Conscious and Creative Cooking
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Owsianka do wzięcia! 9 lat, 2 miesiące temu
Konkurs, w którym możecie wygrać moją owsiankę funkcjonalną 🙂 https://socjofood.wordpress.com/2015/09/09/konkurs/?preview=trueKategoria: Bez kategorii Czytaj dalej
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Sernikobrownie z wiśniami 9 lat, 2 miesiące temu
Co można zrobić z wiśniami pozostałymi z procesu tworzenia nalewki? Moją propozycją jest sernikobrownie z Mirabelkowego bloga. Pycha!Kategoria: Ciasta i desery/ Pies and Desserts, Przepisy/ Recipes Tagged:[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Ryba też zwierz! 9 lat, 5 miesięcy temu
Originally posted on Socjolog od kuchni:Zastanawia mnie, że dziś – w dobie różnorodności, mód żywieniowych, knajp dla wegetarian, wegan, bezglutenowców itp… – restauratorzy i dostawcy usług cateringowych nie idą z[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Świat bez autorytetów wymaga kompetencji 9 lat, 6 miesięcy temu
Originally posted on Socjolog od kuchni:Nowoczesny świat nie uznaje wiary „na słowo”, w momencie, kiedy wystarczającym uzasadnieniem dla wiedzy przestaje być moc autorytetu zasadniczą rolę zaczynają odgrywać[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, (bez tytułu) 9 lat, 6 miesięcy temu
Przynajmniej raz w roku trzeba zjeść rabarbar. Proponuję osadzić go w cieście cynamonowym i uwieńczyć cynamonem 🙂 Składniki: 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej ½ szkl. mąki pszennej białej 1 cukier z wanilią 2[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z brukselką (Casserole with Brussels Sprouts) 9 lat, 6 miesięcy temu
English version below Sezon na młode ziemniaczki uważam za otwarty! Przepisu na standard w postaci ziemniaczki + mizeria + jajko sadzone wstawiać nie trzeba, ale na zapiekankę może się przydać 😉 Składniki: 450 g[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Szacowanie ryzyka 9 lat, 6 miesięcy temu
Originally posted on Socjolog od kuchni:Nie ukrywam, że pozostaję pod wrażeniem książki Giddensa „Nowoczesność i tożsamość”. Sporo w niej mowy o ryzyku wpisanym w świat nowoczesny. W ciągle zmieniających się[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Energetyczne muffiny (Power Muffins) 9 lat, 6 miesięcy temu
English version below Za oknem szaro, przyda się więc dodatkowa porcja energii. Mam więc dziś dla Was muffiny z dawką kofeiny o orzeszków 😀 Składniki: 150 g maki gryczanej 100 g mąki z amarantusa 1 łyżeczka sody[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Jesteś tym co jesz! 9 lat, 6 miesięcy temu
Originally posted on Socjolog od kuchni:Krótka analiza wyborów żywieniowych w świetle koncepcji Anthonego Giddensa Wszyscy wiemy, że dzięki procesowi żywienia dostarczamy swojemu organizmowi materiału budulcowego.[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Tarta brokułowa 9 lat, 7 miesięcy temu
Moi Kochani, niestety w kreatywnym natchnieniu dopiero w trakcie ugniatania ciasta przypomniałam sobie, o mierzeniu składników. Dlatego dziś mam dla Was przepis na farsz do tarty, a spód możecie zrobić na przykład[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Farsz z ciecierzycy (Chickpea Filling) 9 lat, 7 miesięcy temu
English version below Chyba przez ta pogodę pomyliły mi się święta, bo w Wielkanoc wcinałam pierożki pełnoziarniste. Z przepisem na ciasto jest taki problem, że robię go na oko… a to trzeba dolać wody, a to dosypać[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Złoty wiek 9 lat, 7 miesięcy temu
Originally posted on Socjolog od kuchni:“Dzisiejsza młodzież lubi luksus, ma złe maniery, nie uznaje żadnych autorytetów i nie ma szacunku dla starszych. W naszych czasach dzieci stały się tyranami. Nie są[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Sojonez (Soyonnaise) 9 lat, 7 miesięcy temu
English version below Jako, że Wielkanoc jawi się jako święto białka (jajka, jajka, jajka….) idąc tym tropem zmiksowałam chrzanowy sojonez 🙂 Składniki: 1,5 szkl. ugotowanej soji 2 łyżeczki gorczycy sol 2 łyżki[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Kostka jaglana do sałatek (Millet Dice) 9 lat, 7 miesięcy temu
English version below W poszukiwaniu ciekawego dodatku do sałatki o wyrazistym smaku i spoistej konsystencji zaprzęgłam do działania kaszę jaglaną, która po stężeniu świetnie się kroi, a dodatkowo idealnie[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Między pragnieniem a kontrolą 9 lat, 7 miesięcy temu
Originally posted on Socjolog od kuchni:Jedzenie, nie tylko zbiór mikro i makroelementów służących przetrwaniu, ale również przedmiot uczuć. Z jednej strony obiekt pożądania, źródło przyjemności, spoiwo społeczne,[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Zielone kotleciki brokułowo-groszkowe (Green Burgers) 9 lat, 8 miesięcy temu
English version below Wiosenną porą ewidentnie ciągnie mnie do zieleni 😉 tym razem na talerzu pojawiły się kotleciki z brokuła i groszku, czyli zieleń pełną parą 🙂 a do tego sos pieczarkowy i czerwony ryż. Czyli[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Środowisko a wybory żywieniowe 9 lat, 8 miesięcy temu
Originally posted on Socjolog od kuchni:Wspominałam już w swoim wcześniejszym wpisie o problematyczności wolnego wyboru. Nie ulega wątpliwości, że podejmując decyzję nie działamy w sposób czysto racjonalny. Nie[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Inna strona CaCCooking 9 lat, 8 miesięcy temu
Postanowiłam stworzyć miejsce do rozwoju moich teoretycznych rozważań 🙂 Zapraszam na Socjolog od kuchni :)Kategoria: Kuchenne mindfulness/ Mindfulness in the Kitchen Czytaj dalej
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Koncentrujmy się na pozytywnych wartościach 9 lat, 8 miesięcy temu
Problem chorób będących efektem nieprawidłowego odżywiania staje się coraz istotniejszy i coraz szerzej dyskutowany. Podczas gdy kraje rozwijające się cierpią z powodu niedożywienie, populacja krajów rozwiniętych[…]
-
Conscious and Creative Cooking dodał(a) nowy wpis, Zielony krem z groszku i awokado (Green Creamy Soup) 9 lat, 8 miesięcy temu
English version below Od kilku dni chodził za mną groszek i po prostu nie mogłam tego faktu zignorować. Być może w oczekiwaniu na wiosnę potrzebuję zieleni pod każdą postacią 😉 Składniki: 1,5 łyżki mięty[…]
- Załaduj więcej