Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Egzotyczne ciasto z ananasem i jagodami 9 lat, 3 miesiące temu
Pogoda wariuje, barometr wariuje, piekarnik czasem daje w kość. Ale nic to – trzeba zakasać rękawy i zrobić coś – dziś padło na egzotyczne ciasto z ananasem i jagodami.Składniki:150 g miękkiego masła2/3 szklanki[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Koktajl truskawkowo-ananasowy 9 lat, 3 miesiące temu
Dobrze zacząć dzień od koktajlu! W sezonie letnim nawet szkoda byłoby nie wykorzystać szansy na to, aby świeże owoce pływały w szklance do śniadania.Ja osobiście, o czym parę razy pisałam, za truskawkami nie[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Babeczki waniliowe z truskawkami 9 lat, 3 miesiące temu
Ostatnie podrygi truskawek warto wykorzystać! Pędźcie więc na pobliskie bazarki i zachęcam do zrobienia babeczek waniliowych – w końcu to tylko małe grzeszki, nasze biodra nam to wybaczą 😉 Składniki (na ok. 10[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Chłodnik z buraków 9 lat, 3 miesiące temu
Jestem, w końcu udało mi się urwać chwilę i przysiadam, żeby nadrobić zaległości.W kwestii wyjaśnienia: mam dziecko, które mało śpi i które ostatnio śpi jeszcze mniej i z jeszcze większą ilością przerw. Ostatnio[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozarellą 9 lat, 4 miesiące temu
Świeże liście szpinaku na talerzu – coś wspaniałego! I choć większość ludzi szpinak smaży – warto spróbować surowych, świeżych liści – są naprawdę dobre!W tym przepisie nie podaję ilości składników, bo ich ilość[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Pavlova z truskawkami, golden syrupem i pistacjami 9 lat, 5 miesięcy temu
Pavlova – moim zdaniem królowa deserów. Nie wiadomo czy bardziej australijska czy nowozelandzka, wiadomo, że nazwa wzięła się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.Zapraszam na jej słodko-słone[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Rabarbarowe crumble 9 lat, 5 miesięcy temu
Brumble rabarbarowe robiłam już jakiś czas temu, jednak odświeżyłam przepis.Mam nadzieję, że Wam zasmakuje! Składniki: 500 g rabarbaru50 g drobnego cukru do wypieków2 łyżki masła2 łyżki zimnej wody lub rumu2[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Szparagi w sosie holenderskim 9 lat, 5 miesięcy temu
W roli głównej dziś szparagi! Sos holenderski:1/2 kostki zimnego masła2 żółtka1/2 łyżeczka soku z cytryny1 łyżka zimnej wodysól, pieprzpietruszkazielone szparagiDo garnka włożyć masło, żółtka i łyżkę wody. Włączyć[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Mojito rabarbarowe 9 lat, 5 miesięcy temu
Za oknem żar leje się z nieba, a u mnie zapalenie oskrzeli i płuc. Na szczęście już na półmetku, więc mam nadzieję, że lada dzień uda mi się wrócić do żywych i w końcu wyjdę z domu!Tymczasem zapraszam na przepisy,[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Chochla #2 9 lat, 5 miesięcy temu
Jest, już jest!Drugi numer naszej Chochli, który potwierdza, że spotkania w Internecie mogą prowadzić do powstania naprawdę ciekawych projektów! :)Do poczytania tutaj: KLIKlub do pobrania: KLIK I koniecznie[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Czekoladowo-truskawkowy deser z nasionami chia 9 lat, 5 miesięcy temu
Ach, no to będzie truskawkowy tydzień, czemu nie? ;)Następny będzie szparagowy, przygotujcie się ;)Jeśli chcecie zrobić ten deser – zróbcie go 4-5 godzin przed podaniem. Niestety – obawiam się, że wcześniej nie[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Truskawkowa panna cotta z polewą czekoladową 9 lat, 5 miesięcy temu
Sezon na truskawki rozpoczął się i rozkręca z dnia na dzień. W mieście, w którym mieszkam pojawia się coraz więcej straganów z truskawkami, a ich ceny lecą w dół!Przyznam się Wam, że nie przepadam za truskawkami.[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Makaron z boczkiem, szpinakiem i serem z niebieską pleśnią 9 lat, 6 miesięcy temu
Jako dziecko nie znosiłam szpinaku – ale chyba mało kto lubił tę zieloną, śmierdzącą paćkę, którą serwowano nam w przedszkolach. Teraz szpinak bardzo lubię i staram się go od czasu do czasu przemycać w domu. Można[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Szarlotki z kruszonką i brandy 9 lat, 6 miesięcy temu
Coraz częściej robię w kuchni rzeczy małe – np. serniczki takie jak Składniki (na 4-6 tartaletek):Ciasto:1/2 kostki zimnego masła (100 g)1 i 1/3 szklanki mąki (200 g) 1 żółtko1 łyżka brandyFarsz jabłkowy:4 duże[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Ciasto bananowe z jagodami goji i kajmakiem 9 lat, 6 miesięcy temu
Moi znajomi raczej wiedzą, że na spotkanie przychodzę z ciastem. Zazwyczaj. Cóż, tak już mam, a oni nie protestują raczej ;)Ciasto bananowe zrobiłam właśnie z okazji spotkania na ploty z koleżankami. Pysznie[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Cytrynowa zupa rybna 9 lat, 6 miesięcy temu
Gdy przychodzi dzień, że chodzą za człowiekiem jednocześnie ryba i cytryna, to trzeba zakasać rękawy i zrobić coś bardzo prostego, a jednocześnie pysznego: cytrynową zupę rybną.Zupa jest dobra zarówno na ciepło[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Makaron ze szparagami, czosnkiem, suszonymi pomidorami z białym winem 9 lat, 6 miesięcy temu
Są, są, są!Szparagi, świeżutkie, zielone, po prostu idealne! Jeszcze w zbójeckich cenach, ale już niedługo… :)I do razu zachęcam: blanszować i mrozić! Nie raz i nie dwa w zimowe dni umilały mi posiłki :)<br[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Koktajl ze szpinaku, banana, jabłka z nasionami chia 9 lat, 6 miesięcy temu
Długie weekendy mijają zdecydowanie za szybko! A ten, który skończył się wczoraj nie dość, żę był za krótki, to jeszcze za deszczowy…Część z Was, którzy obserwują mój Składniki (na 2 duże szklanki):5 łyżek nasion[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Tarta limonkowa 9 lat, 6 miesięcy temu
Wiosna! Piękna pogoda! Plus 20 na termometrze! Nareszcie! :)Proponuję dziś tartę limonkową – bardzo orzeźwiającą, kwaśną i pyszną, gdy z nieba leje się skwar – w połączeniu z wodą z limonkami i kawałkami cukru -[…]
-
Ewa Kuchennie – Kuchnia to serce domu dodał(a) nowy wpis, Koktajl truskawkowy z wanilią, miodem, cynamonem i amarantusem 9 lat, 6 miesięcy temu
W ostatnim czasie słowa „bez glutenu” pojawiają się bardzo często. Amarantus może z powodzeniem zastępować mąkę (ale nie do wszystkich wypieków).100 g amarantusa zawiera aż 17 g białka 65 g węglowodanów i 7,5 g[…]
- Załaduj więcej