzel” lub „stroczel”, oznaczających pr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Lukrowane pierniczki na choinkę 3 lata, 11 miesięcy temu
Wypiekanie pierniczków na Boże Narodzenie, to zdecydowanie moja ulubiona świąteczna tradycja. Korzenny zapach ciasteczek od razu wprowadza mnie lepszy nastrój, a samo wycinanie różnych kształtów sprawia, że budzi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową 3 lata, 12 miesięcy temu
Te ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową chodziły mi po głowie już od kilku tygodni. Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis na Linzer Augen, który jest przez Was bardzo lubiany. Tutaj r[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami 3 lata, 12 miesięcy temu
Na bożonarodzeniowym stole tradycyjnie królują makowce, pierniki i serniki, ale jeśli, tak jak ja, macie ochotę na słodką odmianę, to zachęcam do przygotowania dzisiejszego przepisu na świąteczny wieniec bezowy z ż[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i kolendrą 3 lata, 12 miesięcy temu
Śledź, obok barszczu z uszkami czy pierogów z kapustą i grzybami, to jeden z nieodłącznych elementów polskiego wigilijnego stołu. W moim domu zwykle króluje tradycyjny śledź w śmietanie z cebulą i jabłkami, kt[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar 4 lata temu
Te krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar to hit podczas prowadzonych przeze mnie warsztatów. Wszyscy uczestnicy są zachwyceni ich niecodziennym smakiem i ciekawą alter[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Piernikowe biscotti z migdałami 4 lata temu
Tradycyjnie przed Mikołajkami przychodzę do Was z przepisem na ciasteczka dla Św. Mikołaja. Tym razem padło na włoskie biscotti w świątecznej odsłonie z korzennymi przyprawami. Te słynne toskańskie ciasteczka[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mango sticky rice – kleisty ryż z mango i mlekiem kokosowym 4 lata temu
Mango sticky rice to zdecydowanie król deserów! Już nie raz opowiadałem Wam o mojej miłości do ryżowych słodkości, począwszy od polskiego ryżu na mleku po hiszpańskie arroz con leche. Kojarzą one mi się z dzieci[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z makaronem ryżowym 4 lata temu
Gdy temperatury oscylują wokół zera, a za oknem widać pierwsze płatki śniegu oznacza to tylko jedno – nadszedł sezon na rozgrzewające zupy! Tak, jak w ciągu reszty roku zwykle od nich stronię, tak w okresie jes[…]
- Załaduj więcej