Dagmara u stóp Benbulbena
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Klasyczny złoty kurczak 3 lata, 5 miesięcy temu
Kolega kiedyś mnie zapytał, czy my jemy tylko wymyślne, egzotyczne i oryginalne dania, czy też czasem jemy coś normalnego. Oczywiście jemy też zwykłe, oklepane obiady jak kotlety mielone z ziemniakami i ogórkie[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Surówka z czerwonej kapusty 3 lata, 6 miesięcy temu
Na pewno kiedyś już wspominałam, dlaczego nie przepadam za surówkami z kapusty. Szczególnie w kombinacji z tłustym mięsem, czyli w takim typowo polskim stylu. Efektami ubocznymi nie przejmuje się jednak mój mał[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Makaron udon z mięsnym sosem miso 3 lata, 8 miesięcy temu
Ciąg dalszy kulinarnej wycieczki do Japonii na naszym irlandzkim stole. Kupiłam kilka składników typowych dla kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni, więc chwilowo skupiam się na eksperymentowaniu z nimi. Ponieważ wiosna w[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Japońska zupa z wołowiną i warzywami julienne 3 lata, 8 miesięcy temu
Mieszkanie na końcu świata, na głębokiej prowincji ma ten minus, że ciężko dostać zamorskie produkty. Co prawda w każdym większym sklepie są sekcje z egzotycznymi przyprawami, ale nigdy nie ma wszystkich[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Deser gruszkowy 3 lata, 8 miesięcy temu
Galaretki często traktowane są jako starodawny deser, niemodny przeżytek z zakamarków wspomnień z dzieciństwa. Tymczasem producenci dwoją się i troją, by produkować coraz ciekawsze smaki i kolory, a także wer[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka makaronowa z dynią i pulpecikami 3 lata, 8 miesięcy temu
Lockdown trwa, ale przynajmniej częściowo otwarto u nas szkoły. Chomiczek pomaszerował do szkoły odprowadzany zazdrosnym wzrokiem Króliczki, która z tabletem w ręku poczłapała uczyć się z filmów na YouTubie. Bi[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Pieczone kasztany 3 lata, 10 miesięcy temu
Pieczone kasztany do klasyk kuchni francuskiej. „W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle” – takie hasło podawał łącznik w „Stawce większej niż życie”. Odzewem było „Zuzanna lubi je tylko jesienią”. Co p[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Ciasto w słoiku: Brownie z kandyzowanymi wiśniami 3 lata, 10 miesięcy temu
Bardzo lubię ręcznie robione prezenty – zarówno dostawać, jak i nimi obdarowywać. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam w czasopiśmie kolorowy mix suchych składników na ciasto, pomyślałam, że byłoby świetnie dosta[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Męskie gotowanie: Szynka pieczona z ananasem 3 lata, 10 miesięcy temu
Gdy gruchnęła wieść, że w Irlandii z powodu pandemii zamknięto puby, wiele osób wstrzymało oddech, mówiąc, że piekło zamarzło… Korzystając z zamieszania związanego z koronawirusem, Brexitem i wyborami w Stana[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Ciasto kokosowe 3 lata, 10 miesięcy temu
Odseparowałam się częściowo od świata mediów na czas świąteczny, który upłynął mi dość leniwie i spokojnie. Święta na zupełnym luzie mają sporo uroku, a konieczność spędzenia ich jedynie z najbliższą rodziną s[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Sałatka z buraków, gruszek i pekanów 3 lata, 11 miesięcy temu
Zima raczej skłania do ciepłych i pożywnych zup niż do sałatek, ale czasami tak się zachce zieleniny, że nie sposób sobie jej odmówić. W dzisiejszych czasach warzywa i owoce są dostępne cały rok w supermarketa[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Polędwiczki w orzechowej panierce z wiśniami amarena i purée z kalafiora 3 lata, 11 miesięcy temu
Przeczytałam dziś, że tegoroczna szopka przed bazyliką w Watykanie wzbudziła szalone kontrowersje, jest krytykowana na prawo i lewo, a także zyskała niechlubny status najbrzydszej w historii. Jakież było moje zdz[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Święta nad Atlantykiem: Szopka z muszelek 3 lata, 11 miesięcy temu
Co roku uczniowie klasy szóstej naszej szkoły robią szopki, które następnie są wystawiane w kościele w okresie świątecznym. Obecnie co prawda msze są jedynie on-line, ale nie znaczy to, że kościół stoi zamknięt[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Wolno pieczona łopatka jagnięca w rozmarynie 3 lata, 11 miesięcy temu
Z pewną nadzieją wyglądam weekendu, gdyż poprzedni mieliśmy baaardzo zimny. Bardzo zimny jak na nasz skrawek Irlandii, gdzie może padać, może szaleć wichura, ale żeby było mroźno? Czasami się zdarza i wcale mnie t[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, O stroiku adwentowym i miłości małżeńskiej… 3 lata, 11 miesięcy temu
Zamarzył mi się stroik adwentowy z wysokimi świeczkami. W poprzednich latach miałam albo grube świece, albo tea lighty, a wiadomo – kobieta zmienną jest. Miałam akurat 4 długie świece, które mi rok temu, jeszc[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Rosół curry, czyli dziecko w kuchni 3 lata, 11 miesięcy temu
Moje maluchy przyjęły z niedowierzaniem informacje, że w Polsce dzieci zostaną wysłane na miesięczne ferie świąteczne, a u nas w Irlandii szkoły są cały czas otwarte. Co prawda w szkole jest super, ale przecież n[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Tarta z porem, rodzynkami i ricottą 4 lata temu
Tarty nigdy za wiele. Przynajmniej w moim przypadku. Uwielbiam tarty, kocham tarty i nawet rodzina je polubiła, bo regularnie goszczą na naszym stole. Porowa to już chyba trzecia na blogu, a to wcale nie wy[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Kompot z dyni 4 lata temu
Skoro można ciasto, to dlaczego nie kompot? Pomysł nie mój. W ubiegłym roku kolega pochwalił się dyniowym kompotem i był na tyle uprzejmy, że zdradził mi listę składników oraz proces przygotowania. A że mam bard[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Port na półwyspie Raghly 4 lata temu
Aktualne restrykcje nie pozwalają nam spacerować po półwyspie Raghly, a jest to miejsce, do którego lubimy wracać, szczególnie w słoneczne, bezwietrzne dni. Dzisiaj byłby to naturalny kierunek wyprawy, ale niestety[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Barmbrack panny Cox albo dziecko w kuchni 4 lata temu
Króliczka w szkole już piekła chleb, gotowała zupę z warzyw wyhodowanych przez jej klasę w przyszkolnym ogródku, a w ubiegłym tygodniu robili tradycyjny irlandzki przysmak halloweenowy – barmbrack. Od wielu lat[…]
- Załaduj więcej